Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ГЕРБ и БСП ще подкрепят референдума, иницииран от Слави Трифонов

Снимка: БГНЕС
ГЕРБ и БСП ще подкрепят референдума, иницииран от Слави Трифонов. Това става само ден, след като инициаторите обвиниха Централната избирателна комисия чудовищна манипулация.

Цветан Цветанов от ГЕРБ обясни, че тепърва партията ще решава как да подкрепи референдума:

Нямаме още политическо решение. Въвеждането на мажоритарния елемент е важен фактор за издигане авторитета както на институцията парламент, така също и на политическите партии. За въпроса за субсидиите трябва да се направи един анализ и трябва да бъде намалена субсидията достатъчно, за да не изпадат партиите в зависимост. Ние трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване до българските избиратели.

Корнелия Нинова каза, че БСП директно обмисля да внесе предложения, съобразени с трите въпроса от референдума:

Ние сме правили предложение за мажоритарни избори, но конкретно в какво съотношение, ще го поднесем, когато сме готови. Субсидията трябва да се намали. Хората се произнесоха. Или ги чуваме, това е предпоследният сигнал. Следващият ще е фатален.

Радан Кънев
от ДСБ, които ще излизат от РБ, прогнозира основна промяна в политическите партии:

Очевидно е, че партийното финансиране ще трябва да бъде ограничено. Ако българските политици пренебрегнат волята на над 3 милиона души, те ще престанат да бъдат политици за броени месеци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!