Теодосий Спасов: Свиря, обичам музиката и общувам със сродните души в нашето съвремие

Снимка: личен архив

Прочутият български музикант, виртуозен изпълнител на кавал и джазмен със световно признание Теодосий Спасов беше специален гост в „Нашият ден“. Отскоро той е и директор на Музикална къща БНР. Попитахме го как се чувства в новото си амплоа, въпреки че в „Старата къща“ Теодосий е като в свой дом – бил е инструменталист и солист на различните музикални състави, а и преди време е заемал подобна длъжност в радиото. И това ме сполетя – коментира Теодосий. Явно, когато човек напредне с годините, му се доверяват и му дават задачи, които са не само в негова посока, но и по посока на съдбите на други приятелски сродни души. Времето се върти. Хората се познаваме във времето и нямаме нужда от нови доказателства, знаем кой кой е. Много е лошо, когато забравяме кой кой е или се маскираме като в кукерските игри и дрънкаме хлопки, за да ни чуе целият свят. Аз си свиря, обичам музиката и общувам със сродните души в нашето съвремие.

Очакванията на Теодосий Спасов са този сезон, който той всъщност наследява, да приключи комфортно за музикалните състави на БНР, а за следващия да бъде съставена една хубава програма, чиито контури новият директор на Музикална къща БНР вече започва да очертава…Хората ми се доверяват, има много предложения и чудесни идеи, чрез които след един добър филтър ще изберем посоката. Много се радвам, че музикалните състави на БНР са едни от водещите в нашата музикална палитра – като се започне от най-малките – децата и се стигне до Смесения хор на БНР, както и до инструменталните състави. Колегите са с музикални училища и музикални академии, лауреати на много конкурси, печелят не само много награди, но и много лични и обществени битки...

Попитахме нашия гост и за новата рубрика в „Нашият ден“ - „Музикални изгреви“, която стартирахме от днес: Хубаво е да обърнем вече поглед към тази плеяда от млади и даровити музиканти, които се развиха извън България и вече жадуват да покажат своите умения и тук, на родна земя. Така те биха ни свързали и със съвременните тенденции извън България. Хубаво е да се фокусира вниманието на радиопредаванията и на слушателите чрез тях към новите имена. Това ще обогати много вашия ефир, коментира виртуозният изпълнител.

Какво още сподели Теодосий Спасов за музикалните послания на БНР, за стремежа радиото не само да отговаря на музикалния вкус на аудиторията си, но и за мощта, която има да влияе на този вкус и да го формира, да определя тенденциите и да образова, както и за неговото участие в този процес не само като мениджър, но и като музикант, можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!