ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Ципрас обяви символичен край на съвременната Одисея на Гърция от остров Итака

| обновено на 21.08.18 в 17:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Символичен край на съвременната Одисея на Гърция обяви премиерът на страната Алексис Ципрас с реч от остров Итака. Вчера официално южната ни съседка излезе от продължилите осем години спасителните програми, на които се наложи да разчита заради кризата с външния ѝ дълг.

"Нов ден разсъмва над страната", заяви Ципрас от острова, на който митологичният цар Одисей се прибира след десетгодишни изпитания в произведението на Омир: "Страната си възвръща правото да определя съдбата и бъдещето си като нормална европейска държава - без външна принуда, без други форми на шантаж и без повече жертви на народа".
Според Ципрас строгите мерки на икономии, рецесията и социалното опустяване най-накрая са приключили. За да излезе от програмите обаче, Атина трябва да спазва стриктни фискални цели, които могат да наложат нови тавани на пенсиите и заплатите на държавни служители, както и други бюджетни ограничения.

Гръцката опозиция обаче, не споделя оптимизма на премиера Алексис Ципрас, че излизането от спасителната програма на кредиторите ще промени стандарта на живот на гърците.

Излизането на Гърция от спасителната програма на кредиторите не означава и край на мерките за икономии, коментират гръцките медии. С недоверие опозицията прие изявлението на премиера, че страната вече сама определя бъдещето си.

Лидерът на консерваторите Кирякос Мицотакис дори обвини премиера в "лъжлива режисирана постановка", както и  заяви, че мерките продължават с ново орязване на пенсиите и увеличаване на данъците.

Бившият финансов министър Евангелос Венизелос от правителството на социалистите заяви, че обръщението на премиера не отговаря на истината и създава "предпоставки за разделение на нацията".

Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос благодари на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, както и на френския президент за подкрепата към Атина в годините на финансовата криза. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!