Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Георги Близнашки: Мажоритарната система ще бъде в услуга на олигарсите

проф. Георги Близнашки
Снимка: БГНЕС

Нека направим мажоритарна система в два тура, да видим какво ще остане от днешните партии. Всичките ще бъдат издухани и парламентът ще се напълни с нови, влиятелни, богати хора, които ще отидат там да защитават своите интереси, а не своите идеологически и политически ангажименти към бъдещите поколения на страната. Това мнение изрази в предаването "12+3" конституционалистът проф. Георги Близнашки, който е и бивш служебен премиер:

Тази система ще бъде в услуга на новите богати, на тази олигархия, която не желае да живее по правилата на демокрацията. Но това не се разбира. Има обременени хора, които си мислят, че ще дойде техният ред да пишат конституция. 

Двете основни партии прегърнаха идеята на Слави Трифонов за изборна реформа, т.е. скочиха на вълната на популизма и това може да има дългосрочни последици, предвижда още конституционалистът:

Да се отиде към тази мажоритарна система в два тура, за да видят какъв е ефектът. Щом като го искат, те ще го получат. Нека да го получат. Много ще съжаляват. Сега е лесно да се правят лековати изявления. След това ще ни предлагат междинни формули за смесена система. Не си вярват в това, което говорят, а искат да са актуални, да влязат в ритъма на обществените отношения, а така голяма политика не се прави. Това е политиканстване, а не държавно отношение към проблемите.  

Георги Близнашки определи днешната следизборна ситуация като класическа:

Ситуацията е класическа – сериозни размествания на пластовете в обществото, нови политически настроения, резултат от които е новоизбраният президент. 

Това според Близнашки е резултат от множество натрупани грешки и всеобщо изхабяване:

Защото дори и най-популярните политици омръзват на публиката и ефектът е налице – победа на кандидата на опозицията, която надхвърли всички очаквания. У нас няма необходимото равнище на политическа култура, когато си загубил изборите, да се оттеглиш с достойнство. Вместо това закипяват реваншистки страсти. Загубили сме изборите, настъпва краят на света. Нищо подобно.

Големият проблем е, че не знаят за какво да свикат ВНС. Нека да кажат за какво се борят тези хора, да изплюят камъчето, продължи анализа си проф. Близнашки:

Ако искат авторитарен режим, ще го получат. Не може да се свика ВНС, ей така, по принцип. Да будалкаш този народ по такъв безобразен начин. 

Едно ВНС, според бившия служебен премиер, ще хвърли страната в драматична и продължителна ситуация, в която ще започнат безсмислени идеологически спорове.

Близнашки определи българската конституция като една от най-добрите конституции в Централна и Източна Европа.

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Георги Близнашки чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!