ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

След скандал съдът потвърди постоянния арест на родителите, държали в пълна изолация трите си дъщери

| обновено на 06.03.18 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Скандал в съдебната зала по време на заседанието по мярката за неотклонение на семейството от квартал "Люлин", за което стана ясно, че с години е държало в изолация трите си дъщери. Съдът изгони Мария Велева, обвинена, че с мъжа си е убила възрастния си баща, след като тя на няколко пъти прекъсна съдебното определение, с което апелативните магистрати потвърждаваха постоянното задържане на двамата.

Велева твърди, че не баща ѝ,  а тя и семейството са били жертви. Тя нарече достойна постъпката на мъжа си, спрял по този начин 87-годишния Стефан Янев. След като го направи няколко пъти, докато съдът заседаваше, съдебният състав я изгони от залата. Свилен Велев поиска от съда да пусне от ареста жена му, защото не знаела за убийството. Мъжът проговори и пред журналистите за фаталния 11 февруари, когато се смята, че е бил убит Стефан Янев:

"Просто се сдърпахме и го ударих. Исках просто да го набия, ама стана фал. С арматурно желязо. Просто го извлачих на едно балконче... Първо ме обиди с думи, които сега не мога да ги кажа, и след това заплаши, че ще ми разпродаде децата. Точно това му бяха думите".

Софийският апелативен съд обаче не прие, че Мария Велева не е съпричастна към убийството, позовавайки се на свидетелски показания, включително и на такива на голямата дъщеря на задържаното семейство, че именно двамата съпрузи са тормозили в продължение на години - психически и физически, възрастния мъж.

Определението е окончателно и в него Апелативният съд разкритикува остро институциите, допуснали въпреки сигналите, дългогодишното домашно насилие и пълната изолация на трите момичета. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!