Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

ГЕРБ внасят в НС проекторешение, което подкрепя въпросите от референдума

Димитър Главчев, Десислава Атанасова и Данаил Кирилов от ГЕРБ внасят в правната комисия на НС проект за решение, което подкрепя  въпросите от Референдума – изборът на депутати да става с мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура, да бъде въведено задължително гласуване на изборите и референдумите, както и да бъде намалена държавната субсидия за партиите и коалициите да стане по 1 лев на получен глас. Точка 4  от решението предвижда до 15 декември Комисията по правни въпроси да внесе доклад за второ гласуване на приетите на първо гласуване законопроектти.

Това каза на пресконференция в Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ. Данаил Кирилов уточни:

Подкрепяме волята на избирателя по трите въпроса, на които избирателят е отговорил положително. Виждате, че в точка 4-та ние сме посочили най-краткия възможен срок. С оглед вече краткия времеви хоризонт на този парламент, сме предложили най-краткият срок, в който да би могло да се разгледат всички постъпили законопроекти по тези три въпроса, като тук припомням, че въпросът за задължителното гласуване вече е приложен. 

По въпроса, който касае партийните субсидии, имаме готовност да внесем законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическите партии, като предложим отпадането на субсидията въобще – тоест 0 субсидия. Включително и имаме разработка на отражението на отпадането на субсидията.

От ГЕРБ не отговориха дали ще разговарят с БСП по темата за бюджета. Депутатът Десислава Атанасова заяви:

Темата за бюджета на Република България касае, на първо място, приемането му в постоянните комисии на Народното събрание. На второ място, това са срещи, на които лидерите могат да заявят своите позиции. От нас тримата няма нито един, който да е председател на парламентарната група на ГЕРБ, така че, надявам се на този въпрос господин Цветанов ще даде своя отговор.

Заседанията на парламента във вторник и сряда ще са от 14.00 часа, за да може бюджетът да мине през комисиите. Очаква се обсъждането на оставката на правителството да е в сряда.

В предложението сме предвидили – надяваме се пленарна зала да подкрепи това – до 15-и декември Правна комисия да е внесла докладите за второ четене, тоест да е преминало вече първото четене и да се осъществи второ четене.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!