ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Регламентът e-CODEX за по-ефективен достъп до правосъдие в Европа

Системата e-CODEX ще подобри достъпа до правосъдие, осигурявайки съдебни процедури, които спестяват на гражданите и бизнеса в ЕС усилия, време и разходи. Така евродепутатът Емил Радев коментира новия цифров инструмент за сигурен трансграничен..

публикувано на 26.10.21 в 08:15

Нова стратегия на ЕС за здравословна и устойчива храна

Парламентът приветства стратегията „От фермата до трапезата“ и подчертава колко е важно да се установят устойчиви и здравословни храни с оглед на постигане на целите на Европейския зелен пакт, включително по отношение на климата, биологичното..

публикувано на 26.10.21 в 08:15

Европейският парламента притеснен за демокрацията в Словения

Силата на правото пред правото на силния - на този принцип стъпва Европейският съюз, но освен обичайните заподозрени Полша и Унгария и други страни-членки оставят впечатлението, че тълкуват различно основните принципи на Общността. И ако Полша поставя..

публикувано на 26.10.21 в 08:05

ЕК възлага на Европейския енергиен регулатор да провери пазара на газ и електроенергия

Европейските лидери не стигнаха до очакваното общо решение и категорични мерки в отговор на рекордния скок на цените на горивата. Вместо това държавите-членки трябва да решават проблема на национално ниво. Сред тях има и такива, които вече изразиха..

публикувано на 25.10.21 в 06:55

Проектът "Пегас" спечели наградата на името на Дафне Галиция

За първи път беше връчена наградата на името на убитата през 2017 г. в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция. Призът е учреден през 2019 г. от Европейския парламент и отбелязва ключовия принос на журналистите за опазване на демокрацията...

обновено на 23.10.21 в 13:32

Може ли да бъде постигната нулева смъртност по пътищата в ЕС?

В рамката на политиката на ЕС по отношение пътната безопасност до 2030 година се съдържат конкретни стъпки, които трябва да се направят, така че да се върви към постигането на Нулева смъртност по пътищата. През 2019 година, пояснява  евродепутатът..

публикувано на 23.10.21 в 11:06

ЕП с призив за запазване на Арктика като зона за мир

За запазване на Арктика като зона за мир призовават европейските депутати в доклад , приет с 506 гласа "за", 36 - "против"и със 140 гласа "въздържал се" през този месец. Апелът е и към арктическите държави, и към международната общност...

публикувано на 22.10.21 в 06:30

Европа търси жени - лидери в областта на високите технологии

Повече жени - новатори и ръководители на високотехнологични стартъпи. Това е основната цел на инициативата WomenTechEU . С Европейския иновационен съвет българският еврокомисар Мария Габриел даде старт на инициативата, която ще подкрепи 50..

публикувано на 21.10.21 в 09:00

Работна група в ЕП ще контролира финансирането на нови проекти и отчитането на инвестициите от изминалия период

Новосформирана работна група в Европейския парламент ще следи работата на националните власти в изпълнението на политиката по сближаване и ще наблюдава планирането на инвестициите в новия програмен период, стана ясно преди дни. „Причината за..

публикувано на 21.10.21 в 08:20

Юридическият спор между Варшава и Брюксел ескалира

След няколко отлагания, Конституционният трибунал във Варшава реши, че Полша не може да бъде принуждавана да възприеме някои текстове от еропейското законодателство. Това разгневи ЕС, но и полски гражани, които протестираха дни наред срещу..

публикувано на 21.10.21 в 08:05

На прага на скъпия отоплителен сезон в Европа – как отделни страни членки реагират на ценовия енергиен шок

Шоковото поскъпване на тока и газа поставиха на изпитание цяла Европа, която се готвеше усилено за възстановяване след пандемията и която води политика за енергиен преход. Причините за високите цени са много и различни - от една страна, ниското..

публикувано на 20.10.21 в 06:45

Обявиха финалистите за наградата "Сахаров" на ЕП за 2021 г.

Европейската награда за свобода на мисълта „Сахаров“ тази година ще си оспорват жени от Афганистан, боливийският политик Жанин Анес и руският активист Алексей Навални. Финалистите сред номинираните бяха определени чрез гласуване от парламентарните..

публикувано на 19.10.21 в 09:15

Цветелина Пенкова: Младите хора в Европа са активни и се интересуват от екология и технологичен напредък

Преди дни приключи традиционната Среща на европейската младеж EYE2021 в Страсбург, на която се събраха хиляди млади хора, за да споделят своята гледна точка и разбирания за развитието на Европа. В програмата на форума бяха включени различни дискусии за..

публикувано на 19.10.21 в 08:20

ЕП: общи възможности на ЕС за кибернетична отбрана

Евродепутатите призовават за цялостен набор от мерки и съгласувана политика за сигурност в областта на информационните технологии, както и за подобряване на военната координация в областта на кибернетичната отбрана, за да се засили кибер..

публикувано на 19.10.21 в 06:45

Eвропейският съюз с помощ за Западните Балкани

Европейският съюз като основен политически, икономически и търговски партньор на Западните Балкани ще предостави на страните от региона безвъзмездна финансова подкрепа от 9 милиарда евро. Помощта е по линия на Европейския икономически и..

публикувано на 18.10.21 в 07:00

ЕП настоява за план за действие за спиране на тестовете върху животни

Европейският парламент прие резолюция, в която се призовават страните членки да спрат използването на животни за научни цели.  Текстът допълва Директива на Европейския съюз от 2010 година, която определя основните правила за защита на животните в..

публикувано на 17.10.21 в 07:20

Ново помагало по гражданско образование за 11 клас за учители

"Ние всички се ползваме от европейската социална пазарна икономика. Затова трябва да направим така, че следващото поколение да може да изгради своето бъдеще. Имаме силно образовани млади хора, много талантливи, силно мотивирани." Това каза Урсула фон..

публикувано на 16.10.21 в 12:00
Стела Кириакиду

Ползите от създаването на Европейския орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации в Европа /HERA/

"Хера е била съпруга на Зевс. Като жена на Бога на Небето тя е знаела почти всичко. От такова изобилие от знания имаме нужда и в нашата система", казва заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас като прави аналогия между..

публикувано на 15.10.21 в 06:30

ЕП за равностойно партньорство със САЩ при решаването на глобалните предизвикателства

Европейският парламент призова за равностойно партньорство със Съединените щати за справяне с глобалните предизвикателства. В приета резолюция относно бъдещето на двустранните отношения, евродепутатите се застъпват за стратегическата..

публикувано на 14.10.21 в 14:35

Ева Майдел: Сега повече от всякога трябва да се поучим от уроците и да променим охраната по границите на ЕС

Научи ли Европейският съюз урока си от бежанската криза от 2015 до 2017? Забравихме ли какво ни причини тя? Забравихме ли страховете, които тя всели в нашите общества? Така се обърна българският евродепутат Ева Майдел от групата на ЕНП към председателя..

публикувано на 14.10.21 в 08:20