ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК с ново законодателство за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца в интернет

Сексуалното насилие над деца е широко разпространено престъпление – само през 2021 г. в световен мащаб е сигнализирано за 85 милиона снимки и видеоматериали, показващи сексуално насилие над деца, а за много други дори не се съобщава. За да се..

публикувано на 06.06.22 в 07:00

Графика 1: Зависимост на страните членки на ЕС от руския газ

Зависимост на страните членки на ЕС от руския газ. Интерактивна ГРАФИКА Русия е най-големият доставчик на природен газ за ЕС, както през 2020 г., така и през 2021 г. Глобалният дял на всички останали държави по данни на Евростат, които..

публикувано на 02.06.22 в 14:40

Европейците в подкрепа на "правото на поправка" на електроуредите

Европейският парламент прие резолюция, в която защитава правото на потребителите на поправка на електроуредите. През втората половина на годината се очаква Европейската комисия да представи законодателно предложение по въпроса , който има ключово..

публикувано на 02.06.22 в 07:10
Снимка: pexels.com

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Младите имат какво да кажат за бъдещето на Европа

Този епизод на подкаста Поколението Z акцентира върху очакванията на младите българи от Конференцията за бъдещето на Европа. Темите, които ги вълнуват – образование, заетост, социална справедливост, климатични проблеми и околна среда,..

публикувано на 31.05.22 в 08:10

Споделена отговорност и релокация - решение за справяне с миграционния натиск в ЕС

С бежанската вълна, породена от войната в Украйна, все повече се повдига въпроса за миграционния натиск в ЕС и начините алианса да се справи с него.  Когато става дума за миграционна политика, основният въпрос, по който трябва да се дебатира е не..

публикувано на 30.05.22 в 07:00

ЕП започва реформа на правилата за европейски избори

Европейският парламент започва реформа на правилата за европейски избори и прие доклад по темата. Съгласно предложената от евродепутатите система всеки избирател ще разполага с два гласа – един за избирането на членове на Европейския парламент в..

публикувано на 26.05.22 в 06:35
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Новите фермери

В този епизод на подкаста ви срещаме ви с Мустафа, Спасимир и Йордан. Все още ученици, но вече шампиони. Призьори в тазгодишното национално състезание „Млад фермер“. Обичат земята, обичат животните и се гордеят както с професията, която са избрали да..

публикувано на 23.05.22 в 12:40

Петролно ембарго на руския петрол и европейска солидарност

Унгарският премиер Виктор Орбан определи като "атомна бомба" новия пакет от санкции срещу Русия, който Европа подготвя в отговор на военната агресия на Москва спрямо Украйна. В специална среща с европейски медии, организирана в рамките на проекта..

публикувано на 23.05.22 в 10:25

Европейският парламент иска общо зарядно устройство

Различните зарядни устройства за мобилни телефони и други електронни уреди скоро ще останат в историята. Съществуването им е не само неудобство за потребителите, но води и до купища електронни отпадъци. Затова и Европейският съюз възнамерява да..

публикувано на 23.05.22 в 09:35
Маргрете Вестагер

Вестагер е против дерогация на държави при ембарго на руските петролни доставки

Заместник - председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер се обяви срещу допускането на изключения за определени държави, при налагане на санкции срещу Русия. В отговор на въпрос на БНР дали България и други зависими от руските петролни доставки..

публикувано на 19.05.22 в 16:36

Маргрете Вестагер с ексклузивно интервю за "Евранет Плюс"

Журналистическата "Среща на върха" на "Евранет Плюс" - европейската радиомрежа за новини и коментари от и за ЕС, днес представя Маргарете Вестагер, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“..

публикувано на 19.05.22 в 10:20

България и Европа по пътя на интеграцията на украинските бежанци

България преминава към втората фаза от грижата за украинските бежанци, а именно тяхната интеграция в обществото. Според плана на правителството, след 31 май бежанците трябва да напуснат хотелите, в които са настанени, и да бъдат преместени във..

публикувано на 19.05.22 в 06:35
Снимка: pexels.com

Green Deal BNR 2022 Podcast - Климатичният скептицизъм - субективно разбиране на обективния проблем

Tози епизод на подкаста на БНР Green Deal 2022  търси отговор на въпроса защо в България липсва крайно политическо и медийно говорене относно съществуването и липсата на климатични промени. От една страна, причината е присъщото недоверие на българина..

публикувано на 17.05.22 в 12:40

България на прага на еврото

България е пред исторически момент. От 1 януари 2024 година се очаква левът да се присъедини към валути като гръцката драхма, словашката крона и френския франк като някогашно разплащателно средство. Партньорите от управляващата коалиция у нас..

публикувано на 16.05.22 в 07:00

Кръговата икономика е нов начин на мислене

Сигурно всеки е чувал за "кръгова икономика", но не всеки си дава сметка, какво е това. А всъщност я практикува ежедневно - като споделя превоз с други хора, като събираме отпадъци разделно, като не се презапасява с храна или дрехи, които след това..

публикувано на 12.05.22 в 08:15

Поколението Z podcast - Поколението Z или колко е лесно да мигрираш

Целеустремени, адаптивни, креативни, предприемчиви, фокусирани върху целта си, търсещи удовлетворението в работата и ученето, пътуващи леко, необременени от комплексите на миналото, ориентирани към бъдещето и лесно сменящи локации и дестинациите. Така..

публикувано на 10.05.22 в 07:30
Дидие Рендерс, еврокомисар по правосъдието

Превозните средства и играчките - начело в списъка на опасни нехранителни продукти в ЕС

В края на април Европейската комисия публикува своя годишен доклад на системата на ЕС за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти . Докладът обхваща подадените през 2021 г. сигнали в Портала за безопасност ( Safety Gate ) и..

публикувано на 09.05.22 в 07:25

Green Deal Podcast 2022 - Малки стъпки към зелена промяна

Колко по-добре и какво можем да направим, за да сме част от спасителите на природата, къде да търсим отговорността: в институциите или първо в себе си - това са историите за малките стъпки към зелена промяна. Многобройни проучвания доказват, че хората са..

публикувано на 05.05.22 в 18:05
Кадри Симсон, европейски комисар по енергетика

Ще разедини или ще сплоти ЕС Русия с действията си по газовите доставки

Енергийната независимост на Европейския съюз остава главен приоритет за общността и активната работа по изпълнението му продължава, за да се гарантира сигурността на доставките на газ за страните – членки. Поредната стъпка в тази посока съюзът ще..

публикувано на 05.05.22 в 07:00

Предизвикателствата пред българските животновъди и помощта, която ЕС може да предостави на сектора

Български животновъди от няколко браншови организации изпратиха въпроси до европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски. Фермерите искат да знаят кога плащанията към тях ще се изравнят с тези в други европейски страни, кога ще започнат да се..

публикувано на 02.05.22 в 09:00