ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Предложеният пакет за лидери на основните европейски институции е компромисен

Европейският съвет постигна договореност по разпределението на висшите длъжности в ЕС. Номинираните: Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК, Шарл Мишел за ръководител на Европейския съвет,  Жозел Борел за върховен представител по външната политика..

публикувано на 05.07.19 в 12:00

Европа е жена

Нито един кандидат от Изтока няма да заеме ключов пост в евроинституциите през следващите 5 години след маратонските преговори, които разкриха различията в блока.   В тридневните дискусии в Брюксел източноевропейците пропиляха шанса да засилят..

публикувано на 06.07.19 в 08:50

Председателите на ЕП и на ЕК (обобщение)

Събитията принуждават към поемане на повече отговорност Евродепутатите избраха в сряда италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на институцията, съобщи БНР. Сасоли, кандидат на групата на Социалистите и демократите (С&Д), получи 345..

публикувано на 04.07.19 в 10:53

Ангел Джамбазки: Поискали сме да запазим комисиите, които са важни за българския интерес

Ангел Джамбазки се връща в ЕП за втори евродепутатски мандат. През изминалите пет години като евродепутат работи активно по теми свързани с двойните стандарти в ЕС, пакет „Мобилност“, признаване на българското малцинство на територията на Албания,..

публикувано на 04.07.19 в 08:30

Държавите от Централна и Източна Европа настояват новият Европейски Парламент да заложи на повече програми за икономическо и социално сближаване

В момента, пътуване с влак от Талин до Констанца продължава 3 дни. Същото разстояние - от Гьотеборг до Барселона - се изминава за един ден с влак. С кола това пътуване е осем часа по-кратко, в сравнение с придвижването в нашата част на Европа, казва..

публикувано на 04.07.19 в 08:10

ЕП с нов председател, лидерите на ЕС постигнаха консенсус за Европейския съвет и ЕК

Евродепутатите избраха италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на парламента. Кандидатът на партията на европейските социалисти получи 345 гласа на втори тур, след като при първото гласуване само 8 не му бяха достатъчни. Сасоли е евродепутат..

публикувано на 03.07.19 в 17:57

Имаме втори шанс за обрат при пакета „Мобилност“

На втори юлиза първо заседание  в Страсбург  се събра новоизбраният Европейски парламент.  В пленарната зала местата си заемат 751 депутата,  сред които и 73-ма от Великобритания, поне до излизането и от  ЕС.  Сред българските представители там,..

публикувано на 03.07.19 в 11:53

Новите български евродепутати - център-дясно и ДПС

Европейският парламент поема своя петгодишен мандат. В него център-дясното пространство отново доминира, макар водещата дясна партия  - Европейската народна партия да отстъпи с близо 40 места. За сметка на това либералите увеличиха присъствието в..

публикувано на 03.07.19 в 07:20
Иванка Иванова, предс. на Инициативния комитет за петицията за Българско консулство в Барселона

В Каталуния очакват да се открие Българско консулство

Ако през лятото работещите българи в страната и чужбина очакват с  еднакво нетърпение отпуските си, то за сънародниците ни в Каталуния има още едно очакване – откриването на генерално консулство на България в Барселона.  Председателят на..

публикувано на 02.07.19 в 12:19
Ираче Гарсиа Перез, президент на Прогресивания Алианс на социалистите и демократите, ЕП

Българи в Барселона изпращат в ЕП испански депутати

Испания е втората страна по брой депутати в Парламента на Европа и една от трите на континента с най-много работещи и живеещи българи. След вота на 26 май страната изпраща в Брюксел 54-ма души.  20 от тях спечели Испанската Социалистическа..

публикувано на 02.07.19 в 11:59

Андрей Слабаков – режисьорът, който иска чисто и модерно земеделие за Европа

Андрей Слабаков е вторият от листата избрани евродепутати от ВМРО. Беше избран с преференции, които изкараха извън борда вторият, определен от партията – Юлиан Ангелов. Андрей Слабаков е доста добре познато име в културните среди на България като режисьор..

публикувано на 02.07.19 в 08:30

Новите български евродепутати - левицата и крайната десница

Европейският парламент стартира своя петгодишен мандат - силно фрагментиран и поляризиран. България избра своите 17 евродепутати - дясното и на тези избори изпревари лявото, а новите лица в бъдещия Европарламент са с един повече. БСП ще изпрати..

публикувано на 02.07.19 в 07:15

Нов председател на ЕК, събитията в Чехия (обобщение)

Бойко Борисов се срещна с Франс Тимерманс Лидерите на страните-членки на ЕС все още не са постигнали консенсус за следващия председател на Европейската комисия.  Чехия и Словакия все още се противопоставят на идеята кандидата на партията на..

публикувано на 01.07.19 в 11:11

Срещата на върха на ЕС не успя да постигне компромис в политиката за климата

На срещата на върха на ЕС миналата седмица лидерите на 28-те не успяха да се обединят около кандидатурата на следващия председател на Европейската комисия. Те не успяха да постигнат компромис и по още една гореща тема - борбата с изменението на климата...

публикувано на 29.06.19 в 09:00

В България както държавните институции, така и частните телекоми работят, за да може 5 G да стане факт

Мрежите от пето поколение са бъдещият гръбнак на цифровата икономика, посочват експертите. Милиарди устройства в Европа и по света ще бъдат свързани по между си и ще обменят информация - в енергетиката, транспорта, финансите, здравеопазването..

публикувано на 27.06.19 в 09:35

Новоизбраните евродепутати: Искра Михайлова – български политик от Движението за права и свободи

Още от постъпването й в Европейския Парламент през 2014-та година, госпожа Михайлова оказва безспорно влияние върху регионалната политика на Европейския съюз. Бивш министър на околната среда и водите, тя бе председател в комисията по регионално развитие..

публикувано на 27.06.19 в 08:25

Радан Кънев: Моята задача е в България да има европейско жизнено равнище

В рубриката ни „Евранет +“ ви представяме новият евродепутат Радан Кънев, избран от листата на Демократична България. Кои ще бъдат основните му приоритети като евродепутат? „Едно от най-важните за мен неща в бъдещата ми работа като евродепутат ще бъде..

публикувано на 26.06.19 в 08:30

Английският език е все още ключов за работата на един евродепутат в Европейския парламент

Английският език все още доминира в Европейския парламент, най-вече заради депутатите, които нямат езикови умения. Многоезичието е залегнало в европейските договори, които признават всички официални 24 държавни езици. ЕП е единствената институция в..

публикувано на 26.06.19 в 08:10

Андрей Ковачев за приоритетните теми в новия Европарламент

Кои ще бъдат основните теми, по които ще продължи да работи евродепутатът Андрей Ковачев и през новия си мандат в Европарламента, още повече, че в началото на този месец той бе избран за зам.-председател на Групата на Европейската народна партия? Ще..

публикувано на 25.06.19 в 08:30

Еврото - от 1999 година досега

Въвеждането на еврото в България може да се случи най-рано през 2022 или 2023 година, според официалната позиция на Министерството на финансите. Макар че дебатът по влизането в еврозоната, предхождано от поне две години престой във валутно - курсовия..

публикувано на 25.06.19 в 07:15