Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Не достигат 13 хиляди гласа, за да бъде задължителен резултатът от референдума

Снимка: БГНЕС

Все още не достигат 13 хиляди гласа, за да бъде задължителен резултатът от референдума за изпълнение от Народното събрание, коментира говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов:

Със сигурност това условие, за да бъде приет референдумът да се съберат над 50 на сто от гласувалите, е изпълнено. Второто условие, за да бъде задължително решението, взето чрез референдум, е в референдума да са участвали поне толкова избиратели, колкото са участвали на последните парламентарни избори. Загадката беше и до известна степен все още е дали това число, което е 3 500 585 души, ще бъде достигнато на този референдум. Резултатите от 100-процентовото въвеждане на протоколите показват, че броят на участвалите е малко по-нисък от това число - с около 13 000 души. Ще подчертая, че това не са финалните резултати, защото в ход е повторно въвеждане на протоколите и анализ на несъответствието между двете въвеждания, но засега няма данни, от които да съдим, че е покрито това условие, което превръща решението, взето с вота на гражданите, задължително за изпълнение от парламента. При всички положения резултатите от референдума ще бъдат разгледани от Народното събрание, защото, за да бъде задължено Народното събрание да ги разгледа, трябва да са гласували над 20 на сто от имащите право на глас, а са гласували 50 на сто.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!