ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Модел на новия коронавирус, причиняващ Covid-19, National Institutes of Health (NIH)

Нова платформа на ЕС с данни за COVID-19

Европейската комисия пусна началото на платформа ЕС с данни за COVID-19. Целта ѝ е изследователи от всички страни-членки на Евросъюза да могат да съхраняват, споделят и анализират различни изследвания и заключения за коронавируса – от геномни..

публикувано на 07.05.20 в 10:02

Сензори за безопасност в автомобилите и камионите

С цел да бъдат спасени човешки животи на пътя, големи автомобилни компании работят в посока внедряване в купето на леките коли и в кабините на големите тежкотоварни камиони на система за наблюдение, която да открива сънливостта и разсейването на..

публикувано на 07.05.20 в 09:25
Андрей Новаков

Андрей Новаков: С поправките ще направим по-приемлив вид на пакета "Мобилност"

До 12 май, евродепутатите трябва да предадат в транспортната комисия предложенията си за поправки в пакета „Мобилност“. Исканията за промяна от страна на българските евродепутати отразяват най-вече исканията на родните превозвачи, посочи..

публикувано на 07.05.20 в 09:15

Пандемията от COVID 19 и европейската зелена сделка

Зелената сделка на Европейския съюз, която цели превръщането на Европа в климатично неутрален континент до 2050 година чрез въвеждане на производства, щадящи околната среда, ще стане движещата сила за възстановяването на икономиката на съюза след..

публикувано на 06.05.20 в 07:44

ЕС въвежда активни мерки за защита на летния туризъм

Европейският туризъм е един от секторите, които са най-тежко засегнати от икономическата криза, породена от разпространението на коронавируса, и вероятно ще бъде един от последните, които ще излязат от нея. Според някои изчисления на Европейската..

публикувано на 05.05.20 в 16:20

Нов пакет от мерки в подкрепа на земеделието във връзка с пандемията Covid-19

Европейската комисия гласува нов пакет от извънредни мерки в подкрепа на пазара на селскостопански продукти във връзка с пандемията Covid-19. Мерките са в помощ на най-засегнатите селскостопански и хранителни сектори и целят справяне със смущения..

публикувано на 05.05.20 в 09:35

Увеличаване на измамите в интернет заради Covid-19

Заради карантинните мерки в цяла Европа понастоящем незаконните дейности в рамките на Европейския съюз са съсредоточени главно в сферата на киберпрестъпността, измамите и фалшификациите . Облекчаването на ограниченията в следващата фаза ще доведе..

публикувано на 04.05.20 в 12:25

Европейският Комитет на регионите с план за помощ при пандемията

В Европейския Комитет на регионите се събират предложения при първите общи консултации за членовете на организацията - местни и регионални власти - в условията на пандемия. Отговорът на кризата с коронавирус включва предоставяне на помощи, като..

публикувано на 02.05.20 в 12:36

ЕС търси нови идеи за борба с вирусите в EUvsVirus хакатона

Днес ще се състои награждаването на проектите на приключилия преди дни паневропейски хакатон, който трябваше да открие антикризисни решения  в шест области вследствие на пандемията от коронавируса.  Близо 21 000 участници се фокусираха върху..

публикувано на 30.04.20 в 12:50

ЕС освободи авиокомпаниите от задължението да поддържат летищни слотове

Европейският съюз отмени изискванията за летищните слотове,  които задължават авиокомпаниите да използват най-малко 80% от запазените часове и дни  за излитане и кацане. Мярката беше приета преди дни, за да помогне на въздушните превозвачи да се справят..

публикувано на 29.04.20 в 07:15

Милиони в помощ на културата в Европа

От началото на пандемията заради COVID 19 Европейският съюз мобилизира всички налични ресурси, за да реагира бързо, решително и координирано на икономическите последици. Общият размер на предвидените до сега средства е близо 3,4 трилиона евро –..

публикувано на 28.04.20 в 15:00
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

Ограничаването на права под прикритието на извънредно положение

  Въвеждането на извънредно положение заради Пандемията COVID-19 стана повод правителствата да предпиемат мерки с изключителни правомощия, които застрашават редица основни права. За броени дни европейските граждани се оказаха без право на събиране, без..

публикувано на 28.04.20 в 14:15

Български евродепутат иска налагането на мораториум върху плащането на въглеродните емисии

В изявлението си пред лидерите на страните в ЕС на 23 април по време на  видеоконферентния им разговор относно кризата с коронавируса, председателят на ЕП Давид Сасоли заяви,  че европейските икономики ще започнат да се възстановяват, само ако..

публикувано на 28.04.20 в 13:13

Български евродепутат иска налагането на мораториум върху плащането на въглеродните емисии

В изявлението си пред лидерите на страните в ЕС на 23 април по време на  видеоконферентния им разговор относно кризата с коронавируса, председателят на ЕП Давид Сасоли заяви,  че европейските икономики ще започнат да се възстановяват, само ако..

публикувано на 28.04.20 в 13:09
Огнян Златев

Европейската комисия с насоки за преминаване към обща отмяна на противоепидемичните мерки за страните в ЕС

Европейската комисия, в сътрудничество с председателя на Европейския съвет, разработи европейска пътна карта за постепенна отмяна на противоепидемичните мерки, взети вследствие на разпространението на коронавируса. Като отчита, че всяка..

публикувано на 28.04.20 в 09:29

Европейската комисия с план за намаляване на безработицата в страните - членки

Пандемията от коронавирус и мерките срещу разпространението на болестта в Европа и света оказват сериозно влияние икономиката, която вече изпитва редица затруднения. Едно от тях е нарастващата безработица. Съкращенията на работници и служители се..

публикувано на 24.04.20 в 07:00
евранет  плюс Искра Михайлова

ЕП призова ЕК да представи задължителни правила за общо зарядно устройство

Европейският парламент призова Европейската комисия най-късно до юли да представи задължителни правила за общо зарядно устройство за мобилните телефони. Европарламентът призова Еврокомисията да предприеме мерки за гарантиране на съвместимостта на..

публикувано на 23.04.20 в 17:54
Емил Радев

Как Европа се справя с последствията от коронавируса

Как Европа се справя с последствията от коронавируса и какви са моделите за пряка подкрепа на здравеопазването на държавите-членки, след като стана ясно, че от началото на месеца бяха отпуснати за финансиране на дейностите над 3 млрд. евро от..

публикувано на 23.04.20 в 11:19

EK предложи временен инструмент SURE за поддържане на заетостта и защита на работещите

В условията на икономическите сътресения и растящата безработица, предизвикани от Ковид -19, Европейската комисия предложи нов инструмент, наречен SURE -  за временна подкрепа за намаляване на рисковете от безработица при извънредното положение "Това..

публикувано на 22.04.20 в 07:20
евранет  плюс Ева Майдел

Ще има ли нов план „Маршал“ за Европа?

Европейският съюз започва най-мащабния си проект за борба с кризи, като отпуска 2,77 трилиона евро. Отделно от това страните членки ще разполагат с финансова подкрепа до общо 100 милиарда евро - това е новият инструмент за временна подкрепа с цел..

публикувано на 21.04.20 в 11:10