ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Проверка установи няколко нарушения по случая с починалата жена в болница “Св. Екатерина"

Спешна проверка, извършена от Националната и Столичната здравна каса, установи няколко нарушения по случая с починалата в болница “Св. Екатерина" жена, която се е нуждаела от аортна клапа. Става дума за непопълнена декларация за доплащане на медицинско изделие и извършаване на изследване от лекар без специалност.

За случая алармира миналата седмица пациентска организация със съмнение, че причината за смъртта е, че здравната каса заплаща по-малък процент за медицинското изделие, от което се е нуждаела жената и доплащането за пациента е по-голямо и така тя не е дочакала поставяне на клапата. Още тогава от болницата съобщиха,че причината за смъртта е тежката аортна стеноза на болната. На официалния сайт на "Света Екатерина" се казва, че проверката е установила едно единствено формално нарушение, че ехокардиографията е с липса на подпис от сертифицирано лице. Не са открити други нарушения в болницата, пише още на сайта.

От НЗОК обаче съобщават, че в предоставената от лечебното заведение медицинска документация за пациентката е приложена Декларация за доплащане на медицинско изделие, нереимбурсирано от НЗОК. В Декларацията има положен подпис на декларатор от 21 април тази година. 

Декларацията е празна, не е ясно за какво медицинско изделие става дума и каква сума следва да доплати пациентката.

Според магистър фармацевта, управител на болничната аптека, аптеката не е разполагала с транскатетърни клапи. Високотехнологичните импланти се поръчват след заявка от съответното звено и след одобрение на ръководството. До 27 април тази година, когато приключва проверката, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на разрешение от управителя на институцията за доставяне на медицинското изделие.

И при трите хоспитализации на пациентката е извършено високоспециализирано изследване - ехокардиография или диагностичен ултразвук на сърце (като при първата хоспитализация са извършени две изследвания) от лекар без специалност, което е отразено в медицински документ, подписан от един и същ лекар.

Право на лечебното заведение е да възрази в 7-дневен срок по направените констатации, отразени в протокола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!