ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Големи суми пари са намерени в домовете и автомобилите на задържаните служители на НАП

| обновено на 28.03.18 в 18:54
Снимка: БНР

Големи суми пари са намерени в домовете и автомобилите на служителите на Териториалната дирекция на „НАП - София“, които бяха задържани вчера в рамките на разследване за корупционни практики в приходната агенция.

11 служители на "НАП - София" са обвинени за участие в организирана престъпна група за корупционни престъпления. За повечето от тях прокуратурата ще иска постоянен арест, каза шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Около триста хиляди лева и бижута са открити при обиските у задържаните. Между 500 и хиляда лева те са вземали от собственици на търговски обекти, за да не бъдат санкционирани при открити нарушения. Парите се получавали чрез така наречената "контролна покупка", където между покупката била поставена и съответната сума. Тя зависела от нивото и мястото, на което се намирал съответният търговски обект.

Редови инспектори, ръководители на екипи и  началник - сектор са служебните позиции на обвинените. Според съответното ниво в приходната агенция са се разпределя и парите, които са  плащали собственици на магазини и заведения, за да си спестят административни глоби. Наблюдаващият прокурор Димитър Петров обясни, че изнудването ставало в рамките на планирани или внезапни проверки. Редовите инспектори докладвали на шефовете на екипи, когато попаднели на собственик - нарушител:

"Казват, констатирали сме еди какви си нарушения, санкцията е запечатване на магазина, координират действията си какво да правят, ако търговецът е склонен да се раздели с определена сума пари, така че да не бъде запечатан обекта, използва се за контрол на покупка, за предаване на пари, или по някакъв друг начин, дори има разпределение на ролите - на добрия и на лошия, единият е склонен, другият не е склонен, преди всичко това е било за стимулиране на търговеца към определен тип поведение".

Колко лева да има в контролираната покупка зависело от мястото и луксозността на проверявания обект. Ножицата била голяма - от 500  до 5 000 лева, обясни шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев. По преценка,  данъчните си взимали и бонус - стоки, според предлагания асортимент.

Данъчните са вземали и други продукти от проверяваните обекти, според собствените си предпочитания, обясниха още от спецпрокуратурата. Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разказа, че част  от задържаните са имали достъп до информация за предстоящи акции по линия на контрабандата и чрез СРС-та е засечено как са предавали такава информация на конкретни, подлежащи на предварителна проверка лица. Става дума за хора от дирекция "Оперативна дирекция" в НАП-София. Нивото е от инспектори през ръководители екипи до началник сектор, като от прокуратурата имат готовност, ако се стигне и до по високо ниво, да има още обвинения.

Случаят е поет от новия отдел "Антикорупция" в Специализараната прокуратура, каза вчера ръководителят ѝ Иван Гешев. Той уточни, че става дума за престъпна група от данъчни на ниско и средно ниво, но увери, че се проверява дали в схемата не са замесени и по-високопоставени служители на Националната агенция за приходите (НАП). 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!