Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Антоанета Цонева: Наблюдаваме сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване

Антоанета Цонева
Снимка: БГНЕС

В София има сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване, по данни на наблюдателя ни в 41 ОУ в София. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда (ИРПС):

Наблюдателят ни в "Младост“ каза, че в прегледаните от него осем секции има висока избирателна активност, която е между 15-20 процента около 13 часа. Хората чакат на опашки между 60 и 90 минути, защото там има избор и за районен кмет.

Цонева добави още:

В Берлин се е наложило пренареждане на приемната зала, за да не излизат опашките извън сградата. Можете да следите със снимки и видеоинформацията на страниците на Института за развитие на публичната среда във Фейсбук. Опитваме се да качваме цялата информация, която получаваме от чужбина и от страната.

Цялото интервю с Антоанета Цонева можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!