ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Създаването на Европейска прокуратура се подкрепя от още две държави от ЕС

| обновено на 26.03.18 в 15:23
Снимка: архив / Снимка: БТА


Още две страни от Европейския съюз са заявили желанието си да се присъединят към Европейската прокуратура, обяви на форум в София правосъдният министър Цецка Цачева. С Малта и Холандия държавите, които ще станат част от най-новата европейска агенция, стават 22.

Бъдещето на службата ще се обсъжда днес и утре от европейски правосъдни министри, главни прокурори и ръководители на европейски институции. Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Амбицията на Европейската комисия е Европейската прокуратура да започне своите първи разследвания за измами с парите на европейския данъкоплатец от 1 ноември 2020 година. Още от тази година обаче трябва да бъде определена временна администрация, която да подготви старта ѝ според европейските очаквания.

На форума днес беше предложен проектобюджет за това временно ръководство за 2019 година от около 5 милиона евро, половината от които за заплати. Близо 2 милиона евро за оперативни разходи и малко над 500 000 евро за инфраструктура.

Днес и утре ще се обсъждат правилата за избор на главен европейски прокурор, европейски прокурори, които ще работят в Люксембург, където ще е седалището на институцията и делегирани прокурори, които ще работят засега в 22-те страни - членки на Европейския съюз, които подкрепиха най-новата евроструктура - амбицията, по отношение на която са, ако отговори на очакванията, да разследва ефективно и независимо измамите с европейски средства, компетентността ѝ да бъде разширена и към разследвания срещу организираната престъпност и тероризъм.

Сред ключовите въпроси за обсъждане са практическите последици от създаването на Европейската прокуратура и нейната цена.

"Изчисляваме на принципа анализ на разходи и ползи, т.е. колко ще струва и колко ще си върнем. Възвръщаемостта на инвестициите ще бъде доста бърза като се има предвид, че паричното измерение на измамите е около 50 милиарда евро годишно. Според нашия анализ първите ползи ще могат да бъдат отчетени още през 2023 година", това прогнозира на неформалния съвет на правосъдните министри в София през януари Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието.

Заместник-генералният директор в Европейската комисия по правосъдието Франсиско Фонсека-Морило използва българска поговорка, за да изрази очакванията си, че европрокуратурата ще отговори на високите очаквания към нея:

"Сговорна дружина планина повдига", което означава, че заедно ще повдигнем планината или - с други думи казано: трябва да си сътрудничим, за да постигнем целите си. Ние не сме сами. Създаването на Европейската прокуратура е съвместно усилие. Убеден съм, че заедно ще отстоим финансовите интереси на европейските граждани".

"Планината вече е повдигната. Сега мисля, че е време да я задържим точно в такова повдигнато положение, за да е чист пътят ѝ напред оттук нататък", каза пред форума главният прокурор Сотир Цацаров.

Първите си разследвания на престъпления, свързани с финансовата система на Европейския съюз, най-новата европейска агенция трябва да започне на 1 ноември 2020 г. Дотогава европейската прокуратура ще е с временно ръководство и администрация, за издръжката на които са и петте милиона евро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!