ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Цацаров прати в Конституционния съд част от текстовете в Закона за частната охранителна дейност

| обновено на 12.03.18 в 12:29
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров прати в Конституционния съд част от текстовете в Закона за частната охранителна дейност. Той иска от съдиите да ги отменят, защото противоречат на принципите на правовата държава. 

 Обвинител номер едно се позовава на Основния закон, че осигуряването на обществения ред и националната сигурност са в правомощията на Министерския съвет, и в частност на МВР.  Това, че Законът за частната охранителна дейност позволява на кметовете  да сключват договори с частни фирми, според Цацаров поставя гражданите в зависимост от преценката на съответния граданочалник -  дали, колко и чрез кого да се осъществява частна охранителна дейност.  Като признава, че е законово допустимо да бъдат възлагани държавни функции на частни субекти, но при отчитане на т. нар. принцип на пропорционалност, главният прокурор  пише до конституциионите съдии, че със Закона за частната охранителна дейност се създава се непропорционална и затова недопустима зависимост от частно-правни субекти и се позволява неограничено въздействие от частни фирми върху живота в населените места, независимо дали става дума за действия, засягащи личния живот и имущество на гражданите, техния бизнес и дори  упражняването на политическите им права.
Делото по искането на главния прокурор вече е образувано и за докладчик е определена конституционният съдия Мариана Карагьозова.

Малко по-късно, президентът Румен Радев също сезира Конституционния съд заради новите законови промени, според които охраната на цели села може да се възлага на частни фирми, вместо на полицията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!