ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Бъдещето на професиите

Климатичните промени са фактор за промяна на бизнеса, професиите, работните места, уменията, отговорностите. „ЕЅG нe ca пpocтo любимитe тpи бyĸви нa мeниджъpитe пo цeлия cвят пpeз пocлeднитe гoдини. He e и cмoĸинoв лиcт, зaд ĸoйтo гoлeмитe ĸoмпaнии дa..

публикувано на 07.11.23 в 14:50

ЕС решава: глифозат – да бъде или да не бъде

Една от дилемите, пред които е изправен Европейският съюз, е дали да се удължи употребата на спорния хербицид глифозат. Решение трябва да бъде взето до 15 декември, когато изтича настоящото разрешение за употреба. Въпросът разделя както партиите в..

публикувано на 06.11.23 в 11:00

Да намалим ли възрастта за гласуване?

Ангажиране на младите в политиката и активно участие в нея са сред най-обсъжданите въпроси в страните от ЕС. Актуалността на дебата се засилва и с наближаването на вота за представители в Европейския парламент през юни догодина. Гласуването не просто е..

публикувано на 31.10.23 в 21:00
Вера Йоурова

Вера Йоурова: Кризите увеличават доверието в ЕС

Двете кризи, застигнали Европа – Ковид-19 и войната на Русия срещу Украйна, са увеличили доверието в Европейския съюз. Това констатира заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова по време на специална среща с европейски медии,..

публикувано на 30.10.23 в 11:30

Графика №13/2023 Качеството на въздуха в ЕС: време е за надграждане?

Мнозинството от европейските граждани, които са запознати със стандартите на ЕС за качество на въздуха, смятат, че те трябва да бъдат затегнати. Резултатите от проучването на Евробарометър показват, че качеството на въздуха е сериозен проблем..

публикувано на 28.10.23 в 08:44

Принципът „замърсителят плаща“

Доклад на Европейската сметна палата уточнява, че принципът „замърсителят плаща“ е в основата на политиката в областта на околната среда на ЕС. Прилагането му е следното: замърсителите трябва да поемат разходите, свързани със замърсяването – разходи за..

публикувано на 27.10.23 в 15:41

Графика №12/2023 Кога младите европейци напускат дома си?

Пътят към независимостта не е лесен. Младите хора са изправени пред редица предизвикателства, които могат да накарат някои от тях да останат по-дълго в дома на родителите си. Финансовата независимост, условията на пазара на труда, разходите за жилище и..

публикувано на 27.10.23 в 12:09

Как живеят младите с войната в Украйна?

Инвазията на Русия в Украйна продължава вече повече от година и 9 месеца. След първоначалните реакции на покруса и потрес от сцените на насилие и разрушения дойдоха ежедневните информационни обзори за сблъсъци в оспорвани от двете армии райони. В същото..

публикувано на 24.10.23 в 17:10

Защо квотите за улов на цаца и калкан в Черно море са важни и за Европа, и за България?

За повече яснота какви морски дарове от Китай можем да си закупим в Европа, както и за по-строг контрол на рибарството призоваха от Европейския парламент. Новите правила за целта скоро ще влязат в сила, както и новите европейски квоти за цаца и..

публикувано на 23.10.23 в 11:09

Ще преодолеем ли сегрегацията на ромските деца в училищата - законодателни стъпки и борба със стереотипите

"Без повече сегрегация: добро образование за всички ромски деца"  - това послание категорично отправи Европейският парламент и призова страните-членки на ЕС да изготвят стратегии за премахване на сегрегацията, приобщаващи методи на обучение и да..

публикувано на 16.10.23 в 11:15
Unsplash.com

Границите на радикалния екоактивизъм

Защо напоследък зелените движения се радикализират? Защото нямат друг избор или защото са жертва на подвеждащи внушения? Според мнозина жители на Стария континент правителствата не правят достатъчно, за да ограничат последствията върху природата от..

публикувано на 10.10.23 в 08:21
Снимката е илюстративна

EП гласува законодателния акт за медиите

Европейският парламент гласува миналата седмица Европейския законодателен акт за свободата на медиите.   Целта - да се гарантира медийния плурализъм в ЕС и защити независимостта на медиите от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса...

публикувано на 09.10.23 в 11:10

Отношенията ЕС-Китай са „на кръстопът“

Европейският съюз активно търси решения на „трънливите“ в последно време икономически отношения с Пекин. За това свидетелстват посещенията в Китай на три различни еврокомисари в рамките на последните две седмици. Китай е важен доставчик за..

публикувано на 02.10.23 в 11:30

Младостта (на музиканта) не е порок

В този подкаст ще откриете: двама млади български джаз изпълнители, които говорят за това какво е да работиш с по-опитни музиканти, какво е да си джаз изпълнител в България, защо са избрали да се изявяват именно в този стил и помагат ли им за..

публикувано на 27.09.23 в 14:02

Графика №11/2023 България е сред държавите в ЕС с най-дълга работна седмица

С най-много работни часове за една седмица са в Гърция – малко над 41 часа и в Полша, с близо 40 часа и 20 мин. Следват румънците и българите, които работят малко над 40 часа на седмица. Това показват данните на Евростат за второто тримесечие на 2023..

публикувано на 27.09.23 в 13:09

Графика №10/2023 Европейците одобряват мерките срещу енергийната криза, както и подкрепата на ЕС за Украйна

86% от анкетираните европейци смятат, че е важно да се предприемат инициативи на европейско ниво за ограничаване на непосредственото въздействие на нарастващите цени на енергията върху потребителите и компаниите. Това сочи публикувано експресно..

публикувано на 26.09.23 в 21:18

Как и защо украинският внос раздели ЕС?

Украинският внос на зърнени култури очерта дебела разделителна линия между Брюксел, някои страни членки на Европейския съюз и Киев.  След като на 15 септември Европейската комисия реши да не продължава ограниченията за внос на зърно от Украйна към..

публикувано на 25.09.23 в 11:20

Богомил Николов: Взимането на заем е сделка, от която винаги другата страна иска да спечели

С цел по-голяма защита при тегленето на кредит, евродепутатите гласуваха допълнения към Директивата за договорите за потребителски кредити , които страните от ЕС ще трябва да приложат до 3 години. Новите правила ще пазят от изпадане в..

публикувано на 18.09.23 в 11:20

Слънчевата енергия

Електрифицирането на Европа става все по-зелено . Делът на възобновяемите източници в производството на електричество се е увеличил двойно спряно 2004 година. Той ще продължава да расте, предвид поетия ангажимент от страна на страните в Европейския..

публикувано на 13.09.23 в 12:49

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в навечерието на последната й годишна реч за състоянието на ЕС

Урсула фон дер Лайен се превърна в най-влиятелната жена в Европа. Тя преведе ЕС през пандемията, стабилизира разклатените връзки със Съединените щати, пое решителна политика в подкрепа на Украйна и милионите украински бежанци, спечели..

публикувано на 11.09.23 в 11:15