Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Газовата мъгла става все по-гъста

БНР Новини
Фотографија: БГНЕС

След окончателно и официално обявената от самия руски президент Владимир Путин в края на 2014 г. кончина на газопровода „Южен поток”, който трябваше да докара руски газ на територията на Европейския съюз на българския бряг на Черно море, около него не спират да витаят разни слухове в София, Москва и в още много други европейски и американски столици. И това е нормално, като се има предвид значението на едно такова гигантско съоръжение за икономиките на всички заинтересовани страни. Особено активни станаха различните спекулации на тема „ще го има или няма да го има” този поток около развитията с поставения под въпрос „Северен поток 2” и почти проваления „Турски поток”. И в хода на всички тези намеци, подхвърляния и недомлъвки изплува нещо съвсем ново, което все още си остава твърде неясно – т.нар. „Български поток”. Става дума за чисто нов газопровод, който да тръгва от мечтания от българските власти газов разпределителен център „Балкан”, на брега на Черно море, и да стига до Централна и Западна Европа.

Засега нещата не са ясни на никого официално, медиите спекулират, властите пестят думите си или направо отричат наличието на такъв проект.

Има обаче доста логика в полза на изграждането на едно такова съоръжение. Цяла Южна и Централна Европа остава без доставки на руски газ, „Газпром” губи доста големи потенциални пазари. Логиката обаче е икономическа, докато на политическо равнище аргументите са съвсем други. Нито Вашингтон, нито Брюксел приемат по-нататъшната русификация на енергетиката на тази група страни, особено в контекста на обтегнатите отношения с Путин. А че енергетиката в Европа е подвластна в изключително голяма степен на геополитиката стана безкрайно ясно от провалите и на „Южен поток”, и на „Турски поток”, които бяха прекратени преди всичко по политически причини. Дали няма да бъде такава и съдбата на все още загадъчния „Български поток”? Защото без уреждане на политическите аспекти на този митичен газопровод, той ще си остане точно там – в митологията. Същата съдба ще сполети и толкова вдъхновяващия българските власти газов хъб „Балкан”, който може да се окаже, че просто няма да има какво да разпределя, ако не бъде захранен с руски газ.

Засега е ясно, че нищо не е ясно. Откъслечните и противоречиви подмятания и намеци тук-там не позволяват да се състави по-цялостна представа за истинските намерения на различните засегнати и замесени страни. Газовата мъгла в България и в Европа все повече се сгъстява.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!