ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Стотици знамена се развяха в Истанбул на заключителните предизборни митинги

| обновено на 23.06.18 в 19:08
Снимка: БТА

Заключителните си предизборни митинги преди утрешните избори в Турция проведоха президентът Реджеп Ердоган и основният му съперник - Мухарем Индже от опозиционната Народнорепубликанска партия.

Мухарем Индже акцентира върху основните послания от кампанията си - че ще бъде президент на 81 милиона турци, а не десни или леви и обеща, че в рамките на 48 часа ще отмени извънредното положение в страната. Индже подчерта и че неговата победа би била победа за всички турци, както и се ангажира да повиши минималната заплата до 2200 турски лири (около 720 лв.), да подобри отношенията със Сирия и да намери мирно решение на конфликта в съседната страна, така че бежанците да могат да се върнат по домовете си с музика.

Политикът призова и за възстановяване на справедливата и независима съдебна система и се ангажира до 100 дни да изпрати отново турски посланик в Сирия.

"Гигантските проблеми на Турция не могат да бъдат решени от един уморен човек, който се е  откъснал от хората. Проблемите на Турция могат да бъдат решени само от нови хора", заяви още опозиционният кандидат по повод действащия президент, както и остро атакува властите и близките до тях медии, че са създавали пречки за провеждането и отразяването на митинга му.

Плацът за митинга в Малтепе се запълни още в 11:30 часа. Събитието е отразявано от около 500 журналисти, половината от които - чуждестранни.

Всички мерки за гарантиране на сигурността на вота в страната са взети, увери междувременно президентът на Турция Реджеп Ердоган, който говори на митинг в истанбулския квартал Есенюрт.

Ердоган отново изтъкна постиженията на управлението в областите на инфраструктурата, както и добави, че Турция е „правова, а не кукувича“ държава в отговор на призива на Мухарем Индже хората да вземат столове, за да отблизо наблюдават отчитането на изборните резултати и заканата му той самият да спи пред Висшата избирателна комисия.

"Това означава, че вече знаят, че са загубили.  Мухарем, ние живеем в правова държава. Спомни си, че вие - Народнорепубликанската партия, правихте "открито гласуване, тайно броене", коментира призива на опозицията за наблюдение на броенето на гласовете така държавният глава.

Ердоган изтъкна и новите инфраструктурни проекти, на които истанбулчани могат да се радват, позицията на Турция като 17-та най-голяма икономика в света и построените за 16 години управление над 30 нови летища.

В Турция вече изтече времето, определено за послания на политическите партии по държавните медии. То започна на 17 юни и приключи в 18 часа днес. Партиите и кандидатите имаха право на по две десетминутни послания.  ​

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!