Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Коледно настроение не се забелязва, но коледни трапези и подаръци ще има

БНР Новини
Фотографија: БГНЕС

Въпреки унилите, сиви и почти неукрасени софийски улици, по които тук-там блестят празничните витрини на магазините, българите вече са почти готови за Коледа и Нова година. Правителството ги поощри в това отношение, отпускайки на всички работещи българи две порции от по четири неработни дни за двата празника.

След като основният девиз и цел на управляващите от известно време стана лозунгът „Стабилност”, каквото и да означава това, българското население също застана под знамената на стабилността дори в нaвечерието на тези два толкова големи и толкова търговски празника. Всички експерти, търговци, ресторантьори и хотелиери потвърждават, че тази година не се очакват никакви съществени изненади и празниците ще преминат по обичайния начин.

Около един милион българи се канят да пътуват и да празнуват извън дома и дори извън страната. Най-предпочитани са естествено ски курортите, но също толкова интерес привличат и СПА хотелите с басейни и други глезотии с минерална вода. Офертите за четирите дни започват от 170 евро и стигат до над 600 евро на човек. Долу-горе толкова излиза и пътуването по празниците до някоя от съседните страни Гърция, Турция, Сърбия, Македония или Румъния. А те са предпочитани, защото са най-близо както географски, така и в културно отношение и българите се чувстват най-добре там.

Тези, които няма да напускат мястото, където живеят, ще избират да отидат на ресторант или да празнуват в домашна обстановка. Този избор е по-труден за Нова година, защото Коледа според повечето българи си е семеен празник и е редно да си стоиш вкъщи около празничната трапеза и коледната елха. И тъй като и хотелиерите, и ресторантьорите са наясно с тази традиция, коледните им оферти в сравнение с новогодишните са ценово много по-атрактивни и достъпни и човек може спокойно да мине с 60-70 евро. А вкъщи за цялата фамилия може и 50 евро да стигнат, тъй като цените в България от няколко години или не се повишават, или направо падат от дефлацията.

Както споменахме, Коледа най-вече е колкото християнски и религиозен празник, толкова и тържество на консуматорското общество и звезден миг за търговците. Защото коледно настроение по улиците може и да няма, но без коледни подаръци малцина ще останат и във вълнените чорапи и под елхата за всекиго ще има по нещо. И тук сюрпризи няма, въпреки че някои експерти и наблюдатели откриват вече някои признаци за по-голямо разточителство от миналата година. Синдикатите обаче са на противоположно мнение и посочват, че близо една четвърт от хората в България няма да могат да отделят почти никакви пари за празниците. Според техните данни над 1/10 ще могат да похарчат едва по около 10 евро. Около 60% от анкетираните са посочили, че могат да отделят между 10 и 50 евро за Коледа, а само 15% биха похарчили повече.

Според други изчисления в пресата, общо празниците на българите ще струват над 850 млн. евро вкл. пътувания, хотели, ресторанти, украси и подаръци. Към тази сума следва да се добавят и приходите за бизнеса от над 100-те хиляди чужденци, които се очаква да празнуват в страната. Така, по груби сметки, Коледа и Нова година ще налеят в касите на бизнеса близо 1 млрд. евро. Това вече си е повод за истинско празнично настроение. Наздраве и успех.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!