Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Стартира новото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа”

Българското национално радио е медиен партньор на Българската Коледа

БНР Новини
Фотографија: bgkoleda.bg

В рамките на дванадесетото издание – кампания 2014/2015 г., „Българската Коледа” беше посветена на децата с вродени заболявания и успя да събере 1 964 800 лв. Бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания и бе закупена високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение за 10 болници в страната. За изминалите 12 години близо 3000 болни български деца получиха възможност да се лекуват благодарение на дарителите на „Българската Коледа”.

Всяка година в България се раждат около 3500 деца с различни вродени заболявания, около 45% от тях са със сърдечна малформация и се нуждаят от лечение или хирургична интервенция. Доцент Анна Кънева, началник на клиниката по педиатрия и детска кардиология към Националната кардиологична болница, ни въвежда в този проблем:

Ежегодно при нас постъпват между 850 и 950 сърдечно болни деца. Вродените сърдечни малформации са много и разнообразни. При тях е изключително важно поставянето на ранна и точна диагноза. Необходими са ни прецизни апарати за диагностика и проследяване на жизнените функции след извършена хирургична операция, както и за обдишване на сърдечно болните пациенти. „Българската Коледа” откликна на нашите нужди и ни подпомогна. Вече разполагаме с едни от най-съвременните високотехнологични ехокардиографски апарати за поставяне на прецизна диагноза. За отделението за следоперативно интензивно лечение беше осигурена система от монитори, с които проследяваме жизнените функции на децата. Получихме също така и дихателен апарат от висок клас.

Помощта, оказвана от „Българската Коледа”, е изключително ефективна, смята доц. Анна Кънева, която отправя и своето пожелание към следващата кампания:

Бих искала да призова хората да откликнат на нуждите на децата с проблеми. Изключително трудно е на държавата да закупи всички неща, от които имат нужда отделенията, а те ни трябват, за да можем да лекуваме ефективно и на съвременно ниво. Мисля, че никого не би затруднило дарението от 1 лев. Призовавам хората да даряват. Техните средства ще отидат действително там, където има нужда от тях.

На 1 декември стартира 13-oто издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа” 2015/2016 г. този път под надслов „Да помогнем на децата в реанимация”. Домакин на събитието беше проф. д-р Стоян Миланов – директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Новото издание на благотворителната кампания под патронажа на президента Росен Плевнелиев ще фокусира усилията си в помощ на децата в критично здравословно състояние, нуждаещи се от реанимация и интензивно лечение:

Българска Коледа не е просто инициатива на българския държавен глава. Това е кауза, която обединява всички в името на децата и тяхното здраве. Кауза, която дава възможност на хората да проявят съпричастност към съдбата на изпадналите в беда деца и техните семейства. А когато съпричастността започва да променя човешки съдби, тя е още по-заразяваща, тогава даваме пример в обществото. „Българската Коледа“ дарява високотехнологични уреди на десетки лечебни заведения в цялата страна и всичко това, благодарение на тези, които проявяват солидарност, хуманизъм, състрадателност. Кое друго, ако не доброто дело, осмисля човешкия живот, и кое друго, ако не спасеният детски живот, подадената ръка в труден момент на най-уязвимите, може да ни направи хора? – зададе риторичен въпрос президентът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!