ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Протест на лични лекари пред здравното министерство

| обновено на 01.03.18 в 16:55
Снимка: БГНЕС

Над 50 лични лекари от София излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването, недоволни от административната тежест, която се стоварва в работата им. От Министерството на здравеопазването са готови за разгледат исканията им в частта за административната тежест, но не и по исканията за касовия бон и потребителската такса. 

Сини лентички "Протест" носеха общопрактикуващите софийски лични лекари, които освен че протестираха, внесоха в Министерството на здравеопазването декларация до министър Кирил Ананиев. 
Исканията им са да се намали административната тежест към тях, като главното е да отпадне от основния пакет дейности, гарантирани от бюджета на Здравната каса, издаването на медицински извинителни бележки. 
И още: да отпаднат социалните им дейности, да се направи законодателна промяна в Закона за здравното осигуряване, за да отпадне и отчитането с описите на касовите бонове при преглед на пациент. Също и всички групи лица, освободени от потребителска такса, да плащат пълния размер, а сумите да бъдат реимбурсирани от съответните институции, както и да има заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер от потребителската такса  - или 1% от минималната работна заплата, която вече е 510 лева. Личните лекари от столицата настояват и за отпадане на изискването да са на разположение 24-часа.
"Административната тежест, с която бяхме натоварени, постепенно и с течение на годините стана до степен невъзможност да си извършваме нормалните лечебни дейности. Ние какви се явяваме? Деловодители, счетоводители или лекари?" 
"Няма смисъл да даваме една и съща информация за пет различни институции".
"Ние сме се превърнали в социални работници". 

Заместник -министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви след срещата, че ще преговарят за намаляване на бюрокрацията, но да се увеличи потребителската такса на 5,10 лв. или да не описват касовите бонове, няма съгласие: 
"Не постигнахме разбира се, съгласие към този момент. Има проблеми, които касаят фиск".
Ще бъде обсъден въпросът с извинителните бележки дали трябва да излязат от основния здравен пакет.
Засега извинителната бележка, издавана от личните лекари за училище и детска градина, остава платена, но Министерство на здравеопазването е постигнало джентълменско споразумение със Сдружението на столичните лекари за определен период да не искат тази такса, съобщи по време на блиц-контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. По думите му, се изготвя промяна, при която извинителната бележка да бъде част от амбулаторния лист и така личните лекари да нямат основание да искат пари и за нея. Това обаче ще влезе в сила не по-рано от края на тази година, посочи още Ананиев. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!