ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Директорът на БАБХ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово

Директорът на Агенцията по храните /БАБХ/ сигнализира прокуратурата за организирано противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово, информират от Агенцията.

Вече два месеца собствениците на местна ферма не допускат ветеринарни лекари на територията на стопанството, като по този начин възпрепятстват ликвидиране на огнището на заразата, се казва в сигнала.

В писмото до главния прокурор Сотир Цацаров се посочва, че фермата в Болярово попада в 10-километровата зона на огнището на чумата. Пробите от стопанството са изследвани и потвърдени в референтна лаборатория във Франция. От 18 юли досега обаче стопаните отказват достъп до фермата. Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарно-медицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране на здравния статус на животните в страната и безопасността на населението, пише в сигнала до главния прокурор.

Междувременно на 14-и септември стопаните на фермата са подали сигнал за умрели овце в стопанството. Те твърдят, че е от преяждане. За ветеринарните власти обаче няма съмнение, че смъртността се дължи на чумата.

Животните в тази ферма трябва да бъдат унищожени, а действията на стопаните от Болярово са заплаха за националната сигурност, казва директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор.  

Наскоро стопаните са се опитвали сами да лекуват болни животни с антибиотици, без рецепта и без да потърсят ветеринарна помощ.

В опит да се намери решение на сложния казус днес се свиква спешно заседание на областната епизоотична комисия, в което ще участва и ресорният заместник-министър Янко Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!