ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Няма система за проследяване на лекарствата между НЗОК, търговците, аптеките и Изпълнителната агенция по лекарствата

Снимка: БГНЕС

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, аптеките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред "Хоризонт" проф. Татяна Бенишева, председател на Българска асоциация за лекарствена информация. Поводът са промените в Закона за лекарствата, в който се залагат мерки срещу изчезването на лекарства от българския пазар:

"Много се надявам след като го залагат в закона в рамките на четири месеца от въвеждане в закона да въведат такава електронна платформа. Но за мен е голям въпрос как ще се случи, тъй като няма единна номенклатура, изработена между каса, търговци на едро, аптеки... Всички работят с различна номенклатура. Коя ще е номенклатурата ще е много голям спор. Смятам, че все пак МЗ трябва да намерят средства. Направихме информационна система в съвета и тя струваше близо милион".

Чрез промените в закона трябва да се изгради информационна система, която да наблюдава наличието на медикаменти в нашата страна и да сигнализира, ако наличността на определено лекарство падне под необходимото количество.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!