ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

С писмо от Белград Цветан Василев призова съда да прекрати делото за КТБ

| обновено на 28.02.18 в 14:48
Снимка: www.vassilev.bg

С писмо от Белград Цветан Василев призова Специализирания наказателен съд (СНС) да прекрати делото за присвояване на близо 2 милиарда и половина лева от Корпоративна търговска банка (КТБ).

То беше прочетено от адвоката му Константин Симеонов в началото на заседанието по мегаделото КТБ, на което съдът ще решава да даде ли ход по същество на процеса.

Василев декларира, че не е присвоявал пари и обяви, че в съдебната зала трябва да са онези, които да разграбили КТБ след нейното затваряне на 20 юни 2014 г.

Решението на съдия Виржиния Петрова ще стане ясно по-късно днес.

Василев оспорва твърденията на прокуратурата, че ръководил организирана престъпна група, източвала КТБ. С тези аргументи призовава съдия Петрова да прекрати делото поради липса на престъпления. Все пак обявява, че група и престъпление има, но те са свързани с ликвидирането на КТБ след затварянето ѝ, като по думите на Василев двама са участниците в нея – „креслив медиен магнат и началникът на вносителите на обвинителния акт“.

Този ход на Василев беше обяснен от прокурор Иван Гешев като защитна стратегия, целяща да даде политически мотив на Сърбия да не екстрадира Василев в България. За да се аргументиra, Гешев сравни делото "КТБ" с Лайпцигския процес:

"Разликата е, че на другаря Георги Димитров не му липсват 4 милиарда, както на господин Цветан Василев".

Адвокатът на Василев Константин Сименов едновременно се разграничи и съгласи с Иван Гешев:

"Глупости. Прокуратурата от самото начало го направи политическо, но то действително е по-скоро политическо, отколкото криминално.

Според някои от адвокатите, делото изобщо не трябва да тръгва, защото няма престъпление.

Според прокурор Иван Гешев обаче престъпление има и това ще стане ясно, когато някога процесът започне по същество. Той коментира, че разбира опитите на Василев и защитата му да внушават, че протестът е политически, защото така сръбският съд не би допуснал Цветан Василев да бъде екстрадиран по политически причини. С това обаче не се съгласи адвокатът на Василев Константин Симеонов, според когото още с образуването на делото, именно прокуратурата е политизирала процеса. Адвокатските речи продължават.

И Симеонов, и Гешев декларираха, че искат дело по същество да има:

"Някои питат защо 11 000 страници е обвинителният акт, е как да обясним, че липсват 4 милиарда с две изречения?"

"Тези 4 милиарда в момента са по джобовете на някои хора, които разпарчетосаха активите, които бяха контролирани от КТБ".

За прекратяване на делото настояха и адвокатите на Цветан Василев, като алтернативно предлагат до приключването на експедиционното производството да бъде спряно. Изказалите се до момента защитници на останалите подсъдими също предупредиха, че дело без физическото присъствие на Цветан Василев поставя под въпрос установяването на обективната истина по делото.

Подробности чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!