ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Днес е националният празник на Гърция, известен като "Денят ОХИ"

| обновено на 28.10.18 в 11:50
Снимка: БГНЕС

Гърция показва военна мощ на парада в чест на националния празник. В същото време противници на споразуманието със Скопие провеждат протестна демонстрация с плакати "Македония е Гърция".

Бойна техника и системи за противовъздушна отбрана преминават през центъра на Солун в рамките на тържествения парад. В небето прелитат бойни хеликоптери и самолети.

Днес Гърция отбелязва националния празник, познат като "Денят ОХИ". На 28 октомври 1940 година Атина отговаря с "Не" на искането на Мусолини за преминаване на войските през гръцка територия и страната се включва във Втората световна война. Сред официалните лица на парада в Солун е и италианският президент Серджо Матарела, който се очаква да изрази извинение от страна на Рим за политиката на Мусолини и да отдаде почит на жертвите от войната.

В същото време в града се провежда демонстрация на защитниците на идеята "Македония е Гърция". С национални знамена те протестират срещу договора за името Северна Македония.

Премиерът Алексис Ципрас в обръщение към гърците каза, че поколенията трябва да помнят и никога повече да не позволят "сянката на фашизма над Гърция и Европа".

Гърция е единствената страна в Европа, която чества като национален презник не края, а началото на една война.

Ученически манифестации се провеждат в цялата страна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!