ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Броят на мигрантите към гръцките острови е скочил с една трета

Снимка: ЕПА/БГНЕС
С една трета са се увеличили мигрантите към гръцките острови в Егейско море, предупреди министърът по миграцията. Атина променя закона за по-бързо отдаване на бежански статут. Нелегални мигранти влизат и по сухопътната граница с Турция, както и по река Марица. Все по-често над 300 души на ден пристигат само на остров Лесбос.

Непрекъснат е потокът и към другите острови, съобщава местната власт. Бежанските лагери са претоварени с по няколко хиляди души и условията се влошават. Напрежението между самите мигранти ескалира и се стига до сблъсъци.

Правителството внесе в парламента промени в закона, свързан с процедурата за отдаване на бежански статут. Започва строителството и на нови лагери по гръцките острови за справяне със засилената бежанска вълна.

В Атина се проведе извънредна среща на еврокомисаря по миграцията Аврамопулос и премиера Алексис Ципрас. Гърция настоява за разрешение от страна на Евросъюза по прехвърляне на хилядите мигранти и бежанци от островите към лагерите във вътрешността на страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!