ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Продължава разследването на снощния пожар в столичния квартал "Красна поляна"

Няма завишена концентрация на вредни вещества във въздуха в района на пожара

| обновено на 05.05.18 в 12:33
3
Снимка: Николай Христов

Екипите на пожарна и аварийна безопасност са се справили добре с големия пожар, който горя снощи в склад с храни и  алкохол в столичния квартал "Красна поляна", на площ от около 2.5 дка. Това каза тази сутрин, преди първия оглед на мястото на инцидента, старши комисарят от столичната пожарна Веселин Гетов. 

16 екипа са участвали в овладяването на огъня, само двама души са леко пострадали, които не са в болница - пожарникар и човек от охраната, посочи още Веселин Гетов.

"Основната цел беше да запазим огънят да не се прехвърли към в съседство намиращата се АГ болница. Пожарът беше доста сложен. Причината тепърва ще се изяснява. Екипи на Столична дирекция на вътрешните работи и наши експерти са на място. Имаме два екипа, които сме разположили от източната страна на сградата и дозагасяват евентуално недозагасени огнища, но като цяло ситуацията е овладяна още снощи, така че няма опасност за съседните сгради", обясни комисар Гетов.

Пожарът е загасен снощи около три часа, днес има дим от няколко места и там също се гаси, потвърди старши инспектор Емил Симеонов, оперативен дежурен на град София, като обясни, че първото съобщение за избухналите пламъци идва твърде късно, за да се локализира огънят във вътрешността на сградата:

"Първото съобщение беше, че пожарът се е развил в склада и прозорците вече се чупят и падат. Това означава, че вече е твърде късно за локализиране вътре  в самият  обем на склада на площ от над два декара - изключително опасно, високи стелажи, метална конструкция, която при преди 15-20 минути металните елементи започват да подават. Хора не може да вкараме вътре. Вътре имаше много газови бутилки, които извадихме, имаше и гръмнали".

Данните от мобилната лаборатория на Регионалната инспекция по околна среда, разположена в зоната на инцидента сочат, че няма замърсяване,  посочи Красимир Димитров от дирекция "Превенция" на Столична община:

"В норма са фините прахови частици, газове, прахове, всичко което се мери експресно от лабораторията показва, че няма завишаване на нормите. Наши екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" останаха през нощта да помагат на колегите от пожарната, така че за момента успокояваме гражданите, че няма никакво задимяване, нито опасност за живота и здравето", каза Красимир Димитров.

Продължава работата по разследването за изясняване на причините за избухването на пожара. Собственикът на изгорелия склад подозира умишлен палеж. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия