Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Иларион Иларионов: Не виждам никаква намеса на ЦИК в провала на референдума

Снимка: БГНЕС


В коментар за обвиненията, отправени към Централната избирателна комисия, че е манипулирала резултатите от националния референдум  Иларион Иларионов, който е бивш член на ЦИК, заяви в ефира на "Хоризонт": Ако е възможно да има нещо такова (манипулация на резултата - бел. ред.), ЦИК е последното място, където това може да се случи.

ЦИК никога не е броила никакви гласове -  тя просто сумира гласовете, преброени от разни други хора. ЦИК нито вижда бюлетините, нито вижда избирателни урни и други такива неща. Няма как тя да манипулира каквото и да било, беше категоричен Иларионов. 

Той отхвърли и тезата, че може манипулации да идват от секционните или районните комисии, като показателни за това са грешките в протоколите. Иларионов напомни, че при всички избори се допускат немалко грешки в протоколите:

Грешки в протоколите винаги е имало, винаги ще има. Не може в 12 500 секции никой да не сгреши - това са примерно 80 хиляди души.....Но тези грешки не са съществени, затова, защото резултатите винаги се броят двукратно, проверява се всичко два пъти и накрая, където има различия - ЦИК взема решения кой от двата възможни резултата да признае. Това става чак когато всичко е обработено - няма как да бъде сгрешен резултатът след като гласуването е приключило. 

Иларион Иларионов беше категоричен: Аз не виждам никаква намеса на ЦИК в провала, грубо казано, на този референдум, допълвайки:

Идеята на референдума очевидно беше да прикрие зад волята на народа, който в повечето случаи е некомпетентен, някакви чужди идеи... А сега какво излиза - въпреки че се похарчиха много пари, хвърлиха се много усилия, пак трябва парламентът да вземе такива решения, които би искал за ползва, без да ги е гласувал. 

Според Иларион Иларионов вотът в подкрепа на въвеждането на мажоритарната избирателна система не се основава на информиран избор. Експертът смята, че избирателите в малка степен познават особеностите и дефектите на мажоритарната система, а въвеждането й би било технически сложно и по никакъв начин няма да реши проблемите при излъчването на народното представителство у нас. 

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!