ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Защитава ли Европейският съюз децата без гражданство по рождение

Висшият интерес на детето трябва да бъде водещ принцип при вземането на решения, свързани с децата и миграцията. Това отбеляза в Резолюция, посветена на 30 години  след приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето  Европейският парламент, като..

публикувано на 27.01.20 в 07:20

Новото в семейното право в ЕС

Нов регламент в областта на семейното право – по-известен като „Брюксел IIб”, бе приет през 2019 г. С него се установяват единни правила за компетентност при развод и обявяване на недействителност на брака, както и при спорове относно..

публикувано на 25.01.20 в 08:25
Иво Христов

Време е за европейски регламент за третиране на отпадъците

Накъде пътува боклукът в ЕС и в какво се превръщат опасните отпадъци? Тези въпроси възникнаха след като неотдавна италианската полиция арестува в Милано 800 тона боклук, предназначени за   България. Разследването в италианските медии отвежда до..

публикувано на 24.01.20 в 12:10

Представителството на ЕК в България представи здравните доклади за 2019 г.

Представителството на Европейската комисия в България представи докладите за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз през 2019 г. и конкретните тенденции в България. През ноември 2019 г. Европейската комисия публикува доклади, в които се..

публикувано на 23.01.20 в 16:13

Започнаха консултациите за въвеждането на справедливи минимални заплати в Европа

Европейската комисия даде шестседмичен срок за консултации със социалните партньори на европейско равнище за въвеждането на справедливи минимални възнаграждения за работещите в Европейския съюз. Пламен Димитров, президент на КНСБ и член на Управителния..

публикувано на 23.01.20 в 09:25
Мария Габриел

Комисар Мария Габриел: "Необходими са програми за насърчаване предприемачеството на младите, ще се работи и в посока цифрово образование"

Креативност, умения и инициативност- това са качествата, които притежават днешните младежи. Въпреки това е необходимо да се насърчават, за да могат да се развиват. Такива възможности предлагат инициативите, свързани с програма Еразъм +. В днешно..

публикувано на 23.01.20 в 09:05

Новите екологични предизвикателства пред EС

Отново в дневния ред на света, включително и на 50-тата юбилейна среща в Давос, са промените в климата, кръговата икономика, новите предизвикателства, породени от все по-намаляващите природни ресурси. Какви са целите, които си поставя ЕС за..

публикувано на 23.01.20 в 08:30

Европейски политики за храната на бъдещето

"За да произведете това месо, не е нужно да убивате животното, просто вземате няколко клетки и ги поставяте в системата ни и ние ги отглеждаме в месо." Думите са на  Петер Верстрате, главен оперативен директор на нидерландска компания за..

публикувано на 22.01.20 в 15:59

Новата индустриална стратегия и развитието на малките и средни предприятия през 2020

 Нова индустриална стратегия и поредица от други стратегически документи се очакват да бъдат приети тази година, те са следствие от зеления курс, по който трябва да поеме Европейския съюз. Изключително важно е, че като приоритет се залага на..

публикувано на 21.01.20 в 11:36

Отношенията ЕС - САЩ - предизвикателство пред комисията "Фон дер Лайен"

Отношенията между Европейския съюз и Съединените щати ще са едно от предизвикателствата в мандата на Европейската комисия, водена от Урсула Фон Дер Лайен, която смята, че: Тази Европа има влияние и иска да поеме отговорност за себе си и света...

публикувано на 21.01.20 в 10:04

Европа трябва да върне САЩ и Иран на масата на преговорите

Ситуацията в Иран и отношенията със САЩ беше тема на пленарен дебат в Европейския парламент, на който се чуха различни мнения, както в подкрепа на Иран и осъждане на САЩ, така и засилена критика към режима в Техеран. Като разбиране в залата доминира все..

публикувано на 21.01.20 в 08:35
Манфред Вебер поздравява Урсула фон дер Лайен в Европарламента.

Милиарди евро за "зелената сделка" на ЕК - излиза ли сметката?

Единица с дванайсет нули - това е сумата в евро, която до 2050 г. трябва да превърне Европа в първия климатично неутрален континент. Сто милиарда евро - единица с единайсет нули - са предвидени само за отказа от въгледобив. "Общо сто милиарда евро до..

публикувано на 20.01.20 в 07:40
евранет

Позицията не ЕС относно ситуацията в Иран

Напрежението в Близкия Изток нарасна, след като висшият ирански военен генерал Касем Сюлеймани бе убит по време на атака на САЩ край Багдад. В отговор на това Иран нанесе въздушни удари на американска база в Ирак, а по-късно същият ден свали..

публикувано на 17.01.20 в 16:36

Общата селскостопанска политика е една от най-важните за Европейския съюз

Общата селскостопанска политика е една от най-важните политики на Европейския съюз . Това се дължи на високия й дял в бюджета на Общността - почти 50%, а също така и на обширната територия и големия брой хора, които са пряко засегнати от нея...

публикувано на 16.01.20 в 12:55

Политиката на ЕС за Косово – в контекста на европерспективата на Западните Балкани

На фона на въпросителните около старта на преговорите за членство в ЕС на държави като Албания и Северна Македония, някак съвсем далечна започва да изглежда европейската перспектива на Косово. Тази страна от Западните Балкани също е с амбиция..

публикувано на 15.01.20 в 16:43

Ще спре ли Европейският съюз ДДС измамите

Европейският парламент и Европейската комисия се обединиха за нови по-надеждни мерки срещу ДДС измамите. Данъкът върху добавена стойност е важен източник на приходи за много държави-членки и за самия Европейски съюз, защото от него се генерират..

публикувано на 15.01.20 в 07:20

Евранет + Малта

Повече от месец, след като представители на правителството на Малта бяха арестувани и разпитани във връзка с убийството на журналистката Дафне Галиция, премиерът на страната Джоузеф Мускат подаде оставка. Той обяви оттеглянето си на първи декември, а..

публикувано на 14.01.20 в 14:10
Голуей и Риека

Голуей и Риека: Европейски столици на културата през 2020 г.

Инициативата за обявяване на Европейски столици на културата датира от 1985 г. и цели да подчертае културното богатство и разнообразие на Европа. Всяка година получават признание два европейски града, което допринася не само за културната среда в..

публикувано на 14.01.20 в 08:30

Първите шест месеца от работата на Европейския парламент

Изминаха точно шест месеца от първата пленарна, учредителна сесия на настоящия, все още наричан от мнозина нов Европейски парламент. Парламент, за който гражданите на Европа гласуваха и избраха в края на май миналата година. Парламент, много..

публикувано на 13.01.20 в 12:55

ЕП заседава в Страсбург за първи път през 2020 г.

Ситуацията в Близкия изток ще е сред водещите теми по време на първата сесия на Европейския парламент за годината в Страсбург, която започва от днес и приключва на 16 януари. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността..

публикувано на 13.01.20 в 07:20