ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕК: Екологичен, удобен и безопасен е железопътният транспорт

Европейската комисия определи 2021 за година на железопътния транспорт. Този вид транспорт ще се представи като екологичен, удобен и безопасен за пътниците и за товарите. През Европейската година на железопътния транспорт ще се организират редица..

публикувано на 14.02.21 в 09:28

Стратегията "От фермата до трапезата" за по-здравословна и устойчива продоволствена система на ЕС

Кризата с коронавируса показа колко сме уязвими и колко е важно да се възстанови равновесието между човешката дейност и природата. Европейският зелен пакт чертае пътя, по който до 2050 г. Европа трябва да се превърне в първия неутрален по отношение на..

публикувано на 12.02.21 в 08:05

Европа с призив за минимална заплата

Европейският парламент прие резолюция, в която призовава за минимална работна заплата, равни условия на труд за работещите през платформи и по-добро равновесие между професионалния и личния живот. Принципът, че „трудът е най-добрият начин за борба..

публикувано на 12.02.21 в 09:05

Ще промени ли ЕС разликата в заплащането между половете

Урсула фон дер Лайен си даде 100 дни, за да представи обвързващи мерки за прозрачност при заплащането след като зае поста председател на ЕК. Година по късно предложение в тази посока все още няма и това предизвиква сериозно недоволството на синдикатите..

публикувано на 11.02.21 в 09:15

Александър Йорданов: Няма да има еднаква минимална заплата в ЕС

Въпросът за изготвяне на единен механизъм за определяне на минимална работна заплата в ЕС се дискутира от години, но за съжаление достигането до консенсус е доста трудна задача за евродепутатите. Идеята е да се изработи единен метод, по който да се..

публикувано на 11.02.21 в 08:45

Бедност, неравенства, безработица – стари предизвикателства пред нова Европа

Основна тема в ЕС във връзка с преодоляването на последиците от икономическата криза е заетостта на населението. От началото на пандемията хиляди предприятия останаха затворени, милиони европейци загубиха работата си. Към края на 2020 година близо..

публикувано на 10.02.21 в 16:35

Емил Радев: Трябва бързо да запълним белите петна в законодателството, свързано с изкуствения интелект

Само преди дни Европейският парламент прие доклад за правните аспекти при използването на изкуствен интелект за граждански и военни цели. Докладчик от страна на Европейската народна партия беше българският евродепутат Емил Радев, според когото..

публикувано на 09.02.21 в 08:30
евранет сигурност, отбрана

Европа подсилва военното си сътрудничество

Участие в пет проекта по европейското военно сътрудничество , известно като ПЕСКО , декларират българските военни за тази година. Наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов обяви, че Националният план включва проектите за..

публикувано на 09.02.21 в 07:45
евранет плюс Асим Адемов

Асим Адемов: Има забавяния на ваксини, но скоро ще бъдат доставени около 100 милиона дози

През 2020-а година ЕК представи своята стратегия за ускоряване на разработването, производството и внедряването на ваксини срещу COVID-19. Съгласно тази стратегия Комисията постигна споразумение с индивидуални производители от името на държавите в ЕС...

обновено на 08.02.21 в 09:44

ЕС с обща позиция след задържането на руския опозиционен лидер Алексей Навални

"Много съм щастлив, че си дойдох! Това е най-хубавият ми ден за последните пет месеца! " - това бяха първите думи на руския опозиционен лидер Алексей Навални при завръщането му в Москва след месеци лечение в клиника в Германия, заради опит за..

публикувано на 08.02.21 в 06:35

Пандемия, неравенства и климат – отзвук от Световния икономически форум в Давос

Проведен във виртуален режим, Давос 2021 вече предизвика голям интерес: кой участва и какви бяха темите на дневен ред? Богатата програма на Давос 2021 има една основна водеща нишка: пандемията. Covid-19 шокира света, оставяйки рани – все още..

публикувано на 06.02.21 в 18:00

ЕП се обяви за по-достъпни жилища в ЕС

Подходящи жилища, които да включват висококачествена питейна вода и канализация, призив за общоевропейска цел за слагане на край на бездомността до 2030 г., разходите за жилище да бъдат достъпни по закон. За това призовават евродепутатите в приета..

публикувано на 05.02.21 в 15:37

ЕП ще работи за постигане на изцяло кръгова икономика в ЕС най-късно до 2050 г.

Комисията на ЕП по околна среда призова за въвеждане на ясни политически цели, за да може ЕС да постигне икономика, която да бъде неутрална, екологично устойчива, без токсични вещества и изцяло кръгова най-късно до 2050 г. Целите трябва да..

публикувано на 04.02.21 в 09:15

ЕС с мерки срещу сексуалното насилие в Европа

Стратегия на Европейския съюз за по-ефективна борба със сексуалното насилие над деца и по-решителни действия на равнището на Евросъюза са необходими, тъй като те имат трансграничен характер и съществуват, както в онлайн пространството, така и извън..

публикувано на 04.02.21 в 06:40

България се мобилизира за проектите на ЕС за микроелектроника

България се присъединява към Съвместната декларация на държавите членки на Европейския съюз в областта на микроелектрониката. Това реши българското правителство на заседанието си на 20 януари. Основната цел е държавите-членки да мобилизират..

публикувано на 03.02.21 в 09:00

ОЛАФ влиза в сътрудничество с Европейската прокуратура срещу кражбите на евросредства

Европейският парламент подкрепи ревизията на регламента за Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и очерта бъдещото сътрудничество между ОЛАФ и Европейската прокуратура, която започва своята работа от март тази годината. Двете институции ще си..

публикувано на 03.02.21 в 06:45
ЖП Гара Кърджали

Зеленият пакт и модернизацията на железопътния транспорт

В съответствие с изпълнението на целите на Европейския зелен пакт, Евросъюзът обяви 2021 г. за година на железопътния транспорт, за да работи за постигането на неутралност по отношение на климата до 2050 г. С бюджет от около 8 млн. евро на европейско..

публикувано на 02.02.21 в 17:05

ЕК инициира широк дебат, свързан със застаряването на европейското общество

Европейската комисия представи на 27 януари Зелена книга, с която постави началото на граждански и политически дебат относно предизвикателствата и възможностите, свързани със застаряването на европейското общество. В нея се описва въздействието на..

публикувано на 02.02.21 в 09:00

Европа вече е в надпреварата за квантова комуникация

Плановете за изграждане на квантова комуникационна инфраструктура в периода 2021-2023 година са били обсъдени на среща. Тя е била организирана от Европейската комисия и борда, отговарящ за квантовата комуникационна инфраструктура в..

публикувано на 01.02.21 в 07:30

Пандемията застрашава свободата на медиите

Свободата на медиите и плурализмът са в опасност в световен мащаб, в това число и в Европейския съюз. До този извод стигат различни неправителствени организации. Влошаването на ситуацията, благоприятствано от пандемията от Covid-19, принуди..

публикувано на 29.01.21 в 08:05