Олимпийската песен на цикадите

Олемпийският стадион в Токио, където са състезанията по лека атлетика
Снимка: Антони Йорданов

Знаете ли какво е цикади? Ако потърсите информация в интернет ще откриете следното: Цикадите (Cicadoidea) са надсемейство насекоми от разред полутвърдокрили. Цикадите имат добре изразени странично разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат.

Точно такива насекоми огласят със своята „песен“ почти всички обекти на олимпиадата Токио 2020. Едно от първите неща, които чужденците забелязват на игрите, е именно силния звук от цикадите. Тук те са буквално навсякъде, където има дърво или храст. Но и не само. Например вътре в тенис комплекса „Ариаке“ няма зеленина, но поради липсата на зрители е тихо и тук се чува режещата „песен“ на цикадите, които се залепят и за бетонни стени.

Според данни от науката звукът им достига сила до 120 децибела, като е от най-силните сред насекомите и би могъл да увреди слуха на човек, ако е в непосредствена близост до ушите му и насекомите са много. В Токио обаче този дразнещ иначе звук може да се приема като Олимпийската песен на цикадите.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Такава опашка има всеки ден пред олимпийския стадион

Японците се редят на опашка за… снимка

Олимпиадата на японците очевидно им липсва, въпреки многобройните информации от месеци преди началото, че масово населението е против организирането на игрите Токио 2020.  Този извод може да се направи от непрекъснатата опашка пред символа на олимпизма – петте преплетени кръга. Точно пред олимпийския стадион, където са състезанията по лека..

публикувано на 03.08.21 в 11:59
Така (не) се гледа световен рекорд на олимпиадата

Когато световните рекорди и звездите на атлетика не са ти интересни

Неделната вечер в леката атлетика на игрите Токио 2020 бе изключителна – феноменален световен рекорд на троен скок при жените, изключително състезание на скок на височина при мъжете с двама шампиони, които поделиха първото място, първа победа от 19 години на европеец в „черешката на атлетиката“ – спринта на 100 м за мъже. Но и тези мечтани за феновете..

публикувано на 02.08.21 в 08:53
Цветозар Христов (вляво) се гордее с представянето на Полина Трифонова в Токио

Български съдия на Игрите в Токио: Това е моя 10-годишна мечта

Българин е един от общо 26-те съдии от цял свят, които ръководят мачовете от олимпийския турнир по тенис на маса. Цветозар Христов дори имаше честта да бъде главен рефер на битката за бронзовия медал на сингъл при жените, спечелен от японката Мима Ито.  “За мен на първо място е голяма чест да ме изберат да участвам на олимпийските игри. Това е моя..

публикувано на 01.08.21 в 06:27
Хора с табели като тази стоят ежедневно на много места в обектите на олимпиадата.

Да играеш ролята на колче

В организацията на олимпиадата Токио 2020 има много добри практики, някои не толкова премислени, има дразнещи, но има и откровено смешни. Поне за чужденците. Част от забавните е поведението на голяма част от доброволците на игрите, които изглеждат безброй. Преди олимпиадата бе обявено, че бройката им е 120 000. След това се появи информация..

публикувано на 29.07.21 в 09:58
Журналисти снимат баскетболните звезди.

Журналисти “нападнаха” звездите на НБА за снимки

 Журналисти нападната за снимки големите звезди на НБА след днешната победа на САЩ срещу Иран със 120:66. Мачовете на американците от Група А на олимпийския турнир в огромната зала “Сайтама Супер Арена” са сред най-посетените в Токио.   Близо 2000 души изгледаха разгромния успех на янките, въпреки че не се допускат фенове. Служебни лица, журналисти..

публикувано на 28.07.21 в 13:22
На тази трибуна винаги има публика

На олимпийския басейн в Токио има публика

Около 1000 души публика гледат всеки ден състезанията по плуване на олимпиадата Токио 2020 в „Токио акуатик център“ и това е може би най-посетеното място, ако се отчита присъствието на трибуните. Така се казва комплексът, който е домакин на състезанията на плувците и в турнирите по скокове във вода и синхронно плуване. Но тази публика не е нелегална..

публикувано на 28.07.21 в 07:35
Тук всеки сам си дава проби за коронавирус

Нежеланите имейли на олимпиадата

Всякаква комуникация преди и по време на олимпиадата с организаторите е по електронната поща, като част от кореспонденцията бе дори изнервяща. Вече на самата олимпиада Токио 2020 практиката с имейлите продължава, но някои от тях са крайно неприятни. За какво става въпрос?   Малкият проблем е, ако на журналистите бъде отказан достъп до някое..

публикувано на 28.07.21 в 07:18
Полицай с пръчка бди до ескалатор.

И полицаи с пръчки охраняват олимпиадата

Ограниченията на олимпиадата в Токио са жестоки, това го изпитват всички участници на игрите, които живеят в „балон“. Спортистите, треньорите и журналистите нямат право да излизат извън „балона“, който включва спортните съоръжения, хотелите и автобусите от олимпийския транспорт. Мерките, естествено, са част от борба срещу разпространението на..

публикувано на 27.07.21 в 10:10
Роботът стреля към коша

Робот вкарва кошове на баскетбол в Сайтама

Зрители на олимпийските игри няма, но на някои места организаторите са се погрижили да има и атракции за тв аудиторията и хората в залата – журналисти, официални лица, спортисти и треньори. Така например на баскетболните мачове в залата в Сайтама бе показан робот с ръст на висок състезател, който „играе“ баскетбол. На полувремето в мача..

публикувано на 27.07.21 в 09:46

Министър Кузманов: Ако ми гласуват доверие, бих останал, но като професионалист

"Трябва да сме много щастливи. Видяхте как се извоюва този медал. Това е един старт за останалите наши спортисти. Дано всички да вървят по пътя на Антоанета Костадинова. Това, което направи това момиче за мен е подвиг. Хиляди благодарности на нея, на нейния треньор, на родителите й, на семейството й. Нова е подвиг“, това заяви специално за БНР..

публикувано на 26.07.21 в 09:32