ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес е Лазаровден

Национален събор на народното творчество „Цветница 2018“, посветен на Лазаровден и Цветница, започва в Ловеч

| обновено на 31.03.18 в 09:53
Снимка: архив

На осмия ден преди Великден християните празнуват Лазаровден. Днес Българската православна църква почита паметта на свети Лазар, който е бил възкресен от Исус Христов няколко дни след смъртта си.

Празникът винаги е с подвижна дата, защото е свързан с Великден, но винаги се пада в последната събота преди Страстната седмица, каза  отец Антоний Милушев, свещеник в патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

„От Лазаровден навлизаме в нов период. Това е т.нар. пентикостар – постният период приключва. Страстната седмица всъщност е добавена към тази света четиридесетница. Всичко започва с възкресението на Лазар – това велико чудо, което е предвестник и на самото Христово Възкресение“.

Исус Христос отишъл при гроба на приятели си Лазар и изрекъл три пъти „Лазаре, излез“. Тогава всички разбрали каква е силата на Божия син.

По традиция на този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Пременени в народни носии момичетата обикалят къщите на село и пеят обредни лазарски песни. В миналото се е вярвало, че девойка, която не е лазарувала не може да се омъжи, затова било задължително всяко едно момиче от селото да спазва обичая.

С Националния събор на народното творчество „Цветница 2018“ в Ловеч започва двудневния празник посветен на Лазаровден и Цветница, който събира хиляди жители и гости на града.

Празничната програма предвижда представяне на традиционни обичаи свързани с Лазаровден и Цветница. На откритата сцена в стария квартал „Вароша“ фолклорни състави ще представят автентични песни и ритми. Десетки майстори ще демонстрират местни занаяти като тъкане на стан, грънчарство, обработка на кожа, дърво, вълна, рисуване върху стъкло, писане на яйца и други.

Гости от побратимения руски град Лотошино ще предлагат традиционни местни ястия и характерните матрьошки. Търговски щандове, атракциони и увеселителни кътове са разположени на централния булевард „България“ и площада пред гарата. Разнообразна музикална програма ще има на сцената в двора на бившата казарма в центъра на града.

В родопското село Широка лъка лазарки ще обиколят къщите и ще благославят за здраве. Секретарят на читалището Гергана Чотрева разказа повече за традициите и обичаите на днешния ден.

Още можете да чуете в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!