ЕВРАНЕТ ПЛЮС

След пандемията- безопасното завръщане на работното място

Образование, отдих, развлечения, промишленост и строителство- почти няма сектор, незасегнат от пандемията от Ковид 19. След отшумяването й, основна грижа на правителствата, работодателите и обществото е, как да се гарантира здравето и безопасността на..

публикувано на 21.05.20 в 08:35

#EUsolidarity now – пространство за истории за европейска взаимопомощ

Когато примерите за солидарност в рамките на ЕС са толкова много, а почти не достигат до медиите, един италианец решава да направи група във Фейсбук, в която тези истории да бъдат споделяни. Изобщо не предполага, че буквално за дни членовете ѝ ще са..

публикувано на 20.05.20 в 10:38

Ситуацията с коронавируса ще отложи внедряването на 5 G технологиите

Подозрителност, догадки и страхове, свързани с внедряването на  5 G технологията у нас намериха израз в публикации и петиция срещу технологията в социалните мрежи по време на извънредното положение заради коронавируса. Страховете на хората у нас са..

публикувано на 20.05.20 в 07:30

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков. В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от КОВИД – 19. Конкретните..

публикувано на 19.05.20 в 22:04
Евродепутатът Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Външните граници на ЕС ще останат затворени за един по-дълъг период от време

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в рамките на Европейския съюз да бъде удължена до 15 юни. Външните граници бяха затворени с цел да се спре разпространението на заразата от COVID-19 в средата на март. В същото време Комисията..

публикувано на 19.05.20 в 09:35
Стела Кириакиду

ЕК с пътна карта за координирано излизане от карантината

Новият коронавирус може никога да не изчезне и да се превърне в болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреждава Световната здравна организация. Д-р  Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации: "Ако свалите..

публикувано на 19.05.20 в 07:05

Борбата с трафика на антики сред приоритетите на Европол

Международна полицейска операция под ръководството на Интерпол и Европол разби мрежа за трафик на културни ценности. Полицията в няколко държави членки на Европейския съюз, както и в държави извън Европа, е арестувала 101 души и е заловила 19 000..

публикувано на 18.05.20 в 13:25

Аня Хазекамп " Начинът, по който се отнасяме към животните, увеличава риска от зоонози"

Председателят на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните Аня Хазекамп е евродепутат за втори пореден мандат от Партията за животните в Нидерландия. В началото на този си мандат тя посочи като свой абсолютен приоритет постигането..

публикувано на 16.05.20 в 09:46

България с условия към Република Северна Македония за еврочленството

 Република Северна Македония получи остро предупреждение от България да не си прави предизборната кампания за сметка на историята. Това стана след последната среща ЕС-Западни, Балкани, когато беше даден път за югозападната ни съседка и за Албания към..

публикувано на 15.05.20 в 14:25

ЕС трябва да даде приоритет на конкретни проекти в полза на хората от Западните Балкани

Членовете на комисията по външни работи на ЕП направи препоръки относно Западните Балкани. Евродепутатите призовават ЕС да либерализира визовия режим с Косово възможно най-скоро, както и да ангажира тясно представителите на страните от Западните..

публикувано на 14.05.20 в 09:45

Европейска подкрепа за инвестиции в критични сектори

Европейският инвестиционен фонд и Европейската комисия ще помагат на физически лица и организации, които искат да инвестират в умения и образование, чрез пилотен гаранционен механизъм в размер на 50 млн. евро. Той ще осигурява подкрепа за някои от..

публикувано на 13.05.20 в 10:20

Поставена ли е под риск програмата "Еразъм" заради Ковид-19

Пандемията от Ковид - 19 постави в затруднение  десетки хиляди участници в европейската образователна програма "Еразъм". "В момента, в който се случи Ковид - 19, ние имахме 165 хиляди участници по програмите "Еразъм" и "Еразъм +". Тези данни обяви..

публикувано на 13.05.20 в 07:20

Държавите-членки категорично се обявиха за „Зелен рестарт“ на европейската икономика

Европейският „Зелен пакт“ обхваща всички сектори на икономиката, в него е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране изменението на климата. Списъкът на..

публикувано на 12.05.20 в 09:30
Валдис Домбровскис

Домбровскис: Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната

Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната и ще задълбочи още повече икономическите различия в страните от Европейския съюз. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. В конференция, организирана..

публикувано на 12.05.20 в 07:15

Валдис Домбровскис: България може да се присъедини към ERM II през юли

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие. Това заяви в отговор на въпрос на програма "Хоризонт" на БНР заместник-председателят на Европейската..

публикувано на 11.05.20 в 19:50
Асим Адемов

Нова пилотна схема за умения и образование в ЕС в размер на 50 милиона евро

Пандемията от коронавирус нанесе и продължава да нанася сериозни щети върху обществените сектори, в това число образованието и културата. „ Образованието не подлежи на обща европейска регулация и единна политика, но все пак ЕС не стои в страни от тези..

публикувано на 11.05.20 в 14:08
media_fridam

Призив за създаване на извънреден фонд за подпомагане на медиите в условията на Covid - 19. Евродепутатът Иво Христов: въпрос на пари ли е борбата с фалшивите новини

Създаване на извънреден фонд  за подпомагане на медиите - за това настояха пред Европейската комисия евродепутати от комисията по култура и образование в Европейския парламент. Получиха подкрепа и от редица други свои колеги, за които е важно да..

публикувано на 11.05.20 в 13:18

Донорска конференция на ЕС събра 7,4 млрд. евро за ваксина срещу covid-19

Европейската комисия събра 7,4 милиарда евро и почти изпълни поставената си цел от 7 и половина милиарда евро за разработка на ваксина и лечение срещу Covid-19. Според изчисления на ООН ще има нужда от най-малко 40 милиарда евро, за да се намери решение..

публикувано на 11.05.20 в 06:45

Дидие Рейндерс: Има спекула с цените на защитни средства в ЕС

Нелоялни търговски практики и спекула с цените на защитни средства в Европейския съюз. За това алармира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред комисията на Европейския парламент за вътрешния пазар и защитата на потребителите. По време на..

публикувано на 10.05.20 в 22:18

Европейската награда „Карл Велики“ за 2020 г. след карантината

Заразата с COVIT 19 отложи избора на тазгодишния победител в конкурса за Европейската младежка награда „Карл Велики“, както и церемонията по награждаването, която беше насрочена за 19-ти май. Но националните победители вече са известни. България ще..

публикувано на 08.05.20 в 11:24