ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

БЛС взе решение да подпише нов Рамков договор със НЗОК

| обновено на 24.02.18 в 19:16

Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов Рамков договор със Здравната каса. В документа е заложено увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, като за това са отделени 150 милиона лева от бюджета на НЗОК. 

Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а Договорът да влезе в сила от 1 април. 

При преговорите между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз се постигна договореност за по-високи параметри при дейностите, където имаше недостиг и за които от съсловните организации настояваха. 
Решението за подписване на Рамковия договор бе взето на извънреден събор на Лекарския съюз с 229 гласа "за"; 28 против и 7 въздържал се:
67-мия извънреден събор реши и делегира права на 10-мата представители на управителния съвет на БЛС да се подпиша Националният рамков договор за 2018 г.- каза председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев
За първи път има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми и цени на прегледи в извънболничната. Д-р Грозев уточни, че договорът ще бъде подписан при параметрите, които са постигнати в преговорния процес със Здравната каса:
Милиард 824 в болничната помощ; 214 300 000 в извънболнична първична помощ и 229 300 000 в специализираната извънболнична помощ.
Във връзка с призива на финансовия министър, Рамковият договор да не бъде подписван докато не се изчистят проблемите със Здравната каса от последните дни, от Лекарския съюз приеха декларация, която гласи:
Здравето на пациентите лекувани на територията на РБ не може да бъде рискувано с фискални цели. Лекарският съюз и Здравната каса ще подпишат договора официално следващата седмица в сряда.

Броят на направленията, които личните лекари дават за преглед при специалист, ще се увеличи.Това каза по-рано зам.- председателят на  Българския лекарски съюз Галинка Павлова
Постигнати са по-големи обеми, които практически да бъдат насочени към тези пациенти, които имат хронични социално значими заболявания, каквито са диабетът, сърдечно-съдовите заболявания. По-голям е броят на жените, които ще могат да направят ежегодно преглед при акушер-гинеколог с цитонамаска.

Д-р Павлова се надява, че Съборът ще даде мандат за подписване на Рамковия договор за 2018г. като се аргументира.
В изказванията колегите повдигнаха въпроса, че има много подводни камъни и цялата общественост знае за какво иде реч, но възниква въпросът: а ако не подпишем, тези подводни камъни изчезват ли? Те стават ли по-малко? Ако подпишем, не е ли акт, с който отнемаме инструмента на Касата те с решение да правят каквото си искат с парите на българските граждани, отделени за здравеопазване?

Преди два дни финансовият министър Владислав Горанов призова договорът да не бъде подписан докато не се изчистят проблемите със Здравната каса от последните дни. След скандалите около НЗОК и дължимите суми на касата към чуждите фондове за лечение на българи в чужбина, вчера от БЛС заявиха, че ако параметрите в бюджета на Касата останат същите - рамков договор трябва да има:

В призива на министър Горанов не можем да се вслушаме по простата причина, че не е във връзка със Закона за здравното осигуряване. Не сме съгласни с едно такова вмешателство. Създава напрежение, създава несигурност, създава безпокойство по простата причина, че това е упоменато и в писмо на министъра на финансите към Надзора, че при една така ситуация ще бъдат, едва ли не, променяни параметрите. Взехме решение като Управителен съвет, ако параметрите, постигнати в преговорния процес, не са променени, становището на УС на БЛС е за подписване, заяви при финалните разговори председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!