Радио Варна - другата сцена!

Четем дигитален каталог на фестивалите във Варна в световния Ден на книгата

23 април, петък, Арт салон на Радио Варна, 12:00 часа

В световния ден на книгата разгръщаме страниците на артистичната биография на Варна в сайта https://varnafestivals.eu/

Специален сайт събира информация за 75 фестивални събития във Варна през периода 1926-2021 г. Богатото съдържание включва над 1200 дигитализирани архивни единици от Община Варна, Радио Варна, Регионален исторически музей - Варна, Държавен архив - Варна, Регионална библиотека "П. Славейков", както и на многобройните организатори на фестивали.

Каталогът представлява интерес за всички, които се интересуват от значимите художествени факти във Варна от последния век. Организаторите очакват неговите резултати да подпомогнат образованието по изкуства в училищата и университетите. Информацията в сайта, представена на български и английски език, ще ориентира по-добре туроператори, хотелиери, ресторантьори за разнообразието от артистични инициативи в региона.

Посетителите на сайта имат възможност да се запознаят с позива, в който се обявява създаването на първите Летни музикални тържества в далечната 1926 година. Над 100 видеосюжета представят фрагменти с участието на най-значимите изпълнители, гостували на фестивала: Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Катя Ричарели, Шведския кралски балет, виолончелистите, Янош Щаркер и Любомир Георгиев, цигуларите Георги Бадев, Минчо Минчев и Васко Василев /като тийнейджър/ и много други.

Уникални фотокадри представят легендарната постановка на „Кармен“ през 1968 г. с режисьор Димитър Узунов, диригент Емил Главанаков, Александрина Милчева в ролята на Кармен, Тодор Костов /Дон Хозе/, концертите в църквата „Св. Атанасий“ и много други. Съдържанието на сайта включва и представителна колекция и от наградени творби от Международното биенале на графиката и всички останали големи събития за визуални изкуства.

****

Уважаеми приятели и гости,

Щастливи сме да споделим с Вас, че Арт салонът на Радио Варна е отворен за посетители. Може да се свържете с нас на познатите ви телефони или e-mail: events.varna@bnr.bg. Работата на Арт салоните е организирана при абсолютно спазване на противоепидемичните мерки. Осигурена е максимална хигиена чрез строги процедури за редовно почистване и дезинфекция. Осигурени са всички предпазни средства за служителите и дезинфектанти за гостите и клиентите.

Според последната актуализация на противоепидемичните мерки (Заповед № РД-01-240/16.04.2021 г. на Министерство на здравеопазването), провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещението, в което се провеждат, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5м. и носене на защитни маски за лице от всички участници.

С пожелание за добра среща!

Екипът на Радио Варна




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия