Промени за качествено образование обсъждат родители на отворена среща

Снимка: united-partners.com
Отворена среща за обсъждане на проблемите в образованието и на предложения за промяна в системата се провежда днес в градинката зад Паметника на Съветската армия в София. Председателят на Инициативния комитет на Националната гражданска инициатива за качествена и иновативна образователна система Васил Николов обясни пред Радио София, че акцентът на срещата ще бъдат предложенията за промени в образователната система, които ще бъдат внесени в Министерския съвет в началото на септември.


Николов открои сред предложенията въвеждане на мандатност на директорите на детските градини и училищата, за да имат по-голям стимул да развиват институцията и по-добро отношение към родителите, учениците и колегите си. Друго важно предложение е въвеждане на модел за адаптация при приемането на децата в яслите, детските градини и училищата, за да не се създават уплаха и стрес при подрастващите при навлизането им в непознати за тях институции. Родителите от Инициативния комитет настояват и за промяна на модела на финансиране, по такъв начин, че заплащането на специалисти като психолог, логопед, медицинско лице да бъде от държавния бюджет, а не от съответните делегирани бюджети. Те държат и на това във всяко учебно заведение да има адекватен брой специалисти.

От сдружението са категорични, че е необходимо да бъде създадена независима комисия за цялостен надзор в системата на образованието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!