ЕВРАНЕТ ПЛЮС

евранет Ангел Джамбазки

Пакетът „Мобилност“ да бъде замразен поиска българският евродепутат Ангел Джамбазки

Депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки и негови колеги са поискали пакетът "Мобилност" да бъде забравен.  "Трябва да се свали всякакво придвижване на този пакет и ние настояваме за това, категоричен е евродепутатът. " Защото ако той..

публикувано на 03.04.20 в 09:15

Кризата с COVID 19 извежда на преден план проблема с недекларирания труд

Когато са планирали Европейската кампания за деклариран труд, организаторите й от Европейската комисия са заложили да протече от март до юни. Но кризата с коронавируса поставя не само България - като участник в кампанията - в извънредна..

публикувано на 02.04.20 в 15:10

Мария Габриел: България може по-активно да се възползва от „Хоризонт Европа“

В момент като този, когато светът е в криза, предизвикана от Covid-19, стана ясно колко е необходимо стимулирането на инвестициите в научните изследвания. Стана ясно колко е важно партньорството между институциите, научните организации,..

публикувано на 02.04.20 в 09:35
Урсула фон дер Лайен

ЕС прие безпрецедентни финансови мерки в опит да защити икономиката след кризата "ковид-19"

Некоординиран и хаотичен изглеждаше ЕС в първите дни на пандемията „ковид-19“. Всяка държава взимаше решения сама за себе си, едни затваряха граници, други заложиха на груповия имунитет и продължават да живеят без особени ограничения. А европейските..

публикувано на 02.04.20 в 06:45

ЕП в защита на пчелите - призова за намаляване на пестицидите в земеделието

Евродепутатите призоваха за намаляване на пестицидите с цел спасяване на пчелите в Европа. Според Европарламента намаляването на употребата на пестициди трябва да бъде ключова цел в бъдещата Обща селскостопанска политика. От институцията призоваха за..

публикувано на 31.03.20 в 14:45

Петър Витанов за европейските мерки в подкрепа на хората и фирмите

След специалната пленарна сесия в Европейския парламент на 26 март, която одобри първите мерки в подкрепа на хората и фирмите, засегнати от коронавируса, говорим с евродепутата и ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент..

публикувано на 31.03.20 в 09:20
Цветелина Пенкова

Ще има ли минимална работна заплата за целия ЕС? Нискодоходните европейци между политическите намерения и реалностите

ЕК започна консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в съответната страна, а не да бъде въведена еднаква за съюза минимална заплата, каквото беше предишното предложение. За целта еврокомисарят..

публикувано на 31.03.20 в 06:30
Испанският премиер Педро Санчес

Испания иска "план Маршал" на ЕС за справяне с икономическата криза след коронавируса

"Пандемията се ускорява!" , предупреждава генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. Близо 700 хиляди души в света са заразени с коронавирус. Европа води по брой смъртни случаи. За справяне с пандемията трябва да се..

публикувано на 30.03.20 в 06:45
евранет

Нов конкурс за безплатен интернет за българските общини

Тридесет и шестте български общини, които не са участвали до този момент в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, могат да   кандидатстват в нов конкурс. Той ще бъде отворен на 17 март  в 14.00 ч. българско време..

публикувано на 27.03.20 в 16:42
евранет  плюс Емил Радев

ЕП обсъжда законодателство за изкуствения интелект

Извънредната ситуация, възникнала заради прогресивното разпространение на коронавируса в Европа, рязко пренареди дневния ред на европейските институции и буквално промени режима им. Все по-голяма част от работата се върши онлайн и..

публикувано на 27.03.20 в 11:35

Северна Македония и Албания започват преговори за членство в ЕС

Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, съгласно проект за единодушно решение на 27-те държави членки на блока.  Решението беше взето по време на видеоконферентно заседание заради пандемията от..

публикувано на 27.03.20 в 09:25

Eмил Радев: Бежанският натиск ще намалее

Докато Европа и светът се чудят как да се справят с разрастващата се пандемия от коронавирус, бежанският проблем в ЕС остава да тлее, както по границите така и вътре в Съюза и крие своите рискове. Гръцките власти изолираха бежанските лагери, но експерти се..

публикувано на 26.03.20 в 08:40

Равнопоставеност на половете днес

Равноправието на половете днес не означава жените и мъжете да са еднакви, а правата, отговорностите и възможностите на жените и мъжете да не зависят от това дали са родени от женски или от мъжки пол. Равенството между жените и мъжете се счита, както за..

публикувано на 25.03.20 в 11:16

Участие на гражданите при кохезионните фондове в условията на Ковид-19

Вирусът Ковид-19, който взема хиляди жертви в Европа, несъмнено засяга и част от проектите на Европейския съюз. Въпреки това съвсем наскоро Европейската комисия предприе две нови пилотни действия, с които   се осигурява по-широко ангажиране на..

публикувано на 25.03.20 в 10:20

ЕС с решителни финансови мерки срещу коронавируса, ЕП гласува 1,3млрд евро за България

Европейските институции ще направят всичко възможно за справяне с икономическата тежест, която ще понесат държавите вследствие на кризата предизвикана от пандемията от коронавирус. Този четвъртък ЕП предстои да гласува мерки за намаляване на..

публикувано на 24.03.20 в 14:30

Българският евродепутат Емил Радев апелира за незабавно преразглеждане на Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището

Мигрантският натиск, който от края на февруари нарасна значително по гръцко-турската граница, повдигна с нова сила въпросите за ефективната  охрана на външните граници на Европейския съюз. Българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев апелира за..

публикувано на 24.03.20 в 13:57
Мария Габриел,  еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Мобилните програми и онлайн обучението по време на пандемия

Мобилните програми като „Еразъм +“ могат да бъдат отложени във следващите 12 месеца, така че студентите и хората, които са включени в програмите по мобилност, няма да загубят своят шанс да се участват, каза Мария Габриел, еврокомисар по иновации, научни..

публикувано на 24.03.20 в 08:30

Eвропейският съюз удвоява усилията си за опазване на околната среда

Намаляване на отделяните в атмосферата вредни газове, изчистване на замърсени  водоеми. Това са само част от наблюденията на специалисти за ефекта върху околната среда от въведените мерки в Европа за овладяване разпространението на коронавируса...

публикувано на 23.03.20 в 10:50

Европейските институции с действия по кризата "коронавирус"

Европейските институции работят на минимален режим по отношение на физическото присъствие в сградите на Европейския парламент и Европейската комисия. Срещите са отменени и се действа чрез телеконферентни връзки. На този фон предстои вземането на важни..

публикувано на 19.03.20 в 12:06

Климат, почви, биоразнообразие, околна среда- за бъдеща чиста Европа

"Народ, който унищожава почвите си, унищожава себе си" - думите са на Рузвелт, а десетки години по-късно оценяваме, колко важна е чистотата на почвата за здравето на човечеството. Нарастващо замърсяване на околната среда- пред това сме изправени..

публикувано на 19.03.20 в 08:30