ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Новите закони за движение по пътищата предизвикаха разпалени дискусии в Бургас

Снимка: БГНЕС

Разпалени дискусии предизвика общественото обсъждане на новите закони за движение по пътищата в Бургас. Представители на неправителствения сектор обявиха предложените промени за повторение на сега действащия закон.

"Разделили сме закона на три части -  за пътищата, превозните средства и за водачите, за да може всяко министерство да поеме своята отговорност", коментира вътрешният министър Валентин Радев и добави:

"Не може да продължават да загиват толкова хора по пътищата, за миналата година  - 682, и това нещо трябва да се получи някъде около 350, не че и толкова са ни много, въобще не искаме да има, ако може, но трябва да намалим поне на половина".

Владимир Попов от Фондация "Безопасни улици от Валя" контрира, че почти няма промени спрямо предишния закон:

"Самият закон допуска компромиси. Натъкнах се на текстове с пожелателен характер. Имаше и текстове, които се повтарят".

Стоян Кирязов от Института по пътна безопасност попита министър Радев и заместник-министъра на транспорта Ангел Попов:

"Докато шофирахте към Бургас, някой от вас спазва ли това правило за дистанция - за 70 метра? Абсолютно ненужно правило. А съответният контролен орган как ще прецени и как ще санкционира водач, ако той не е спазвал тази дистанция?".

Вносителите призоваха предложенията да им бъдат дадени, а обществените обсъждания продължават. Следващите ще са във Варна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!