Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Даниела Божинова: Правото на референдум се нуждае от конституционни гаранции

Снимка: БГНЕС

Трябва да се запътим към едно Велико народно събрание, което да бъде последното и да бъде заменено със задължителен конституционен референдум. Тази позиция изрази пред "Хоризонт" Даниела Божинова, изпълнителен директор на Българското сдружение за насърчаване на гражданската инициатива:

В новата конституция или променената настояща конституция следва да запишем конституционни гаранции за правото на референдум, което сега е постоянно подлагано на манипулации - и в парламента, и в изборния процес. Не може това фундаментално право да няма конституционни гаранции.

Относно липсващите пликове и бюлетините без плик, които отдалечават резултата от референдума от прага на неговата задължителност, Божинова отбеляза:

Подходът на държавата към този референдум ни направи подозрителни от самото начало. Дори сега грешките да са били по-невинни, ние няма да им повярваме. Тази подозрителност към избирателния процес не е добра за демокрацията.

Божинова акцентира върху неглижирането на референдума и липсата на позиции на основните партии по въпросите, включени в него. Тя обърна внимание върху голямата уродливост на избирателното право в България:

Можем да гласуваме само на избори. От време на време и то по правилата, които политическата класа ни е дала за тези избори, които всъщност се опитахме да променим на този референдум.

Когато има висок праг на избирателната активност парадоксално тя пада, отчете още специалистът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!