ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Студенти помагат на студенти – достъпно образование за млади хора с увреждания

Проектът „Студенти помагат на студенти – достъпно образование за млади хора с увреждания“ е породен от желанието и мотивацията на членовете на Erasmus Student Network (ЕСН) България винаги да допринасят за подобряването на условията за приобщаваща..

публикувано на 20.03.21 в 12:35

Природозащитни организации започнаха кампания за еврокомисар по хуманното отношение към животните

Природозащитни организации от цяла Европа започнаха кампания за еврокомисар по хуманното отношение към животните. Целта е защитата да се повиши и въпросът да стане приоритет за Европейския съюз.  Смята се, че законодателството в Общността, свързано с..

публикувано на 19.03.21 в 12:35
Тестове за коронавирус

ЕП в подкрепа на жените в науката

          "Винаги съм искала да се занимавам с биология като цяло, но сега още повече.            Първо в началото, когато разбрах, че съм станала стипендиантка на програмата, първо бях малко стресата. След това се появи една такава част и гордост, и..

публикувано на 18.03.21 в 14:20

Трудовата заетост в земеделието - проблеми и възможности

Земеделският сектор е сред най-подпомаганите с европейски средства. През следващите две години фермерите в Европейския съюз ще получат 8 милиарда евро за преодоляване на последиците от пандемията. Средства са предвидени и по Програмата за развитие на..

публикувано на 18.03.21 в 09:00

Стартира новата програма "ЕС в подкрепа на здравето"

Европейският парламент даде „зелена светлина“ за новата програма "ЕС в подкрепа на здравето", която има за цел да подобри готовността на здравните системи на ЕС за бъдещи заплахи и пандемии. Програмата се възприема като пряка реакция на..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Нови правомощия и засилване ролята на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията

В момента се подготвя законодателен доклад за разширяване на мандата на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Евродепутатът  Радан Кънев е представител на Европейската народна партия в преговорите. Според него..

публикувано на 16.03.21 в 09:15

Учредяване на Конференция за бъдещето на Европа

Председателят на Парламента Давид Сасоли, португалският министър-председател Антониу Коща от името на Съвета на ЕС и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен положиха подписи на церемония, която се проведе на 10 март за учредяване на..

публикувано на 16.03.21 в 08:35

Година от началото на пандемията - повече въпроси, отколкото отговори

Една година след началото на пандемията, заразата не само не си е отишла, а поставя Европа пред много неизвестни: нови щамове на Covid-19, липса на достатъчно ваксини, ограничения и разнородни мерки при пътуване. Брюксел се опитва да координира..

публикувано на 16.03.21 в 06:35

Бъдещето на Общата селскостопанска политика: Земеделските производители трябва да са в центъра

Бъдещето на общата селскостопанска политика, преходния период,   реформата след 2022 година и това, че земеделските производители трябва да са в центъра на планираните промени е сред основните задачи на Европейския парламент в момента. Целта е да..

публикувано на 15.03.21 в 06:40

ЕК прие Стратегия за правата на хората с увреждания 2021-2030 година

В новоприетата Стратегия за правата на хората с увреждания за периода 2021-2030 г. Европейската комисия стъпва върху резултатите от предишния подобен десетгодишен документ, който проправи пътя към Европа без бариери и даде възможности на хората от тази..

публикувано на 12.03.21 в 16:45

Андрей Новаков: С InvestEU печелят по-добрите проекти, без значение от коя държава идват

Европейският парламент одобри правилата за програмата InvestEU за 2021-2027 г. Възможностите на финансовия инструмент бяха обсъждани по време на пленарните сесии през седмицата. „Имаше един термин, който, сигурен съм, хората са запомнили...

публикувано на 12.03.21 в 08:40
Урсула фон дер Лайен

ЕС ще инвестира 4 млрд. евро в План за борба с рака

"През 2020 година докато всички се борихме срещу пандемията от COVID-19, много от нас водиха тиха битка. Битката срещу рака" , казва председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и припомня тъжната статистика: "Загубихме над 1 милион европейци..

публикувано на 12.03.21 в 06:35

Мария Габриел: Women TechEU е насочена към жени - лидери в областта на високите технологии

Българският еврокомисар Мария Габриел обяви по повод Международния ден на жената новата си инициатива Women TechEU, в подкрепа на стартъпите, ръководени от жени. Целта е да се удвои броят на ръководените от жени технологични стартъпи в Европа,..

публикувано на 11.03.21 в 08:30

Ливия Ярока: Ромите трябва да бъдат подкрепяни в Covid-кризата

За повече разбиране към малцинствата призова заместник-председателят на Европарламента Ливия Ярока в рамките на онлайн разговор, посветен на ромската общност и Холокоста. Ярока каза, че все още се усещат проблемите на дискриминацията,..

публикувано на 11.03.21 в 07:10

Европа залага на 6 приоритета за развитие на регионите

Намаляване на дисбалансите между регионите в икономически, социален и териториален план в следващите десет години. Това е една от целите , залегнали   в  документа за провеждането на регионална политика в ЕС  - Териториален дневен ред 2030 „Бъдеще за..

публикувано на 10.03.21 в 07:04

Пандемията от Covid-19 и отражението й върху външната политика на ЕС

Пандемията от Covid-19 разкрива някои слабости на ЕС и показва спешната необходимост от ефективен, ефикасен и автономен Съюз. Това се посочва в доклад на комисията по външна политика в Европейския парламент. Общо е становището, че избухването на..

публикувано на 10.03.21 в 06:45

Емил Радев за електронното правосъдие у нас

Ковид кризата през последната година постави отново на дневен ред въпроса за електронното правосъдие в рамките на Европейския съюз. Според евродепутата Емил Радев темата отново е актуална, защото при кризата с Covid-19 се видя, че достъпът до..

публикувано на 09.03.21 в 08:35

ЕК въвежда „зелени паспорти“

На 17 март Европейската комисия ще представи предложението си за създаване на „дигитален зелен паспорт“. Документът ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Тъй като „зеленият пропуск“ ще бъде законодателно предложение, той..

публикувано на 09.03.21 в 07:30

Една година от началото на пандемията от Covid-19. А сега накъде?

Според Цветелина Пенкова, евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, макар и с леко закъснение, европейските институции са успели да реагират адекватно и да помогнат в различните сфери, засегнати от..

публикувано на 08.03.21 в 13:00

„Творческа Европа“ подкрепя приоритетно малките проекти в изкуството и културата

Новата програма „Творческа Европа“ 2021 - 2027 на ЕС подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор, като усилията на ЕК са с фокус към опростяване на процесите и доближаването на условията за кандидатстване до възможностите на..

публикувано на 06.03.21 в 14:25