ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ДА МОЖЕ ДА СЕ ГЛАСУВА И ДИСТАНЦИОННО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ ПРИ ПРОИЗВЕЖДАНЕ НА ИЗБОРИТЕ И РЕФЕРЕНДУМИТЕ?

Общинските съветници решават да има ли референдум за изгарянето на отпадъците в София

Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет решава днес дали в София да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци. Предложението за допитване беше внесено в началото на октомври от 15 общински съветници. Те твърдят, че подобна инсталация застрашава околната среда.

Общинските съветници от „Политическа група 5“ , които са сред вносителите на доклада, са убедени, че предложението им ще бъде отхвърлено, след като въпросите в допитването им бяха определени от постоянните комисии към СОС като незаконосъобразни.

„Ние ще обжалваме това решение в съда, а на второ място мислим вариант за събирането на подписка от гражданите“, обясни Симеон Славчев, който е сред вносителите.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ са убедени, че инсталацията ще даде възможност за цялостното оползотворяване на битовия отпадък на столицата.

„Разнообразяваме горивната база на „Топлофикация“. С произведената топло и електроенергия от страна на тази инсталация ще бъдат задоволени нуждите на 70 хиляди домакинства в столицата“, каза Лорита Радева - председател на Комисията по екология към Общинския съвет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!