Български съдия на Игрите в Токио: Това е моя 10-годишна мечта

Цветозар Христов (вляво) се гордее с представянето на Полина Трифонова в Токио
Снимка: Снимка: Асарел България Оупън

Българин е един от общо 26-те съдии от цял свят, които ръководят мачовете от олимпийския турнир по тенис на маса. Цветозар Христов дори имаше честта да бъде главен рефер на битката за бронзовия медал на сингъл при жените, спечелен от японката Мима Ито. 

“За мен на първо място е голяма чест да ме изберат да участвам на олимпийските игри. Това е моя мечта от повече от 10 години. Хвърлих доста усилия, участвам в доста инициативи на Световната федерация и на Българска федерация по тенис на маса. Награда за дългогодишните ми старания и усилия беше мачът за третото място при жените”, заяви Цветозар Христов пред БНР. 

“В събота приключи индивидуалната надпревара, а неделя сутринта от 10.00 ч. японско време е първият ни мач в състезанието за отбори. Още не са ясни срещите, които ще съдийстваме. Има вариант да получа наряд за нов мач от елиминациите, но не очаквам, защото нивото на съдиите е много високо, те са специално избрани от цял свят и всеки има право да бъде на мач за медала. Дай Боже, но за себе си не очаквам”, добави той. 

Полина Трифонова направи страхотна реклама на спорта си в Токио, след като постигна първата олимпийска българска победа в тениса на маса от 33 години насам. Родената в Кубрат състезателка стана едва третият български представител в историята на Игрите след Даниела Гергелчева (Сеул 1988, Барселона 1992) и Мариано Луков (Сеул 1988).

“Участието на Полина със сигурност даде нов тласък на спорта. Всички хора говорят, всички хора се вълнуват. Използвам вашия ефир, за да я поздравя за победите, които постигна на олимпийските игри. Гордея се с нейните постижения, много се радвам. Видях и нея, и треньора й Асен Асенов. Поговорихме си. Чувстваха се добре след доброто представяне. Гледаме положително на развитието, очакваме още по-големи успехи. В момента Йоан Величков жъне успехи на европейското първенство до 15 г. така че новата генерация се задава. 

От няколко години правим сериозни постъпления за популяризирането на спорта. Организирахме един огромен турнир в Панагюрище между 2015 и 2019 година. Имахме пет издание, после турнирът спря заради пандемията и сега сме направили първи стъпки за организирането на подобен турнир и през 2021 година. Правим всичко възможно”, каза още Цветозар Христов, който е председател на Съдийската комисия към БФТМ и директор на големия международен турнир „Асарел България Оупън“ в Панагюрище.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Такава опашка има всеки ден пред олимпийския стадион

Японците се редят на опашка за… снимка

Олимпиадата на японците очевидно им липсва, въпреки многобройните информации от месеци преди началото, че масово населението е против организирането на игрите Токио 2020.  Този извод може да се направи от непрекъснатата опашка пред символа на олимпизма – петте преплетени кръга. Точно пред олимпийския стадион, където са състезанията по лека..

публикувано на 03.08.21 в 11:59
Така (не) се гледа световен рекорд на олимпиадата

Когато световните рекорди и звездите на атлетика не са ти интересни

Неделната вечер в леката атлетика на игрите Токио 2020 бе изключителна – феноменален световен рекорд на троен скок при жените, изключително състезание на скок на височина при мъжете с двама шампиони, които поделиха първото място, първа победа от 19 години на европеец в „черешката на атлетиката“ – спринта на 100 м за мъже. Но и тези мечтани за феновете..

публикувано на 02.08.21 в 08:53
Олемпийският стадион в Токио, където са състезанията по лека атлетика

Олимпийската песен на цикадите

Знаете ли какво е цикади? Ако потърсите информация в интернет ще откриете следното: Цикадите (Cicadoidea) са надсемейство насекоми от разред полутвърдокрили. Цикадите имат добре изразени странично разположени очи, къси антенки и прозрачни, подобни на мембрани криле. Познати са заради необикновено силния звук, който мъжките екземпляри произвеждат...

публикувано на 01.08.21 в 03:50
Хора с табели като тази стоят ежедневно на много места в обектите на олимпиадата.

Да играеш ролята на колче

В организацията на олимпиадата Токио 2020 има много добри практики, някои не толкова премислени, има дразнещи, но има и откровено смешни. Поне за чужденците. Част от забавните е поведението на голяма част от доброволците на игрите, които изглеждат безброй. Преди олимпиадата бе обявено, че бройката им е 120 000. След това се появи информация..

публикувано на 29.07.21 в 09:58
Журналисти снимат баскетболните звезди.

Журналисти “нападнаха” звездите на НБА за снимки

 Журналисти нападната за снимки големите звезди на НБА след днешната победа на САЩ срещу Иран със 120:66. Мачовете на американците от Група А на олимпийския турнир в огромната зала “Сайтама Супер Арена” са сред най-посетените в Токио.   Близо 2000 души изгледаха разгромния успех на янките, въпреки че не се допускат фенове. Служебни лица, журналисти..

публикувано на 28.07.21 в 13:22
На тази трибуна винаги има публика

На олимпийския басейн в Токио има публика

Около 1000 души публика гледат всеки ден състезанията по плуване на олимпиадата Токио 2020 в „Токио акуатик център“ и това е може би най-посетеното място, ако се отчита присъствието на трибуните. Така се казва комплексът, който е домакин на състезанията на плувците и в турнирите по скокове във вода и синхронно плуване. Но тази публика не е нелегална..

публикувано на 28.07.21 в 07:35
Тук всеки сам си дава проби за коронавирус

Нежеланите имейли на олимпиадата

Всякаква комуникация преди и по време на олимпиадата с организаторите е по електронната поща, като част от кореспонденцията бе дори изнервяща. Вече на самата олимпиада Токио 2020 практиката с имейлите продължава, но някои от тях са крайно неприятни. За какво става въпрос?   Малкият проблем е, ако на журналистите бъде отказан достъп до някое..

публикувано на 28.07.21 в 07:18
Полицай с пръчка бди до ескалатор.

И полицаи с пръчки охраняват олимпиадата

Ограниченията на олимпиадата в Токио са жестоки, това го изпитват всички участници на игрите, които живеят в „балон“. Спортистите, треньорите и журналистите нямат право да излизат извън „балона“, който включва спортните съоръжения, хотелите и автобусите от олимпийския транспорт. Мерките, естествено, са част от борба срещу разпространението на..

публикувано на 27.07.21 в 10:10
Роботът стреля към коша

Робот вкарва кошове на баскетбол в Сайтама

Зрители на олимпийските игри няма, но на някои места организаторите са се погрижили да има и атракции за тв аудиторията и хората в залата – журналисти, официални лица, спортисти и треньори. Така например на баскетболните мачове в залата в Сайтама бе показан робот с ръст на висок състезател, който „играе“ баскетбол. На полувремето в мача..

публикувано на 27.07.21 в 09:46

Министър Кузманов: Ако ми гласуват доверие, бих останал, но като професионалист

"Трябва да сме много щастливи. Видяхте как се извоюва този медал. Това е един старт за останалите наши спортисти. Дано всички да вървят по пътя на Антоанета Костадинова. Това, което направи това момиче за мен е подвиг. Хиляди благодарности на нея, на нейния треньор, на родителите й, на семейството й. Нова е подвиг“, това заяви специално за БНР..

публикувано на 26.07.21 в 09:32