Радио Варна - другата сцена!

Връчване на наградите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024

8 юли, понеделник, Арт салон на Радио Варна, 18.00 часа

Заповядайте на официалното връчване на грамотите и наградите на лауреатите от международния литературен конкурс „Изящното перо – 2024“. Той се провежда през две години, като тази година, освен от Салона за българска култура и духовност – Чикаго, и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, конкурсът бе организиран съвместно и с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина. Това е четвъртото издание и води началото си от 2017 г. Досега в него са взели участие над хиляда автори с изпратени повече от 3000 творби. Всяко издание е с различна тема и тази година тя бе „Светът и новото време“. Включиха се български автори от Австрия, Италия, Франция, Гърция, Австралия, Канада, Израел, Швейцария, САЩ и разбира се, от България. Наградените творби са в две категории – за поезия и за проза. Авторите получават Грамота и сувенирно изящно перо – символ на конкурса. Както и досега, варненските автори и тази година имаха много силно присъствие. Наградените автори за издание 2024 са:

Даниела Паскова
Силвия Милева
Лилия Маринова
Галя Симова
Марин Урумов
Мая Цекова
Надежда Бомбова – за детско творчество до 18 години.
Почетни грамоти за принос към българската култура получават Катя Вангелова и Ваня Колева.

Тази година съорганизатор на Международния литературен конкурс беше и Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. Това е структура, в която са обединени български културни организации и дейци от целия свят. Основната ѝ цел е да обединява и координира творческата енергия на нашите общности в чужбина, като ѝ придаде нова гласност и културна значимост и да превърне изявите на творците от диаспората в приоритет на българската държавна политика. Конфедерацията се ръководи от 9-членен борд, чиито директори са от различните части на Европа и света – по един от Германия, Израел, Франция, Кипър, Испания, Италия, Австралия, САЩ. Имаме и регионални директори в Канада, Дубай и други страни.

В събитието е включено и презентиране на новата книга на Снежана Галчева „Отразена светлина“. Снежана Галчева е поет, писател, литературен критик, журналист и общественик. Над 25 години живее в САЩ. Автор на стихосбирките „Мигове и вечност, „Космични послания“, „Мост към светлината“, „Когато думите не стигат“, на литературния обзор „Като цвете в скалата“, на публицистичния сборник „В десет въпроса“ и сборник с интервюта и рецензии „Отразена светлина“. Инициатор и модератор е на Фестивал на българската култура в Чикаго, на Международния литературен конкурс „Изящното перо“, основател и председател на Салона за българска култура и духовност – Чикаго, президент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и заместник-главен редактор на в. „България СЕГА“ – Чикаго, вестника на българите в САЩ и Канада. Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, на Дамския литературен салон „Евгения Марс“ и на Литературен кръг „Любородец“ – България.

В сборника „Отразена светлина“ са събрани интервюта със събеседниците на авторката през последната година, както и рецензии на книги от български автори – 14 интервюта и 11 рецензии. Сборникът е издание на „Мултипринт“, 2024 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!