Подкаст на српском
Величина текста
Бугарски национални радио © 2024 Сва права задржана

Държавата иска да конфискува над 1 млрд. евро на фалирал банкер

БНР Новини
Фотографија: БГНЕС

Корпоративна търговска банка, четвъртата по големина банка в България, фалира с гръм и трясък през 2014 г. в резултат на лошо управление от страна на мажоритарния си собственик Цветан Василев. Банката е раздавала необезпечени кредити преди всичко на фирми, контролирани от този човек, два пъти печелил наградата Банкер на годината. Банката се оказа до такава степен опустошена, че държавата се видя принудена да вземе заем от над 2 млрд. евро на международните парични пазари, за да покрие гарантираните по закон влогове на граждани и фирми. Това почти предизвика финансова криза в страната и взетите назаем пари тепърва ще се изплащат от всички българи. Междувременно космически богатият собственик на банката избяга в Сърбия и не смее да стъпи в България, въпреки че постоянно твърди, че не е виновен за нищо.

Синдиците на фалиралата банка продължават да се мъчат да съберат нещо от раздадените кредити, за да върнат поне някакви пари на държавата. Успехите им не са големи. На фона на тази безпомощност доста спорната по отношение на ефективността си и смисъла от нейното съществуване Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество реши да поеме нещата в свои ръце. Тя внесе иск в съда за конфискуването на имущество на Цветан Василев на стойност повече от 1 млрд. евро. Тези активи без всякакво съмнение го правят най-богатия човек в България и представляват навярно рекорд в Европа. Иск за конфискацията на собственост за над милиард евро щеше, където и да е, да предизвика огромен публичен интерес и медиите нямаше да го пропуснат. Сред заявеното за изземане имущество попадат имоти в България за близо 50 млн. евро. В София се намират административна сграда на КТБ, жилищна кооперация, апартаменти, ателиета, гаражи, парцели, складове и други. Недвижими имоти има също в Созопол, Варна и Царево. Комисията е успяла да свърже Василев и със собствеността на луксозна къща в Швейцария, струваща над 24 млн. евро. Претендира и за 6 млн. евро по негови банкови сметки, както и за три мерцедеса на обща стойност над 500 хил. евро. В иска попадат още дружествени дялове за над 70 млн. евро, акции за над 300 млн. евро, картини, ценни монети. Освен това комисията е успяла да запорира и няколко сметки на Василев в Швейцария.

Експертите обаче не са големи оптимисти относно хода на иска в съда. Първо, Цветан Василев не е обвиняем по никакви официални обвинения. Второ, невероятно трудно ще бъде да се докаже, че въпросното имущество е придобито незаконно. Цветан Василев по всяка вероятност ще може да представи всички необходими документи за произхода на парите, след като сам ги е давал на себе си и на собствените си фирми. Трето, Комисията за отнемане на незаконно имущество досега не може да се похвали с никакви съществени резултати, въпреки че работи от доста време вече. Данните сочат, че досега тя е успяла да получи одобрението на съда за нейни искове за около 35 млн. евро при държавни разходи за нейното функциониране в размер на над 11 млн. евро. Т.е., тя е успяла да събере едва три пъти повече, отколкото самата тя струва на държавния бюджет. И, последно, твърде съмнително е, че реално в касите на държавата може един ден да постъпят 1 млрд. евро от продажбата на собствеността на фалиралия банката си банкер. Сам шефът на Комисията за отнемане на имущество Пламен Георгиев признава, че реално може да се очакват около 700 млн. евро. Което хич не е малко, но все пак звучи прекалено оптимистично, като се знае огромното влияние, което продължава да упражнява навсякъде в страната банкерът-изгнаник и като не се забравят тежките недъзи и зависимости на българското правосъдие и силните на деня. Ще следим развитието на тази увлекателна сага за апетитите на българските новобогаташи и средствата, които те използват, за да заситят жаждата си за все повече и повече без значение от цената. И без възмездие за това, поне досега.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!