ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Гърция, Италия, Великобритания (обобщение)

Партиите преодоляха споровете си и подкрепят Алексис Ципрас Гръцката армия е в бойна готовност за реакция срещу Турция, съобщават  медиите в Атина. Премиерът Алексис Ципрас е категоричен, че Гърция няма да допусне ескалация на напрежението в..

публикувано на 24.06.19 в 12:19

Намалява нелегалния мигрантски натиск по границите на ЕС

Репортаж Близо 8000 мигранти са влезли в Европейския съюз през първите три месеца на година, сочат данните на Международната организация по миграция. Над 70% от мигрантите пристигат през Средиземно море с лодки. Малта, най-южната точка на Европа в..

публикувано на 24.06.19 в 11:10

България се готви за следващия програмен период - от 2021 до 2027 година

Държавните институции и общините в България вече се подготвят за следващия програмен период (2021-2027 г.). Преди година Европейската комисия представи рамката на политиката за сближаване и на общата селскостопанска политика. В първата област..

публикувано на 24.06.19 в 11:10

Европейските лидери не се разбраха кой да наследи Юнкер

Нито един от водещите кандидати за председател на ЕК не получи достатъчна подкрепа от европейските лидери в Брюксел. Германецът Манфред Вебер от ЕНП, настоящият заместник-председател на комисията от партията на европейските социалисти холандецът Франс..

публикувано на 24.06.19 в 08:10

Европейският парламент одобри нови правила за торовете и още ограничения за кадмий в Европейския съюз

Малко преди да приключи работата си досегашния състав на Европейския парламент одобри нови правила за торовете и нови ограничения за силно токсичния метал кадмий.Това означава по-голям избор за земеделските производители, по-малко рисковете за..

публикувано на 23.06.19 в 10:20

Суперкомпютърът в България- повече знания, инвестиции и сигурност

Суперкомпютър ще бъде изграден в България. Така страната ни ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Новината съобщи на брифинг тази седмица европейският комисар по цифровата икономика и цифрово..

публикувано на 23.06.19 в 08:30

Нова европейска разпоредба предвижда с 30 % да бъдат намалени вредните емисии от тежкотоварните превозни средства до 2030 г.

Дни преди да приключи работата си, досегашният състав на Европейския парламент прие с голямо мнозинство нова разпоредба, която предвижда с 30% да бъдат намалени вредните емисии от тежкотоварните превозни средства до 2030 година, с междинна цел за..

публикувано на 20.06.19 в 09:50

Цветелина Пенкова: Определям себе си като прям и откровен човек

Освен като прям и откровен човек, Цветелина Пенкова определя себе си и като човек, който обича да се изправя пред нови предизвикателства и да търси решения за постигане на поставените цели. Пътят й до днес доказва това. Тя е завършила Софийската..

публикувано на 20.06.19 в 08:30

Кое надделя при избора на страна-домакин за Европейската агенция по труда?

Европейската агенция по въпросите на трудовия пазар ще се помещава в Словакия. Това решение бе взето в Съвета на ЕС. По този начин България изгуби гласуването за новата европейска агенция. Защо страната ни не получи подкрепата на своите западни..

публикувано на 19.06.19 в 16:08

Нови държави в ЕС, миграция, дебатът във Великобритания (обобщение)

Дата за присъединяване на Албания и Северна Македония през октомври Съвет "Общи въпроси" отложи определянето на дата за начало на преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС за октомври. Новината съобщи на брифинг..

публикувано на 19.06.19 в 11:25

Андрей Новаков: За мен е важно да продължа, това което съм започнал

Андрей Новаков бе избран за втори евродепутатски мандат като част от ГЕРБ/ЕНП. Юрист по образование и създател на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O., чиято целта и е да осигури мобилност за минимум 120 млади европейски предприемачи и подкрепа..

публикувано на 19.06.19 в 08:25
Почистването на канала Вая

Европари – като възможност за превенция срещу бедствия

Как европейски средства могат да помагат срещу природни бедствия – кога-превантивно и кога-след като се се случили. Първият пример е с областната администрация в Бургас. Каналът, който свързваше езерото Вая с морето, от години..

публикувано на 18.06.19 в 10:50

Пакета Макрон при новия състав на европарламента

С избора на нов състав на европейския парламент българските превозвачи се надяват текстовете в Пакета Мобилност 1 да бъдат преосмислени и прецизирани и да не бъде затруднявана дейността на превозвачите от която и да е страна от ЕС. Превозвачи..

публикувано на 18.06.19 в 09:25

Петър Витанов – едно от новите лица на БСП в Европа

Петър Витанов е едно от новите лица на БСП в Европарламента… ново лице, но не съвсем непознато за хората, които се интересуват от политика. Досега беше депутат в Народното събрание, избран от софийската листа на социалистите. Досега беше член на..

публикувано на 18.06.19 в 08:25

Великобритания, Русия (обобщение)

Борис Джонсън не участва в дебатите за нов лидер на Консервативната партия Борис Джонсън бе подложен на остри критики за отказа си да участва в дебатите за лидер на Консервативната партия. Той обаче обеща да участва в следващия дебат във..

публикувано на 17.06.19 в 13:55

Резервен план за защита на мобилните граждани и правото на пенсия за навършена възраст след Брезкит

Свободното движение на работниците е от основно значение за Европейския единен пазар. Почти 4 милиона граждани на ЕС живеят или работят в Обединеното кралство, а 1,3 милиона граждани на Обединеното кралство живеят или работят в ЕС. Още от самото начало..

публикувано на 17.06.19 в 07:20
евранет плюс Западни Балкани

Процесът на евроинтеграция на Западните Балкани през последните 6 месеца

До края на юни, лидерите на Европейския съюз трябва да решат дали да дадат на Албания и Северна Македония дата за начало на преговори, както препоръча Европейската комисия.  В края на ноември 2018-та, в последните месеци на предишния  Европейски..

публикувано на 16.06.19 в 07:51

Шенген без граници

Едва 600 души наброява китното люксембургско селце Шенген, потънало във винените масиви край реката Мозел. А името му е известно в цял свят, превърнало се e в символ на Европа без граници. Мозел е естествената и единствена граница на Шенген, разказва не..

публикувано на 15.06.19 в 08:00

България, Великобритания (обобщение)

Правосъдният министър в София подава оставка ако не бъде свалено наблюдението върху съдебната система Правосъдният министър на България Данаил Кирилов обяви, че ще подаде оставка, ако до края на мандата на тази Европейска комисия европейското..

публикувано на 13.06.19 в 13:52

Иво Христов: Образованието и медиите ще бъдат мой основен приоритет

В рубриката „Евранет+“ ви представяме един от новите български евродепутати Иво Христов, избран от гражданската квота на БСП за България. Като основни свои приоритети в ЕП той очерта образованието и медиите. „Това е и основната причина да заявя участие в..

публикувано на 13.06.19 в 08:25