Българско национално радио
2016 година е юбилейна – изпълват се 160 г. от създаването на първите български читалища в Свищов, Лом и Шумен. БНР и програма „Хоризонт“ имат свое „пътуващо студио“, което вече 12-а година представя читалищата в предаването „Имат ли песните спиране...“, което се излъчва от самото читалище с прякото участие на местните читалищни деятели и носители на традициите. Това провокира осъществяването на кампания на БНР, посветена на стотиците българи, особено в най-малките населени места, за които втори дом е Читалището - като морален принос на общественото радио за значимостта и възможностите за развитие на българското читалище.

Читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови” - Свищов

| обновено на 02.02.16 в 18:11

Първото българско читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович.

Основателите определили следната програма на Читалището:

1. Да създаде градска библиотека,

2. Да събира стари ръкописи на пергамент и хартия,

3. Да подкрепя способни младежи да добият по-високо образование в чужбина,

4. Да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

В съответствие с волята на дарителя, Първото българско читалище носи името „Еленка и Кирил Д. Аврамови”. До днес сградата Читалището в Свищов внушава представата за неостаряващо дълголетие. В нея и чрез нея завинаги е съхранена паметта за първите ентусиасти и за трудностите, с които те проправят път към духовността и знанието.

Към читалището функционират Първа обществена библиотека, Първи български хор "Янко Мустаков", Детски хор „Дъга”, Детско - юношески танцов ансамбъл “Дунавска младост”, Драматичен театър, Кафе – театър, Школа по изкуствата – музикални инструменти (пиано, китара, акордеон, електронни инструменти), групи за класически и модерен балет, Мажоретен състав, хип-хоп група, Работилница за таланти „Аз мога” (керамика и приложни изкуства).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!