ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Геймингът - любимо хоби, но и мечтана професия

По-възрастните поколения са на мнение, че видеоигрите водят до "зомбиране", "затъпяване", асоциализация.  Но дали наистина е така? Участници: Георги Миланов, Венелин Венелинов и Михаил Иванов, представители на Поколението Z Петя Колева и..

публикувано на 03.05.23 в 00:06
Снимката е илюстративна

ЕК: Нужна е радикална промяна, свързана с лекарствата

Европа се нуждае от радикална промяна, свързана с лекарствата, така че иновативните медикаменти да достигат до всички пациенти и то на достъпна цена. Така заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас и европейският комисар по..

публикувано на 01.05.23 в 10:25

Графика №5/2023 Кои страни в ЕС могат да бъдат засегнати от недостиг на вода?

Недостигът на вода засегна 29% от територията на ЕС за най-малко един сезон през 2019 година. Всъщност от 2010 година насам има тенденция към влошаване на ситуацията.Това, съчетано с факта, че се очаква изменение на климата, което допълнително да..

публикувано на 26.04.23 в 20:02

Парите и комфортът

Автор: Живко Иванов  Европейската „Зелена сделка“ променя не само енергетиката и икономиката, но и живота на гражданите.  Колко струва “зеленият” път на всеки един от нас и от какво сме готови да се лишим за по-чиста среда?..

публикувано на 25.04.23 в 19:40

Поколението Z/ Gen Z: Доверието в науката

По време на пандемията бяхме залети от вълна от недоверие към медицината, фармацевтичните компании и към институциите като цяло. Катализатор се оказаха ковид ваксините . Дали можем да говорим за тенденция, за подкопаване на авторитета на..

публикувано на 18.04.23 в 17:26

Green Deal Podcast: Как дизайнът и архитектурата помагат за опазването на планетата

Автор: Катя Василева Изследванията в областта на архитектурата и строителството на пасивни конструкции, както и на стратегиите за рециклиране и повторно използване на суровини, са все по-актуални. За това как дизайнът и архитектурата помагат за..

публикувано на 11.04.23 в 20:43

Енергиен съвет ЕС-САЩ, американските газови доставки за Европа и климатичните цели

Два основни акцента белязаха провелия се миналата седмица енергиен съвет ЕС-САЩ - ускоряване на прехода към чиста енергия и ангажимента, че Съединените щати ще продължат да подпомагат енергийно Европа и догодина на фона на орязаните руски доставки на..

публикувано на 10.04.23 в 11:10

Поколението Z / Gen Z: В епицентъра на кариерния хаос

Дали кариерният хаос, сред който се намираме, може да се превърне в подреден свят, в който спокойно да работиш това, което искаш, докато получаваш стабилна заплата? Разговаряме с млади хора, на които предстои да завършат училище и университет, както и..

публикувано на 04.04.23 в 09:42

ЕС готви „ръководство за употреба“ на политическата реклама

По време на предизборни кампании политическите партии разчитат в силна степен посланията им да стигнат до избирателите благодарение на рекламите в традиционните медии и интернет. И за тази цел се отделят значителни финансови средства. Според..

публикувано на 03.04.23 в 13:53

Графика №4/2023: Относителният дял на младите хора в ЕС намалява с бавни темпове

Относителният дял на младежите на възраст между 15 и 24 години от населението  на страните в ЕС е средно 10,5% за 2022 година по данни на Евростат. Забелязва се бавна но постоянна тенденция към намаляване дела на младите хора, като прогнозите са за..

публикувано на 31.03.23 в 16:49

Графика №3/2023: Разлика в заплащането на жените и мъжете в страните от ЕС

Все още брутната почасова заплата при мъжете е с 12.7% по-висока от тази при жените средно за ЕС по данни от 2021 година на Евростат. Въпреки че, равнопоставеността в заплащането за еднакъв труд е заложено като право на ЕС от 1958 година насам,..

публикувано на 29.03.23 в 12:30

Green Deal Podcast: Заплахата от опасните отпадъци

Автор: Таня Балабанова Всяка година светът произвежда около два милиарда тона отпадъци. Част от тях са т.нар. “опасни отпадъци”, които застрашават не само околната среда, но и човешкото здраве. В същото време все повече млади българи знаят..

публикувано на 27.03.23 в 18:15
Жозеп Борел

Амбициозният план на Европа за нова военна помощ на Украйна

Мащабна консолидация и съвместни институционални действия за амбициозен ускорен план за увеличаване на доставките на боеприпаси за Украйна. Това демонстрира Европейският съюз и е готов да отпусне 2 милиарда евро за тази цел след призива на  Украйна..

публикувано на 27.03.23 в 11:30

Графика №2/2023: Емисии на парникови газове от използване на енергия в сгради в ЕС

С 36% от общите въглеродни емисии на ЕС, потреблението на енергия в сградите е от най-значимите източници на замърсяване с парникови газове в Европа. Тези емисии са резултат както от прякото потребление на изкопаеми горива в сградите (напр. нефт..

публикувано на 21.03.23 в 19:50

Поколението Z / Gen Z: Хванати в мечтата за ЕС

Автор: Доротея Николова Непълнолетни и малолетни, бягащи от войни, насилие и бедност, непридружавани от никого. Те пресичат граници в търсене на по-спокойна и щастлива съдба. За тези деца и младежи говорим със: Ани Райкова – Международна..

публикувано на 21.03.23 в 19:01

Водата като човешко право - ЕС представя амбициозен план за действие пред ООН

Водата заема над 70 процента от повърхността на планетата. И макар да живеем с усещането, че това е неизчерпаем ресурс, по данни на ООН 1 милион души само в Европа нямат достъп до безопасен източник на вода. 8 милиона пък все още нямат..

обновено на 20.03.23 в 12:33

Графика №1/2023: Европейците остават оптимисти за бъдещето на ЕС

Болшинството от населението на ЕС са оптимисти за неговото бъдеще. Това показват данните от проучване на Евробарометър в началото на 2023 година. 62% от европейците вярват в бъдещето на ЕС, въпреки спадът от 3 процентни пункта в сравнение с..

публикувано на 15.03.23 в 06:05

Green Deal Podcast: Риболовът в България

Автор: Петя Михова Възможно ли е една от най-старите професии в света – риболовът, да изчезне? Занаятът е труден, а разходите за горива, лицензи и мрежи са много, въпреки че Европейският съюз предприема различни мерки за насърчаване на сектора...

публикувано на 14.03.23 в 15:00

Европа се вглежда в минималната заплата като инструмент срещу инфлацията, а Америка я бори със зелени стимули за електромобилите

Сянката, която американския Закон за намаляването на инфлацията, хвърляше върху светлото бъдеще на Зелена Европа като че ли се разсейва. Или поне това е усещането след лидерската среща между председателя на ЕК  Урсула фон дер Лайен  и президентът  Джо..

публикувано на 13.03.23 в 12:57