ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Нулев интерес към политика

Може ли да се каже, че Поколението Z проявява нулев интерес към политика ?! Остават ли младите хора у нас трайно безразлични към обществено-политическия живот или напротив – ангажират се със злободневните теми на деня? Как се справят политиците с..

публикувано на 13.02.24 в 12:45

Директивата "право на ремонт": идва ли краят на модела "вземаш, произвеждаш, изхвърляш"

В бъдеще ще бъде много по-лесно и по-евтино да ремонтираме домакинските си уреди и дори смартфони, вместо да купуваме нови и по-скъпи – това ни гарантира новото европейско законодателство. Вместо двегодишна, колкото е гаранцията при закупуване на..

публикувано на 12.02.24 в 11:30
Роберта Мецола, която председателства ЕП в

Euranet Plus Summit 2024: На евровота изберете най-доброто от живота си!

Мястото на младите хора в процеса на вземане на решения, дезинформацията, отбраната, и разбира се, предстоящите евроизбори. Това бяха част от темите, които председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обсъди на "Среща на върха" с млади..

публикувано на 08.02.24 в 18:55

Може ли Европейският съюз да направи това?

Кои са основните предизвикателства пред бъдещето на Европейския съюз и може ли новият Европейски парламент, за който ще гласуваме през лятото, да реши проблемите, надвиснали над Стария континент? Кои са предизвикателствата пред България?..

публикувано на 06.02.24 в 21:40
Отляво надясно - министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, председателят на ЕС Шарл Мишел и министър-председателят на България Николай Денков

Европейските лидери се разбраха - Украйна ще получи 50 млрд. евро от ЕС за периода 2024- 2027-ма година

Европейските лидери постигнаха споразумение за включването на помощта за Украйна от 50 млрд. евро в актуализацията на бюджета на ЕС на последното си заседание. Този път те успяха да преодолеят ветото на Унгария за разлика от заседанието си през..

публикувано на 05.02.24 в 12:17

Графика №1/2024 Участие на младите хора в националните парламенти

Изменението на климата, новите технологии и геополитическите промени не са просто модерни думи, а реалности, които обещават да предефинират нашето бъдеще. Младите поколения са тези, които ще трябва да се справят с последствията от днешните избори...

публикувано на 31.01.24 в 19:24

Младите и очакванията за европейските избори

През юни 2024 г. ще се проведат избори за Европейски парламент и всички пълнолетни граждани на страни от Евросъюза ще могат да гласуват. Те ще изберат следващите евродепутати. На всеки 5 години гласоподавателите избират близо 700 членове на Европейския..

публикувано на 30.01.24 в 20:54

ЕС с инициатива срещу трафика на наркотици през пристанищата

Европейският съюз постави началото на публично-частно сдружение на пристанищните органи, което цели да се хармонизират мерките за сигурност и подобри обменът на информация, което да спомогне за справяне с трафика на наркотици, контрабандата и..

публикувано на 29.01.24 в 11:30

ЕС преди изборите - разкъсван от протести и заплашен от възход на крайнодесните

Новата година започна за Европа с нови предизвикателства от масови земеделски протести. Те се разпространяват верижно в целия блок от Западна Европа към Балканите. Исканията на фермерите в Германия, Литва, Румъния, България, разбира се, са различни, но..

публикувано на 22.01.24 в 11:20

Белгийското председателство: "финалният спринт" преди евровота и неочакваният обрат с председателя на Съвета Шарл Мишел

Белгия пое председателството на Съвета на ЕС в труден момент. Страната ще продължи работата по предходното испанско председателство преди да предаде щафетата на Унгария. „Финалният спринт“ на Белгия преди изборите за Европейски парламент е натоварен с..

публикувано на 15.01.24 в 11:00

Още не е ясна точната позицията на България за регламента за НГТ, наричани "ново поколение ГМО"

Все още не е ясно как България ще гласува на 11 януари в Брюксел, когато ще се проведе заседание на Съвета на министрите на околната среда и водите на държавите-членки на Европейския съюз -  в полза или срещу въвеждането на нормативна уредба за..

публикувано на 08.01.24 в 13:47

„Нечетящото“ поколение Z

„Нечетящото“ поколение Gen Z – има ли истина в думите? Tака нареченото дигитално поколение, израснало със старите читателски навици на родителите си, но пренесло четенето на ново ниво:  Четат ли? Колко четат? Какво четат? Къде четат? Участници: 🔴..

публикувано на 21.12.23 в 10:29

Промените в климата и новите технологии – за и против

Ключови за наблюдението на климата, както и за смекчаването на въздействията от промените в него, са новите технологии. Те обаче не винаги се приемат еднозначно. От улавяне, складиране или секвестиране на въглероден диоксид, през геониженерно..

публикувано на 19.12.23 в 11:57

ЕП прие нов закон за стратегическите суровини

Европейският парламент окончателно даде "зелена светлина" за увеличаване на доставките на стратегически суровини в Европейския съюз. Приетият закон има за цел да направи Общността по-конкурентоспособна и по-независима по отношение на ключовите..

публикувано на 18.12.23 в 10:25

Киберсигурност: Gen Z и интернет хигиената

Знае ли  Поколението Z / Gen Z  какво е киберсигурност? Европейският съюз активно се ангажира с по-надеждното и качествено съдържание в интернет: сигурно и безопасно за децата и за поколението Z. Не се ли губи смисълът от евродирективите, когато..

публикувано на 12.12.23 в 09:55

Бъдещето на ЕС е зелено

ЕС има едни от най-силните закони за климата, които предвиждат намаляване на емисиите парникови газове. Те са с една трета по-малко днес спрямо 1990 г., въпреки че за същия период средният БВП е нараснал с над 60 процента. Освен това ЕС е..

публикувано на 11.12.23 в 11:30

Графика №16/2023 България е сред лидерите в ЕС по ръст на цените на имотите

Индексите на цените на жилищата (HPI) представят данни както на европейско ниво, така и на ниво държави-членки. Индексите са тримесечни индикатори, измерващи промените в цените на сделките с всички жилищни имоти закупени от домакинствата, както нови,..

публикувано на 10.12.23 в 18:10

Зелената сделка и справедливостта

Търсим комуникационните пътища, които могат да ни убедят, че "Зелената сделка" на ЕС е справедлива за всички. Коментираме личната отговорност и недоверието на гражданите в добрите намерение на притежаващите власт, както и защо принципът на Том Сойер в..

публикувано на 05.12.23 в 21:30

Отнета шофьорска книжка в една страна-членка ще е отнета в целия ЕС, реши транспортната комисия на Европейския парламент

Комисията по транспорт към Европейския парламент гласува миналата седмица предложение, с което отнета в една-страна членка шофьорска книжка ще важи за целия ЕС.  Евродепутатите в транспортната комисия предлагат да се разшири списъка за сериозни пътни..

публикувано на 04.12.23 в 11:10

Демография и климат

Със застаряването на европейското население по-възрастните поколения ще носят все по-голяма отговорност за общите емисии. Учените изчисляват, че до 2060 г. 39% от общите емисии ще се произвеждат от хора над 65 години. Ще ви представям гледната точка на..

публикувано на 28.11.23 в 17:43