ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Новата мигрантска вълна към страните от ЕС и отговорът на Европа

Близо три милиона укрански граждани, бягащи от войната, и пълна мобилизация на европейските институции в помощ на бежанците. Европейският парламент и Европейската комисия демонстрираха единодушно съгласие и активираха Директивата за временна закрила...

публикувано на 17.03.22 в 06:45

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Поколението Z в социалните мрежи

Поколението Z са младежи с визия, цел и посока. Те са различни, търсещи, скептични. Успешно съчетават своето самоусъвършенстване със забавлението. Те са умни, индивидуалисти, ценят многообразието и равенството. Те са израснали на границата между..

публикувано на 14.03.22 в 14:10

Green Deal BNR 2022 Podcast - COVID-19 и пандемията от пластмаса

Закъсняхме ли с мерките по за управление на отпадъците покрай Covid-19 и можем ли да намерим по-устойчиви решения за в бъдеще, без да правим компромис с безопасността? В рамките на този епизод на подкаста Green Deal BNR 2022  ще чуете мненията..

публикувано на 11.03.22 в 02:00

В борбата с рака: ЕП актуализира правилата за ограничаване на вредните вещества на работното място

Според оценки на Световната здравна организация всеки десети случай на рак на белите дробове е тясно свързан с рискове на работното място. Депутатите актуализираха правилата на ЕС за ограничаване на присъствието на вредни вещества на работните..

публикувано на 14.03.22 в 07:00

Колко е близо Украйна до еврочленство

На неформална среща на върха в Париж днес европейските лидери се очаква да обсъдят молбата на Украйна за присъединяване към блока . На извънредна пленарна сесия миналата седмица с 637 гласа „за“, 13 гласа „против“ и 26 гласа „въздържал се“..

публикувано на 10.03.22 в 08:00

Поколението Z / Gen Z Подкаст - Поколение без граници

Поколението Z в момента е най-многобройното поколение на Земята. Те са младите и активни хора, в чиито ръце е бъдещето на човечеството. Отличава ги симбиозата им с новите технологии и неограничените възможности на свободния свят и интернет. В този..

публикувано на 08.03.22 в 12:00

Социалната условност в защита правата и доходите на селскостопанските работници

Достойните условия на труд и достойните доходи ще бъдат акцент в Общата селскостопанска политика през следващия програмен период. Трудовите права и заплащането в сектора за първи път влизат в законодателството на Европейския съюз.  Социалната..

публикувано на 07.03.22 в 10:00

Обучение за екологична устойчивост

Европейската комисия излезе с препоръка към Съвета на Европа да заложи обучението за екологична устойчивост в образователните системи на страните-членки от най-ранна възраст . Да станем първият климатично неутрален континент е най-голямото..

публикувано на 03.03.22 в 07:25

Green Deal BNR 2022 Podcast - Град без коли

В рамките на този епизод на подкаста Green Deal BNR 2022   заедно с Драгомира Раева от екологичното сдружение „За Земята“, с Радост Маринова от сдружение „Велоеволюция“ и Цветан Колев – транспортен инженер и член на Сдружение за градски..

публикувано на 02.03.22 в 02:00

Европейска гаранция за детето цели намаляне на броя бедни деца с поне 5 млн.

Близо 19 млн. деца в ЕС, по официални данни, живеят на границата на бедността. От 1 януари в съюза се прилага Европейска гаранция за детето, която цели броят на децата, които са в риск от бедност в границите на ЕС, да бъде намален с 5 млн. Предвижда..

публикувано на 28.02.22 в 08:00

30 години от договора от Маастрихт – ще се променят ли правилата?

Екологичните и дигиталните цели трябва да бъдат включени в новите фискални правила на Европейския съюз , заяви в интервю за БНР Тейлър Пиърс, икономист в Официалния форум за парични и финансови институции. По думите й, ако се стигне до промяна в..

публикувано на 24.02.22 в 07:10

Ковид кризата изостри неравенството за включване на жените в трудовия пазар в Европа

„Равният труд заслужава равно заплащане. Когато има дискриминация в заплащането жените имат право да се борят, за да получат това, което заслужават“ . Думите са на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Правото на равно заплащане на мъжете и..

публикувано на 21.02.22 в 13:10

Ролята на ЕС в диалога за кризата в Украйна

Постигане на дипломатическо решение и на деескалация на напрежението по мирен път, са приоритетите, по които Европейският съюз продължава да работи заедно с останалите световни сили за намиране на изход от кризата между Русия и Украйна, предизвикана..

публикувано на 17.02.22 в 07:00

Новата ОСП в ЕС и българското земеделие – очаквания и възможности

Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС предстои да влезе в сила от 2023 година. Държавите - членки ще бъдат задължени да гарантират, че най-малко 35% от бюджета за развитие на селските райони и най-малко 25% от директните..

публикувано на 14.02.22 в 07:20
Фотоколаж: Иван Петров

Таксономия: Зелени ли са ядрената енергетика и природният газ?

Европейската комисия постигна политическо решение за приемането на природния газ и ядрената енергия за зелени технологии. "Днешният акт може да е несъвършен, но е реално решение. Това ни движи напред към нашата крайна цел за постигане на въглероден..

публикувано на 10.02.22 в 08:05
Андрей Новаков

Готова е оценката на ЕК за инвестициите в транспортните проекти

Всяка година Европейският парламент проверява сметките и разходите, които Европейската комисия е направила, в конкретния случай за транспорт . Целта е да се даде оценка дали всички процедури са спазени и най-вече постигнат ли е резултатът от тези..

публикувано на 07.02.22 в 11:05
Еманюел Макрон

Френското председателство на Съвета на ЕС

Реформата на Шенгенското пространство, европейската отбрана и създаването на механизъм за спешна подкрепа при необходимост са сред приоритетите на започналото френско председателство на Съвета на Европейския съюз. И още – превръщането на общността..

публикувано на 03.02.22 в 07:00

ЕС на прага на 2022 година

Пандемията с всичките й предизвикателства, зеленият преход, дигитализацията - тези теми определяха дневния ред на ЕС през отминаващата 2021 година. И ще продължат да са във фокуса на Брюксел и през следващата година. Ваксинационната кампания,..

публикувано на 31.12.21 в 08:05
Искра Михайлова

Искра Михайлова: Новият Ренесанс е опазването на културното наследство

„Културното наследство винаги е било предизвикателство пред Европейския съюз“ , казва евродепутатът Искра Михайлова пред БНР. „Ако проследим политиките за развитие на ЕС като съюз, включително политиките за подкрепа на страните-членки –..

публикувано на 30.12.21 в 08:25

ЕП с призив за закон на ЕС срещу кибернасилието

"Насилието в Интернет е тежко нарушение на човешките права. Трябва да се борим с това явление, защото то е свързано с исторически стереотипи и предразсъдъци", предупреждава Елисавет Воземберг-Вриониди, депутат от ЕНП , и припомня, че новите..

публикувано на 30.12.21 в 06:35