Нашият ден

от понеделник до петък
от 7.15 до 11.00 часа

Предаването е разделено на три отрязъка.
Първият въвежда слушателите в деня - календар на деня, събития, личности, преглед на културните сюжети от информационните източници. Вторият час е посветен на публицистиката - експерти и участници в събитията ги коментират, анализират и прогнозират развитието им. Третият час е насочен към културните сюжети - културен афиш, записи от Златния фонд, анонсиране на предстоящи културни събития, разговори с интересни личности.

Всеки петък „Нашият ден“ от 9.45 часа продължава със „Законът и Темида“.


Екип на предаването: Ива Дойчинова, Александър Райчев, Любомира Константинова, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Таня Любенова, Оля Стоянова, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Грациела Ингелска, Светлана Тодорова.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 964 09 70 (от 7.15 до 11 часа).

Публикации

Мария Донева с една от книгите на Джулия Доналдсън

Направено с обич – Мария Донева за книгите на Джулия Доналдсън

Книгите на Джулия Доналдсън имат щастлива съдба. Оригиналните и забавни истории на книгите ѝ са илюстрирани от Аксел Шефлър, а на български ги превеждат Манол Пейков и Мария Донева . Получава се чудесно съзвучие между слово и образ, а героите на..

публикувано на 10.12.19 в 12:00

Има ли достатъчен контрол от Агенцията по храните

Само от октомври досега Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пропуснала 7 предупреждения за салмонела, сигнализираха от Активни потребители във връзка с опасността от заразяване със салмонела, след като стана ясно, че най-малко..

публикувано на 09.12.19 в 15:58
Владо Руменов, Ива Дойчинова и Йордан Камджалов

Памет в руини

Един разговор за загубата на паметта, рушенето на културното наследство и изчезващите спомени за знакови имена и творци. В "Нашият ден" гостуват Йордан Камджалов, Владо Руменов от "Форум културно наследство" и Екатерина Джумалиева, директор на  Дирекция..

публикувано на 06.12.19 в 14:59
Мануел Хорак от Австралия, Мартина Стефанова - куратор на изложбата, Ахмад Таер от Ирак, Ива Дойчинова, Катерина Димитрова от България, Найон Парк от Корея и Росица Гецова - галерист в галерия „Аросита“ (от ляво надясно)

Причина без основа – култура и суеверия

„Причина без основа“. Петима млади автори, поканени от галерия „Аросита“, представят своята гледна точка за предразсъдъците. Те се запознават в Университета по приложни изкуства във Виена. Привлича ги невероятната културна смесица: Мексико, Ирак, Корея,..

публикувано на 05.12.19 в 12:45
Николай Гочев – преподавател по старогръцка култура и литература в СУ „Св. Климент Охридски“

От легендарните начала на поезията до края на елинизма

Премиерата на книгата „Старогръцката литература. От легендарните начала на поезията до края на елинизма“ на Николай Гочев е на 5 декември от 17.00 часа в Библиотека „Филологии“. Книгата е написана под формата на диалог. Участниците в него познават..

публикувано на 05.12.19 в 10:35

Правните успехи в полза на малцинствата

Как законодателят може да бъде накаран да мисли за малцинствата и какво е свършеното в Правната програма на младежката ЛГБТ организация „Действие“, която успя да промени правата на цяла група българи? За това в „Нашият ден“ говорим с Венета Лимберова от..

публикувано на 05.12.19 в 09:20
Александър Вучич и Владимир Путин

Капсулира ли се икономически Сърбия

През втория ден от юбилейната среща на НАТО в Лондон руският президент Владимир Путин приема в Сочи сръбския си колега Александър Вучич. Това е 17-а среща между двамата лидери, трета за тази година. Сред темите, които се очаква да обсъдят, са Косово,..

публикувано на 04.12.19 в 11:57

Капка Панайотова: Надявам се г-жа Сачева да не дойде и да си отиде като Дядо Коледа

България посреща Международния ден на хората с увреждания 3 декември с нов социален министър. Народното събрание гласува оставката на Бисер Петков и на неговия пост е номинирана досегашната зам.-министърка на образованието Деница Сачева. Готвят се..

публикувано на 03.12.19 в 11:32

Световната туристическа награда „Златната ябълка“ и българското участие

Международната федерация на журналистите и писателите за туризъм – FIJET, през декември навършва 65 години. В края на 1954 година тогавашният председател на Съюза на белгийските журналисти за туризъм се обръща към колегите си от Франция и Италия с призив за..

публикувано на 03.12.19 в 10:07
Леон Даниел

Леон Даниел – режисьорът на театралния анализ

За някои личности на духа скърбим дълбоко при раздялата си с тях, но доста бързо ги забравяме. Един от тези хора е режисьорът Леон Даниел. През 2008 година се простихме с него – с един гениален режисьор и театрал, а също и писател. Почти няма творци от..

публикувано на 02.12.19 в 12:35