ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Синдикатът на служителите в затворите решава дали да има национален протест

Снимка: Радио Шумен

Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите ще решава да отмени ли насрочения за понеделник национален протест на надзиратели и съдебна охрана. Заседанието беше свикано часове след като в сряда стана ясно, че по разпореждане на премиера те ще получат допълнителни 15 милиона за заплати и възнаграждения за специфични условия на труд.

От близо два месеца униформените в Министерството на правосъдието настояват, защото така е по закон, за бъдат изравнени възнагражденията в сектор „Сигурност“.

Намирането на 100 милиона лева за полицаите провокира въображението на надзиратели и „Съдебна охрана“, които протестираха ежедневно по места, два пъти национално, пускаха балони, настояваха, че Европа е и за тях, носиха ключове от затворите в правосъдното министерство, писаха на финансовия министър и премиера, искаха срещи. Отговор нямаше, освен признанието на правосъдния министър, че увеличение тази година не е възможно. Така до онзи ден, в който представители на Синдикат „Охрана“ и Синдиката на служителите в затворите не бяха поканени от премиера, за да им обещае той 15 милиона лева. Стигат ли те, за да бъде отменен третият им национален протест, планиран като жива верига около резиденция „Бояна“, по време, когато там представители на европейски институции и експерти ще обсъждат службата на европейския прокурор, или  все пак ще има – това ще стане ясно в ранния следобед. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!