ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Опасно време в цялата страна

Има леко отклонение от разписанието на полетите на летище София, анулирани са полетите от и до Виена

| обновено на 22.03.18 в 11:04
Снимка: Любо Андреев

Оранжев код за валежи от сняг и силен вятър е обявен за 18 области в Северна България, както и за София-град, София-област, Пернишка и Кюстендилска област.

Жълт код е в сила за останалата част от страната, като предупреждението там е за валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Летище София работи нормално, като има леко отклонение от разписанието на полетите. Анулирани са полетите от и до Виена. На интернет страницата си международното летище във Виена предупреждава пътниците да правят справка за часа на полета си.

Пътната обстановка в София е усложнена заради обилния снеговалеж. Натоварен е трафикът в целия град. Градският транспорт се движи с големи закъснения, а задръствания са се образували на много места в града, има закъсали автомобили и са станали леки катастрофи. 130 снегопочистващи машини са обработвали тази нощ града, информират от пресцентъра на Столичната община, но работата им е затруднена.

"Снеговалежът е обилен. Приоритетно обработваме стръмни и опасни участъци. Започнали са 65 обработки. Мобилизирани са фирмите, за да можем да оправим пътните артерии, които са с масов градски транспорт. Имаме някъде затруднения и в момента реагираме", каза Красимир Димитров – директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция".

От Столичната община призовават шофьорите да карат само с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия. При необходимост с цел почистване на пътните платна е възможно временно затваряне на пътни артерии с помощта на екипа, "Пътна полиция" и "Аварийна помощ" към Столичната община. Временно е ограничено движението на всички автомобили в посока София на АМ „Люлин“ заради снегопочистването. Шофьорите могат да използват обходния път Владая – София.

Тежкотоварни и леки автомобила са закъсали и спрели по пътя Кюстендил - Дупница заради обилния снеговалеж. Най-тежка е ситуацията в участък от пътя в местността "Черна нива" и при пътен възел Бинека, където е аварирал автобус. Спиране на движението за известно време се наложи при пътен възел Бобошево, за да бъде почистено платното от техниката на „Пътно поддържане". Според експерти от пътните служби и този път ТИР-ве и тежкотоварни камиони са се оказали неподготвени за движението при възникналите зимни условия и са създали проблеми на участниците в движението. Леко ПТП без пострадали стана около 8,30 ч. тази сутрин на главен път Е-79 в района на кв. „Шарков чифлик“. Лек автомобил БМВ се удари в камион заради неспазена дистанция, няма сериозни щети и пострадали, каза говорителят на Областната дирекция в Кюстендил Катя Табачка. На места в Кюстендилско снежната покривка вече е около 10 сантиметра.

Нивото на Дунав се следи непрекъснато. В общините по цялото поречие на реката е въведена степен на готовност „повишено внимание“.

От 21.00 часа във вторник във Видин е в сила първият етап от плана за действие при високи води на река Дунав. Мерките за предпазване от наводнение се въвеждат при ниво над 750 сантиметра. Засилено е наблюдението над дигите и корекциите на реките. Три пъти на ден се извършват замервания на нивото на Дунав. По данни на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на реката при Видин нивото тази сутрин е 765 сантиметра. Покачването за последното денонощие е със 7 сантиметра. Прогнозата на Министерството на околната среда и водите е за покачване в близките дни и достигане на стойности около 770-780 сантиметра. Първата предпазна дига започва да се изгражда при ниво 850 сантиметра.

В района на Елхово продължава покачването на река Тунджа. През последните два дни нивото се е покачило с над 80 см. и до преливния праг остава по-малко от половин метър. По течението на река Мочурица, в близост до Ямбол и село Веселиново, има залети земеделски земи. Язовирите в областта, които са над 400, са под постоянно наблюдение. Над цялата Ямболска област в момента вали сняг. Всички машини са в готовност за обработка на пътните настилки, на този етап няма образувана снежна покривка и заледявания.

Река Доспатска край Сърница драстично е повишила нивото си, вследствие от увеличения обем на язовир "Доспат". Към момента няма опасност от преливни води, каза кметът Неби Бозов.

"Река Доспатска увеличи доста нивото си. Язовирът поетапно бързо се пълни, но миналата година в края на есента беше източен. В момента няма никакви проблеми и опасности от наводнения", успокои той.

На територията на Пазарджишка област вече вали сняг. Няма бедстващи селища. 

Няма опасност от преливане на водоеми и реки в Бургаско. Критичните места се наблюдават непрекъснато, но при необходимост институциите са готови да реагират, съобщи областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

"Към настоящия момент не са налице такива предпоставки за евакуиране на хора. Но при толкова много събрана вода и в случай на по-големи количества паднал дъжд, тъй като 25-30 литра на квадратен метър не е толкова много дъжд, но отчитайки обстоятелството, че почвата не може да поеме никаква вода, могат да се окажат и доста като количество. От администрациите и съответните служби са готови да реагират веднага в случай на сигнал".

По-рано стана ясно и че няма промяна на нивото на река Средецка. Нивите са залети от четирите пробива на реката, има опасност да бъде залят и участъкът на пътя Бургас Средец, но има изградена дига. Към момента нивото на водата е същото, каквото беше и вчера, но голяма част от нивите са залети с вода, каза Иванка Ангелова, кмет на село Дебелт.

"Ако в момента, както вали, продължи, има вероятност да излезе на пътя. Няма вече къде да се побере тази вода. Има изградена дига на главния път. Тази дига много предпазва пътя и селото, но има един водоскок, който връща обратно водата от реката в селото. Там има една къща, която е залята с вода още от вчера, но тя не е обитаема. Хората са подготвени за евакуация. Имат готовност още от вчера“, каза тя и допълни, че по нареждане на директора на "Басейнова дирекция" - Варна в момента тече процедура по избор на фирма-изпълнител, която ще изгражда дигите. Продължава денонощното дежурство на експертите от "Басейнова дирекция".

Притокът към язовир "Тича" бавно се увеличава и тази сутрин е 40 куб.м. в секунда. Водоемът продължава да прелива, но към момента няма опасност от наводнения. С 14 кубични метра в секунда прелива към момента язовир „Тича“ и продължава да се изпуска контролирано с 18 кубични метра. Това съобщи началникът на "Напоителни системи"- клон Шумен Христо Николов. Нивото над преливния ръб тази сутрин е 25 сантиметра, но водните количества се поемат от коритото на река Камчия. Обемът на язовира към момента е 316 милиона и 800 000 кубика, а Камчия и Врана имат достатъчно свободен обем, допълни Николов. Язовир „Кълнов“о също прелива, но незначително - с 0,5 кубични метра в секунда. Всички диги са проверени. Оперативните звена на "Напоителни системи" осъществяват ежечасов контрол на критичните участъци, увери Христо Николов. Няма опасност от наводнения.

Пред "Хоризонт" заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов успокои, че в момента състоянието на язовирите в страната не е опасно за населението и няма данни за аварийни ситуации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!