ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европа между премерения риск и началото на летния туристически сезон в условията на COVID-19

„Най-трудното е зад гърба ни. Виждаме светлина в края на тунела!“ , надява се испанският премиер Педро Санчес на фона на премахването на ограниченията в страната, въведени заради коронавируса. Светлина в края на тунела на прага на лятото очаква..

публикувано на 09.06.20 в 07:05
Урсула фон дер Лайен

Какво цели срещата на върха „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“ на 27 юни

Под патронажа на Европейската комисия,  организацията „Гражданин на света“ ще ръководи кампанията „Глобална цел: обединени за нашето бъдеще“, през следващите четири седмици. Нейната цел е да даде допълнителен тласък на международни организации начело на..

публикувано на 08.06.20 в 16:05

Европейската комисия пусна в действие платформата Fit for future(F4F)

Готови за бъдещето или Fit for future се нарича платформата, която Европейската комисия пусна в действие , за да се обединят усилията на експертна група на високо равнище. Тя  ще помага на Комисията да опрости някои нормативни текстове в съществуващото..

публикувано на 08.06.20 в 13:45
Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс

ЕП с резолюция за приложенията за проследяване на COVID-19

Европейският парламент прие резолюция, според която държавите членки и органите на Европейския съюз трябва изцяло да спазват законодателството за защита на данните и личния живот при използването на приложенията за проследяване на COVID-19...

публикувано на 08.06.20 в 10:50
евранет плюс Асим Адемов

Асим Адемов: С над 50 млн.евро ще бъдат подпомогнати българските земеделски производители, заради COVID-19

Пандемията от коронавирус засегна редица сфери от обществения живот и нанесе сериозни щети на икономиката, земеделието, културата и др. Конкретно в сферата на земеделието ЕС предприе някои мерки, които ще бъдат от полза за земеделските..

публикувано на 06.06.20 в 16:30

Социалната комисия в ЕП: Нужна е социална сигурност за всички в ЕС

На последното си заседание от комисията също така поискаха по-добра координация на системите за социално осигуряване, за да се гарантира социална сигурност за всички граждани на ЕС. Евродепутатите са обезпокоени от информациите за несигурни работни..

публикувано на 05.06.20 в 18:45

Германия и Франция с обща икономическа инициатива, включена в плановете на ЕК за възстановяване след пандемията

"За този вирус нямаше граници, той засегна цяла Европа" - казва френският президент Еманюел Макрон, признавайки за пропуски и забавяне в първоначалната реакция на Европейския съюз към пандемията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер..

публикувано на 05.06.20 в 07:05

33 хиляди земеделски предприятия получават помощ до края на 2020 г.

Извънредна помощ за малките и средни земеделски предприятия в ЕС могат да стигне до тях  до края на декември тази година. Става въпрос за еднократна помощ заради пораженията, причинени от КОВИД-19.  Евродепутатът Асим Адемов коментира:  "Парите ще..

публикувано на 04.06.20 в 09:15

„Зелената сделка“ на ЕС - възможен двигател за икономическо възстановяване след кризата с коронавируса

Eвропейската комисия представи Пакет за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро. Мащабният проект предвижда и подкрепа на Зелената сделка, стремяща се да направи Съюза климатично неутрален до средата на века. В същото време..

публикувано на 03.06.20 в 13:54
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия освободи от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

"Ние работим по всички фронтове срещу коронавируса. Това е спешна ситуация, която изисква извънредни действия." Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след като  Комисията реши да одобри исканията на..

публикувано на 03.06.20 в 07:20

Цветелина Пенкова: COVIDONOMIKS е кампания за актуални анализи

Преди два месеца, когато стана ясно, че последствията за световната икономика от ковид кризата ще са сериозни, българската евродепутатка Цветелина Пенкова, която е член на няколко комисии в Европейския парламент, между които Комисията по бюджетен..

публикувано на 02.06.20 в 09:30
Летище Варна

Пари или ваучери ще получат клиентите на авиокомпаниите за отменените полети заради ситуацията с коронавируса

   Пари или ваучери да получат клиентите на авиокомпаниите за отменените полети заради ситуацията с коронавируса - отговорът на въпроса изглежда все по-ясен. Как да удоволетворят потребителите, които искат да получат парите си обратно, платени за билети..

обновено на 01.06.20 в 14:36

Безжичен интернет за общините в България

Тридесет и шестте български общини, които не са участвали до този момент в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, могат да кандидатстват в нов конкурс. Той ще бъде отворен от 3 юни в 14:00 часа (българско..

публикувано на 01.06.20 в 09:35

Колко средства ще отдели Брюксел за реализация на новата стратегия за биологичното земеделие

Европейската комисия представи и прие нова  Стратегия за биологичното разнообразие - да върнем природата в живота си, както и стратегия „От фермата до трапезата“  за справедлива, здравословна, и екологосъобразна продоволствена система. Двете..

публикувано на 29.05.20 в 14:15

ЕК и Обединеното кралство няма да обменят данни за отпечатъци след Брекзит

Европа и Великобритания на този етап да не обменят автоматично данни за пръстови отпечатъци . Това е препоръката на Комисията по граждански свободи, с чието решение се съобразиха 357 евродепутати. Затова Европейският парламент отхвърли проект,..

публикувано на 29.05.20 в 09:00

Емил Радев: Да се разбиват митовете и да се бранят фактите става все по-необходимо

През последните месеци по света усилено се обсъждаше не само пандемията от Covid-19, но и истинската епидемия от дезинформация, на която станахме свидетели. Фалшиви новини, конспиративни теории, откровени опити за манипулация – всичко това..

публикувано на 28.05.20 в 09:30
Емил Радев

ЕС с нова платформа за взаимодействие между службите за сигурност - Разузнавателна колегия в Европа

Държавите-членки на ЕС създадоха нова форма за сътрудничество - т. нар. разузнавателна колегия на Европа.  Новата платформа по своята същност няма нищо общо с оперативната работа на службите и размяната на информация между тях. Очаква се тя да бъде..

публикувано на 28.05.20 в 08:10

Бъдещето на Западните Балкани в ЕС и подкрепата за района

Бъдещето на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е и остава приоритет. Това уверение дадоха лидерите на страните - членки на среща по темата,  на която държавите от региона получиха и уверение, че помощта от страна на съюза към тях ще..

публикувано на 28.05.20 в 05:48

Предизвикателствата пред хората на изкуството по време на пандемия

По време на изолация и заключени зали артистите останаха у дома - парализирани от невъзмоността за изява и разтревожени за това, което ги очаква в бъдеще. Пандемията постави предизвикателства, но и отвори неподозирани досега възможности за привличане..

публикувано на 27.05.20 в 16:20
Ева Майдел

ЕП улесни финансирането на иновативни идеи

Европейският парламент одобри регламент, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия Европейски съюз. Докладчик за групата на Европейската народна партия бе евродепутатът Ева Майдел. Приетите текстове улесняват..

публикувано на 26.05.20 в 17:22