ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Надзиратели и служители от Съдебна охрана протестираха в 4 областни града

Снимка: БГНЕС

Протестите на надзиратели и служители от Съдебната охрана продължиха днес в 4 областни града - Велико Търново, Пазарджик, Добрич и Стара Загора.

Около 50 надзиратели от затвора и служители от съдебна охрана се събраха на протест пред сградата на Съдебната палата в Стара Загора. Исканията на двата синдиката в страната са подкрепени от работещите в 13 затвора, 24 затворнически общежития и 7 областни служби „Изпълнения на наказанията“, както и от 1300 служители, осигуряващи охраната на органите на съдебната власт. Те са за 20-процентно увеличение на заплатите, изравняване на заплащането за специфичните условия на труд с тези в МВР и залагане в бюджета на плащанията за реализирани резултати в работата. От двата синдиката заявиха пред "Хоризонт", че ще изнесат проблемите си и пред европейските институции.

Във Велико Търново над 20 служители на съдебна охрана излязоха под дъжда на открито събрание пред Съдебната палата тази вечер. Те отказват предложеното от правосъдния министър Цецка Цачева 5% увеличение на заплатите. Докога ще сме в следващия бюджет, попитаха протестиращите.

В Пазарджик над 50 надзиратели протестираха с искане за достоен труд и заплащане. Сред очертаващите се проблеми е и липсата на кадри в затвора:

В момента един надзирател се случва да отговаря и за 200 човека.

И в Добрич служителите на Дирекциите „Съдебна охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ се събраха пред Съдебната палата, за да протестират. По думите на председателя на синдикат „Охрана“ в Добрич Георги Асенов, в областта има редица обекти, които не са под охрана поради липса на достатъчен брой кадри, като една от причините е ниското заплащане в сектора. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!