ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Конфискуваха тонове морски дарове в Гърция без санитарен сертификат

Снимка: БГНЕС

Властите в Гърция предупреждават да се внимава при купуване на морски дарове, чието търсене е по-голямо в дните на пости. Масови проверки се извършват на предлаганите на пазара скариди, миди, октоподи и раци, тъй като често търговците предлагат стоката без задължителната проверка от санитарните власти. 

На клиентите се препоръчва да изискват от търговеца документ за извършена проверка на качеството на морските дарове, тъй като само за ден в Гърция са конфискувани близо 3 тона стока без санитарен сертификат. 

Днес в град Кавала са задържани товарен камион с 900 килограма миди, предназначени за пазара, но негодни за консумация, а в град Александруполис - над тон и половина калмари, миди и скариди, които също са без сертификат за годност.

Предупреждават се клиентите да не купуват морски дарове без сертификат за качество, тъй като, според лекари, има риск от натравяне. Властите уточняват, че дори и на откритите пазари, продавачът е задължен до стоката да постави разрешителното за качество. В рибните магазини рискът е много по-малък, но там цената обикновено е по-висока.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!