ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европол създава център за борба с финансовите престъпления

Европейската полицейска агенция Европол обяви, че е одобрила създаването на нов център за борба с финансовите престъпления, които се очаква да се увеличат заради пандемията от коронавирус. Общо 65 аналитици ще работят с властите в държавите членки..

публикувано на 18.06.20 в 11:55

Re-open EU- уебсайт в помощ на безопасното пътуване в ЕС

Eвропейската комисия пусна в действие уебсайт, който ще помага за безопасното възобновяване на пътуването и туризма в цяла Европа. Платформата   Re-open EU < https://reopen.europa.eu/bg >  бе оповестена в средата на миналия месец като част от..

публикувано на 18.06.20 в 09:10

ЕС с проект "От фермата до трапезата"

Европейската хранителна верига да стане по-устойчива, което означава опазване на околната среда, биоразнообразието, здравето на фермерите и хората. Това е смисълът на новата стратегия на Европейския съюз "Farm to Fork" или от Фермата до трапезата..

публикувано на 17.06.20 в 16:00

Европейска помощ и за пострадалите от кризата рибари

Европейската комисия реагира с бързи мерки за подпомагането на рибарския сектор. Заради невъзможността за износ, затворените заведения и намалялата консумация, много хора, заети в този бранш, бяха застрашени от фалити. Три извънредни мерки по..

публикувано на 16.06.20 в 11:45
евранет плюс Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: ЕС има нужда от отворена търговска система за снабдяване на лекарства

Как Европейският съюз ще реши в бъдеще проблема с недостига на лекарства и каква е идеята за Споразумението на Световната търговска организация за премахването на митата на фармацевтични продукти. Преди дни Комисията по международна търговия на..

публикувано на 16.06.20 в 09:30

ЕС се опитва да спаси летния туристически сезон

С малки изключения, от вчера границите на ЕС за туристически пътувания са отворени. За радост на туристите и на бизнеса. Тази препоръка отправи Европейската комисия с аргумента, че туристическият сезон е обречен на пълен провал, ако не се либерализира..

публикувано на 16.06.20 в 08:25

Кризата Covid вкарва България в Шенген?

Пандемията може да даде шанс държави като България да ускорят процедурите по присъединяване към Шенгенското пространство. Това наскоро беше недвусмислено посочено от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. В изслушване пред евродепутатите от..

публикувано на 15.06.20 в 15:00

Еврокомисията с ключова стъпка в защита на биоразнообразието в Европа

Природата като ключов фактор за физическото и психическото здраве на европейските граждани и съюзник в борбата срещу изменението на климата и епидемиите от болести. Така Европейската комисия обяви началото на амбициозен план за завръщане на природата в..

публикувано на 15.06.20 в 13:02

Планът за възстановяване – шанс за икономическо и политическо рестартиране на европейския проект

Кризата с коронавируса доведе до най-тежката рецесия в историята на ЕС. Заради пандемията се очаква европейската икономика да отбележи спад от над 7 % през настоящата година. В отговор Европейската комисия представи План за възстановяване в размер на 750..

публикувано на 12.06.20 в 14:46

Европа призова за безопасен стрийминг

Стрийминг технологията промени изцяло медийния пейзаж. През последните години тя успешно сля онлайн света с този на телевизията. Днес повечето от глобалната скорост на предаване в интернет се използва за стриймване. По време на кризата с коронавируса..

публикувано на 12.06.20 в 12:31

Европейската комисия публикува насоки за безопасен туристически сезон

     Европейската комисия публикува насоки за постепенно премахване на ограниченията за пътуване и безопасно възстановяване на туризма в Европа. Социалното дистанциране, здравните протоколи за настаняване и предпазните средства ще бъдат от ключово..

публикувано на 11.06.20 в 15:50

Петър Витанов: България е сред страните с висока безработица в ЕС

Икономическите последици от коронакризата продължават да се усещат все повече, по трудното възстановяване на отделните икономики в ЕС, а връщането към пълен обем на работа на цели отрасли засега изглежда почти невъзможно. На този фон, статистическата..

публикувано на 11.06.20 в 09:35
Андрей Ковачев

Трансатлантическите отношения отново се изострят

Най-важният партньор на Европа са Съединените щати, заяви преди дни канцлерът Ангела Меркел. Тя отчете, че работата с Америка в момента, особено на фона на световната пандемия от КОВИД 19, е по-трудна отколкото европейските лидери биха искали...

публикувано на 10.06.20 в 09:10

Укрепване на устойчивостта на Европа

Европейската комисия прие всеобхватна нова Стратегия за биологичното разнообразие – „Да върнем природата в живота си“. Тя е неразривно свързана със стратегията „От фермата до трапезата“ – за справедлива, здравословна и екологосъобразна продоволствена..

публикувано на 09.06.20 в 09:30

Европа между премерения риск и началото на летния туристически сезон в условията на COVID-19

„Най-трудното е зад гърба ни. Виждаме светлина в края на тунела!“ , надява се испанският премиер Педро Санчес на фона на премахването на ограниченията в страната, въведени заради коронавируса. Светлина в края на тунела на прага на лятото очаква..

публикувано на 09.06.20 в 07:05
Урсула фон дер Лайен

Какво цели срещата на върха „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“ на 27 юни

Под патронажа на Европейската комисия,  организацията „Гражданин на света“ ще ръководи кампанията „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“, през следващите четири седмици. Нейната цел е да даде допълнителен тласък на международни организации начело на..

публикувано на 08.06.20 в 16:05

Европейската комисия пусна в действие платформата Fit for future(F4F)

Готови за бъдещето или Fit for future се нарича платформата, която Европейската комисия пусна в действие , за да се обединят усилията на експертна група на високо равнище. Тя  ще помага на Комисията да опрости някои нормативни текстове в съществуващото..

публикувано на 08.06.20 в 13:45
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

ЕП с резолюция за приложенията за проследяване на COVID-19

Европейският парламент прие резолюция, според която държавите членки и органите на Европейския съюз трябва изцяло да спазват законодателството за защита на данните и личния живот при използването на приложенията за проследяване на COVID-19...

публикувано на 08.06.20 в 10:50
евранет плюс Асим Адемов

Асим Адемов: С над 50 млн.евро ще бъдат подпомогнати българските земеделски производители, заради COVID-19

Пандемията от коронавирус засегна редица сфери от обществения живот и нанесе сериозни щети на икономиката, земеделието, културата и др. Конкретно в сферата на земеделието ЕС предприе някои мерки, които ще бъдат от полза за земеделските..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

Социалната комисия в ЕП: Нужна е социална сигурност за всички в ЕС

На последното си заседание от комисията също така поискаха по-добра координация на системите за социално осигуряване, за да се гарантира социална сигурност за всички граждани на ЕС. Евродепутатите са обезпокоени от информациите за несигурни работни..

публикувано на 05.06.20 в 18:45