ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Германия и Франция с обща икономическа инициатива, включена в плановете на ЕК за възстановяване след пандемията

"За този вирус нямаше граници, той засегна цяла Европа" - казва френският президент Еманюел Макрон, признавайки за пропуски и забавяне в първоначалната реакция на Европейския съюз към пандемията. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер..

публикувано на 05.06.20 в 07:05

33 хиляди земеделски предприятия получават помощ до края на 2020 г.

Извънредна помощ за малките и средни земеделски предприятия в ЕС могат да стигне до тях  до края на декември тази година. Става въпрос за еднократна помощ заради пораженията, причинени от КОВИД-19.  Евродепутатът Асим Адемов коментира:  "Парите ще..

публикувано на 04.06.20 в 09:15

„Зелената сделка“ на ЕС - възможен двигател за икономическо възстановяване след кризата с коронавируса

Eвропейската комисия представи Пакет за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро. Мащабният проект предвижда и подкрепа на Зелената сделка, стремяща се да направи Съюза климатично неутрален до средата на века. В същото време..

публикувано на 03.06.20 в 13:54
Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия освободи от мита и от ДДС вноса на медицинско оборудване от държави извън ЕС

"Ние работим по всички фронтове срещу коронавируса. Това е спешна ситуация, която изисква извънредни действия." Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след като  Комисията реши да одобри исканията на..

публикувано на 03.06.20 в 07:20

Цветелина Пенкова: COVIDONOMIKS е кампания за актуални анализи

Преди два месеца, когато стана ясно, че последствията за световната икономика от ковид кризата ще са сериозни, българската евродепутатка Цветелина Пенкова, която е член на няколко комисии в Европейския парламент, между които Комисията по бюджетен..

публикувано на 02.06.20 в 09:30
Летище Варна

Пари или ваучери ще получат клиентите на авиокомпаниите за отменените полети заради ситуацията с коронавируса

   Пари или ваучери да получат клиентите на авиокомпаниите за отменените полети заради ситуацията с коронавируса - отговорът на въпроса изглежда все по-ясен. Как да удоволетворят потребителите, които искат да получат парите си обратно, платени за билети..

обновено на 01.06.20 в 14:36

Безжичен интернет за общините в България

Тридесет и шестте български общини, които не са участвали до този момент в инициативата за безплатен безжичен интернет на обществени места WiFi4EU, могат да кандидатстват в нов конкурс. Той ще бъде отворен от 3 юни в 14:00 часа (българско..

публикувано на 01.06.20 в 09:35

Колко средства ще отдели Брюксел за реализация на новата стратегия за биологичното земеделие

Европейската комисия представи и прие нова  Стратегия за биологичното разнообразие - да върнем природата в живота си, както и стратегия „От фермата до трапезата“  за справедлива, здравословна, и екологосъобразна продоволствена система. Двете..

публикувано на 29.05.20 в 14:15

ЕК и Обединеното кралство няма да обменят данни за отпечатъци след Брекзит

Европа и Великобритания на този етап да не обменят автоматично данни за пръстови отпечатъци . Това е препоръката на Комисията по граждански свободи, с чието решение се съобразиха 357 евродепутати. Затова Европейският парламент отхвърли проект,..

публикувано на 29.05.20 в 09:00

Емил Радев: Да се разбиват митовете и да се бранят фактите става все по-необходимо

През последните месеци по света усилено се обсъждаше не само пандемията от Covid-19, но и истинската епидемия от дезинформация, на която станахме свидетели. Фалшиви новини, конспиративни теории, откровени опити за манипулация – всичко това..

публикувано на 28.05.20 в 09:30
Емил Радев

ЕС с нова платформа за взаимодействие между службите за сигурност - Разузнавателна колегия в Европа

Държавите-членки на ЕС създадоха нова форма за сътрудничество - т. нар. разузнавателна колегия на Европа.  Новата платформа по своята същност няма нищо общо с оперативната работа на службите и размяната на информация между тях. Очаква се тя да бъде..

публикувано на 28.05.20 в 08:10

Бъдещето на Западните Балкани в ЕС и подкрепата за района

Бъдещето на страните от Западните Балкани в Европейския съюз е и остава приоритет. Това уверение дадоха лидерите на страните - членки на среща по темата,  на която държавите от региона получиха и уверение, че помощта от страна на съюза към тях ще..

публикувано на 28.05.20 в 05:48

Предизвикателствата пред хората на изкуството по време на пандемия

По време на изолация и заключени зали артистите останаха у дома - парализирани от невъзмоността за изява и разтревожени за това, което ги очаква в бъдеще. Пандемията постави предизвикателства, но и отвори неподозирани досега възможности за привличане..

публикувано на 27.05.20 в 16:20
Ева Майдел

ЕП улесни финансирането на иновативни идеи

Европейският парламент одобри регламент, който ще улесни значително финансирането на иновативни идеи и малки бизнеси в целия Европейски съюз. Докладчик за групата на Европейската народна партия бе евродепутатът Ева Майдел. Приетите текстове улесняват..

публикувано на 26.05.20 в 17:22

Европейските институции увеличават употребата на електронни документи

Кризата с Covid-19 и навлизането на новите технологии и бързината в общуването посредством електронни съобщения разшири използването на електронните документи в търговския и гражданския оборот. Те осигуряват бързина при преговори и сключването на..

обновено на 26.05.20 в 10:17

Каква е подкрепата на ЕС за туризма

На 15 май Европейският парламент одобри мерки за облекчаване на транспортния сектор с цел ограничаване на ефекта от кризата върху авиокомпании, жп компании, сухопътни и морски превозвачи. Европа посреща най-много туристи в света, което прави..

публикувано на 26.05.20 в 09:35

Европейският съюз осигурява финансиране в подкрепа на държавите членки за съхраняването на работните места, застрашени от кризата с коронавируса.

          Европейският съюз одобри до 100 млрд. евро помощи за временна заетост в държавите-членки на общността, заради удара върху икономиката, предизвикан от COVID-кризата.  Схемата е временна и може да осигури парите под формата на заеми, при..

публикувано на 22.05.20 в 14:50
Адина Вълян

Повече подкрепа и по-добра координация за транспортния сектор за преодоляване на кризата с COVID-19

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент настоя за по-голяма подкрепа за транспортния сектор, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво. Членовете на комисията поискаха..

публикувано на 21.05.20 в 10:55

След пандемията- безопасното завръщане на работното място

Образование, отдих, развлечения, промишленост и строителство- почти няма сектор, незасегнат от пандемията от Ковид 19. След отшумяването й, основна грижа на правителствата, работодателите и обществото е, как да се гарантира здравето и безопасността на..

публикувано на 21.05.20 в 08:35

#EUsolidarity now – пространство за истории за европейска взаимопомощ

Когато примерите за солидарност в рамките на ЕС са толкова много, а почти не достигат до медиите, един италианец решава да направи група във Фейсбук, в която тези истории да бъдат споделяни. Изобщо не предполага, че буквално за дни членовете ѝ ще са..

публикувано на 20.05.20 в 10:38