Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Георги Тошев: Българите по света губят мотивацията да участват активно в промяната на политиката у нас

Захари Карабашлиев: Много е трудно да мотивираш българите в чужбина да гласуват

Снимка: Булфото

Повечето работещи, мислещи, хората, които движат обществата, в които живеем, българите по света губят мотивацията да участват активно в промяната на политическата и обществена ситуация в България, защото много рядко тези хора откриват смисъла в това да гласуват. Това каза в интервю за предаването "12+3" по програма "Хоризонт" журналистът Георги Тошев:

Винаги казвам, че това, че българинът започна да пътува, да работи извън България, да се връща или да плаща пари на близките си, е много хубаво, защото тази застоялост и застиналост десетилетия наред, за да сме тук и да сме вързани в кюпа, това ни караше да не можем да погледнем на нашата България отвън. Лично аз предпочитам движението на хора по света.

Тошев добави, че е доволен от изборната организация:

Смятам, че организацията беше добра. Нямаше нарушения, поне от това, което видях. Впечатли ме по-голямата избирателна активност и това, че хората са по-мотивирани.

Много е трудно да мотивираш българите в чужбина да гласуват, коментира писателят Захари Карабашлиев: Захари Карабашлиев

Голямата част от информацията, която получават нашите съграждани зад граница идва донякъде от родители и близки, но и от медиите. Информацията, която получават от интернет, е предимно негативна, затова е много трудно да енергизираш тези хора.

Цялото интервю с Георги Тошев и Захари Карабашлиев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!