ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Хиляди български туристи чуха "Христос Воскресе" в гръцките църкви и манастири

Великден на остров Корфу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди български туристи чуха "Христос Воскресе" в гръцките църкви и манастири. Българите празнуват заедно с гърците и виждат различни традиции по гръцките острови.

През цялата нощ, а и на първата Пасхална литургия тази сутрин, храмовете в Гърция бяха пълни с хора. Хилядите български туристи също посетиха Великденската литургия. Главата на гръцката църква архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимус заяви:

"Възкресението на Христос ни показва божествените възможности за силата на народите, които могат да вдигнат планини на гръб.
Духовната смърт днес се изразява във войни между народи, държави и дори семейства. Целта на тези сили е да преразпределят власт и богатства. Затова ние днес сме страдалци".

Много българи празнуват на остров Корфу, където има традиция да се хвърлят от прозорците глинени делви. На остров Закинтос в края на пасхалната литургия пускат стотици бели гълъби. На остров Хиос възкресението на Христос се отбелязва с фойерверки, които осветиха целия остров. По традиция днес на островите се чете литургия с икони на брега на морето за завръщане на всички моряци.

Във Великденската литургия хората се молиха за здраве, мир и бързо освобождаване от затвора на двамата гръцки граничари. Това беше и посланието на политиците.

Днес след църква традицията е да се поздрави първо кума и кръстника на детето с козунаци и червени яйца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!