Модерните супер храни - мания или необходимост

Вманиачаването по здравословното хранене води до орторексия

Снимка: pixabay.com

Последните двайсет години се появи ново заболяване, нарича се орторексия. Това е огромният стремеж на хората към здравословното хранене, каза председателят на Съюза по хранителна промишленост д-р Светла Чамова по време на 14-а Национална научно-практическа конференция, посветена на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. Според специалистете в бранша, българските продукти далеч не изостават по качество от международните стандарти. Българската шипка например съдържа в пъти повече витамин C от годжи бери.


Чамова обясни, че с въвеждането на Нов европейски регламент за етикитиране на продукти голяма част от търговците злоупотребяват с него, което пък кара от друга страна потребителите да се вманиачават в четенето на етикиетите и в здравословното хранене.

"Модерните супер храни - мания или необходимост" се нарича лекцията, която е подготвила Елена Цветанова от Лабораторията за изпитване на храни, фуражи и биологични материали - РВС София.Тя започнала да изследва български продукти и чужди продукти, за да установи кои са по-полезни. Оказва се, че внесените продукти не са по-добри от родните ни. 

По време на Националната конфренция, посветена на хранително -вкусовата промишленост у нас, бяха наградени български фирми, участвали в Националния конкурс на Съюза по хранителна промишленост за нови продукти и технологии през 2017 година. Наградите бяха връчени от заместник-министъра на земеделието и храните д-р Цветан Димитров. Той похвали и отчете ръстът на производството на храни у нас, както и и на износа им зад граница, като заяви, че за 1,2 млрд. ерво повече храни и земеделски продукти са били изнесени през миналата година, отколкото са внесени

Съветът на специалистите е да се информираме от лицензирани източници като Агенцията по безопасност на храните или Министерството на земеделието и храните.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!