ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Онлайн пазаруването в ЕС

Пазарувате ли често онлайн? А знаете ли, че ако не харесате получения продукт, може да го върнете в 14 дневен срок без да посочвате причина, стига да е закупен от държава от ЕС. Единственото условие е стоката да е в търговски външен вид и състояние,..

публикувано на 11.01.20 в 10:25

5 G в Европейския съюз

5 G технологията е пробив в преминаването на данни, тя щe e в цeнтъpa нa cлeдвaщoтo пoĸoлeниe  пocтижeния, прогнозират експертите.  Все още, обаче  ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Това е..

публикувано на 10.01.20 в 16:10

Дъщерята на носителя на "Сахаров" за 2019: В Китай няма свобода за уйгурите

Илхам Тохти е носителят на наградата "Сахаров" за 2019 г. Той е уйгурски учен, борещ се за правата на уйгурското малцинство в Китай. Пекин е изправен пред международни критики заради създаването на трудово-възпитателни лагери за 1 млн. уйгури и..

публикувано на 10.01.20 в 15:18

Андрей Слабаков: Зеленият пакт засяга милиони хора, но не се предлагат конкретни мерки

Европейският зелен пакт е новата стратегия за растеж. Той ще помогне да се намалят емисиите, като същевременно ще се създадат нови работни места. Това мнение изрази председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, относно предложения план за постигане..

публикувано на 09.01.20 в 09:15

Гражданските права в европейския дебат

Заедно със зачитането на човешкото достойнство, свободата и равенството, сред основните ценности, на които се основава Европейският съюз, са демокрацията и принципите на правовата държава. Можете да ги откриете не само в член 2 от Договора за Европейския..

публикувано на 09.01.20 в 08:30

Европейски зелен пакт – нова стратегия за растеж

Европейски зелен пакт беше представен от Европейската комисия. Според председателя Урсула фон дер Лайен, той е нова стратегия за растеж, който дава повече от това, което отнема. Пактът показва как да се промени нашия начин на живот и работа,..

публикувано на 08.01.20 в 10:51

Източна Европа се наложи: ядрената енергетика да е част от новата "зелена" икономика на ЕС

„Решени сме да се справим с промените в климата и да превърнем това предизвикателство във възможност за Европейския съюз.“ Тази амбициозна заявка даде новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен още със стъпването си в длъжност...

публикувано на 08.01.20 в 07:40

Андрей Новаков: Годината ще бъде много важна

В началото на 2020 г. пред Брюксел, а и пред нашите евродепутати стоят доста важни сфери, в които трябва усилено да се работи. Именно затова потърсихме специално за „Евранет“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който начерта приоритетите по отношение..

публикувано на 07.01.20 в 08:30

Разширяването на ЕС - мисия невъзможна и през 2020 г.

Разширяването на Европейския съюз ще остане сред дискусионните теми в общността и през 2020 година, въпреки заявеното от председателя на Еврокомисията Урсула Фон дер Лайен още преди да поеме управлението на комисията и в началото на мандата и..

публикувано на 07.01.20 в 07:37

Европейските институции за необходимостта от обща стратегия за борба с корупцията

"Трябва да направим така, че корупцията да се превърне във високорискова дейност, от която не произтичат големи печалби." Тази цел изрази по време на форум в  комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент,..

публикувано на 06.01.20 в 07:20

Присъединяването на Северна Македония и Албания- приоритет на Хърватското председателство

Европа, която се развива; Европа, която свързва; Европа, която защитава и Европа,която е влиятелна. С амбицията да постигнат тези цели започна Хърватското председателство на Европейския съвет преди около месец.Под мотото "Силна Европа в свят на..

публикувано на 01.01.20 в 14:20

Дигиталното бъдеще на ЕС

Мария Габриел за приемствеността между предишния и настоящия ресор в Еврокомисията, като например дигиталните информационни хъбове; за инвестицията в младите и тяхното оставане или завръщане като един от акцентите в новия програмен период; за програмите..

публикувано на 27.12.19 в 10:55

Европейският съюз и Русия - възможното - невъзможно партньорство

Отношенията между Европейския съюз и Русия ще продължат да доминират дневния ред и през мандата на настоящата комисия, дошла на власт с амбицията да работи за укрепването и превръщането на съюза в сила, която да има много по-важно място в света. Сред..

публикувано на 20.12.19 в 12:49

Пчелари обсъдиха бъдещето на сектора в ЕП

В Европейския парламент пчелари от България, Италия, Полша и Белгия обсъждаха бъдещето на сектора и възможностите за директно финансиране на всяко пчелно семейство. Инициатор и домакин беше евродепутатът Андрей Слабаков. Българските производители..

публикувано на 19.12.19 в 13:25

Насекомите-опрашители- неразделна част от здрава екосистема

В световен мащаб броят на пчелите и другите насекоми-опрашители намалява. Това поставя под заплаха екосистемите и биоразнообразието, а оттам и нашето съществуване. Европейският парламент настоява за мерки по проблема.  Връзката между растенията и..

публикувано на 19.12.19 в 10:00

Ева Майдел: резултатите от изследването ПИЗА са стряскащи

Съвсем наскоро излязоха резултатите от последното международно проучване ПИЗА, което измерва компетентности, които се приемат като особено важни за самостоятелната обществена реализация и успешната адаптация на младия човек към променящата се реалност...

публикувано на 19.12.19 в 08:25

"Планът Гамбия" - възможно начало на обща европейска политика за миграция

От пет години Европейският съюз се опитва да се обедини около обща миграционна политика, която да е едновременно приемлива за всички страни-членки и да гарантира хуманно отношение към търсещите закрила. „Планът Гамбия“ може би е отговорът. Или поне..

публикувано на 18.12.19 в 07:50

Еврофондовете - възможност за екологичен обществен транспорт

В контекста на замърсяването на въздуха - как общините се възползват от възможностите за подмяна на обществения си транспорт, които дават европейските програми. Точно с такива средства Община Бургас подмени през годините превозните средства -..

публикувано на 17.12.19 в 12:07

ЕК предлага законодателна промяна на съществуващите правила за етикетирането на гуми

Предложението на Европейската комисия за промяна на регламента на Европейския парламент и на Съвета по отношение  етикетите на гумите има две цели: едната е по-голяма сигурност на превозното средство на пътя, а другата - опазването на околната среда...

публикувано на 17.12.19 в 09:25

Климатично неутрална Европа до 2050 г., възможно ли е?

Европа поема по нов „зелен курс“, който бе обявен преди дни от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Идеята е да се предприемат всички необходими стъпки за справяне в борбата срещу изменението на климата, както и за подобряване на..

публикувано на 17.12.19 в 08:40