Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Химик-питагореец търси Философския камък

Фотографија: личен архив
Приключението наука няма начало и край. Най-вероятно така е мислил и Питагор, представен от легендите като полубог и чудотворец, посветен във всички тайни. Стотици млади български учени продължават да се вслушват в естествената си детска любознателност, караща ги да търсят отговори на сложни въпроси. Ще ви запознаем с доц. д-р Георги Йорданов, тазгодишния носител на Голямата награда „Питагор в категорията „Млад учен”, връчена за седма поредна година от Министерство на образованието и науката. Той е преподавател във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. За възрастта си има впечатляваща научна кариера и множество публикации в международни списания, високи отличия от олимпиади по химия в Индия и Дания. Да чуем в коя област е насочена изследователската му дейност.

СнимкаМоите изследвания са насочени в областта на биомедицинските нанотехнологии. Най-общо казано, ние приготвяме наночастици с цел терапевтичното или диагностичното им приложение в медицината. Наночастиците са много малки частици, сто пъти по-малки от една червена кръвна клетка. Те служат като преносители на лекарствени вещества. Нашите изследвания са насочени основно към пренасянето на противоракови лекарствени вещества до раковите клетки. Тези частици, когато се намират в кръвоносната система, могат да достигнат раковите клетки благодарение на това, че кръвоносните съдове в раковите образования притежават отвори в стените, през които наночастиците могат да проникнат до раковите клетки. При останалите нормални тъкани такива отвори в кръвоносните съдове няма и там наночастиците не могат да достигнат. Това всъщност е основната идея, на която почива научната област наречена „наномедицина”.

С две думи доц. Йорданов доказва, че посредством наночастици медикаментите могат да достигнат бързо до болното място в организма, без да се наслояват в останалите части. По този начин реално се премахват страничните ефекти на лекарствата, тъй като те се получават от натрупани препарати в здрави тъкани и органи.

Наночастици, натоварени с противораковото лекарство епирубицин.Екипът на доц. Йорданов използва материал, от който се получава хирургично лепило. Той е биосъвместим и биоразградим. От него получават наночастиците. Когато този материал попадне в организма, наночастиците вършат своята работа и след това се разграждат. България е една от малкото държави в света, които произвеждат такъв тип хирургично лепило. Попитахме, нашия събеседник, дали получаването на статуетката „Питагор“ на Христова възраст е добър знак? Ето какво ни сподели:

Да, това е добър знак, аз така го възприемам. Всеки човек има очаквания и мечти. Мечтая да завърша започнатото в България, а това е доста трудно, защото тук научните проекти се прекъсват по средата… Например имахме проект към Фонд „Научни изследвания“, който беше много добре оценен, но поради липса на средства не беше продължен. Въпреки тези трудности, борбата е да доведем нещата докрай. На тези, които са избрали да вървят по пътя на науката, им пожелавам успех, кураж и да не губят любознателността си, която е в основата на науката. Както казваме ние, химиците, продължаваме да търсим Философския камък.

Снимки: личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!