ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Зелената сделка и българските общини

Повече от 2 млн. евро, насочени към регионите, се очаква да получи страната ни по една от най-амбициозните цели на Европейския съюз -  Зелената сделка. Допълнително от европейския бюджет ще разполагаме с 6 млрд. евро по Плана за възстановяване след..

публикувано на 05.03.21 в 14:05

Ваксинационните паспорти - много неизяснени въпроси и много спекулации

Открита е темата за въвеждане на цифрови ваксинационни удостоверения или т.нар  зелени паспорти в ЕС, които да позволят по-лесното пътуване в ЕС. Става въпрос за европейско удостоверение за имунизирани и преболедували Covid-19. Засега обаче нищо не е..

публикувано на 04.03.21 в 09:15

Турция на прага на нови отношения с ЕС

Ще бъде ли 2021 - годината, в която Европейския съюз и Турция ще успеят да нормализират отношенията си ? Категоричен отговор на този въпрос все още е рано да се даде, но от началото на годината и от Брюксел и от   Анкара вече идват сигнали за диалог..

публикувано на 04.03.21 в 07:00

Стратегията на Европейската комисия за опазване на горите

В началото на тази година се очаква Европейската комисия да представи стратегия за горите, въвеждаща правно обвързващи цели за възстановяване на природата, които да осигурят по-добра защита на горите. За да гарантира опазването и устойчивото..

публикувано на 03.03.21 в 08:48

ЕКП: Всеки шести младеж в ЕС без работа заради пандемията

Европейската младеж е една от най-тежко засегнатите от пандемията Covid-19. Европейската конфедерация на профсъюзите постави на обсъждане темата за възстановяване на младежта и време за качествени работни места. Според данните на Конфедерацията всеки..

публикувано на 03.03.21 в 08:20

Андрей Новаков: Необходими са единни стандарти за пътуване в Европа

Свободното пътуване в рамките на ЕС е едно от най-важните неща за всеки член. Пандемията от Covid-19 приземи милиони на земята, обърка плановете, отложи пътуванията, въведоха се редица ограничения, които се променят непрекъснато. Липсата на единна..

публикувано на 02.03.21 в 08:35

Планът „Юнкер“ – поуки и предизвикателства

Историята често се повтаря – сега в Европа се говори за възстановителния план след кризата с Covid-19, а преди години фокусът на внимание беше инвестиционният план на Европа или планът „Юнкер“, както в началото всички го наричаха. Макар и той вече..

публикувано на 02.03.21 в 07:15

ЕП иска по-строги мерки срещу трафика на хора

Европейският парламент се обяви за по-строги мерки за защита на жените, децата и мигрантите от трафик на хора. Институцията прие доклад, с който даде оценка на на Директивата на ЕС за борба с трафика на хора от 2011 г. Евродепутатите изразяват съжаление..

публикувано на 01.03.21 в 19:59

ЕП иска регулация на социалните мрежи

Необходимостта от регулация на социални мрежи обсъдиха евродепутатите и призоваха за контрол над технологичните гиганти. Аргументът им е, че така ще бъде защитена демокрацията и ще се гарантира свободата на изразяване. Посочвайки различни решения на..

публикувано на 01.03.21 в 06:40

Дилемите пред глобалната стратегия на ЕС за ваксинирането срещу Covid-19

Близо 2,5 млрд. дози ваксини срещу Covid-19 са договорени за Европейския съюз. Това са официалните данни на Европейската комисия, като до момента са сключени шест договора с различни фармацевтични компании. На този етап две ваксини - на..

публикувано на 26.02.21 в 06:45

Европейският туризъм и превози в условията на продължаваща пандемия

Европа е водещата туристическа дестинация в света. Пътуванията, транспортът, хотелиерството, ресторантьорството, обектите за отдих, културните забележителности и тесните връзки с други икономически сектори генерират повече от 10% от брутния вътрешен..

публикувано на 25.02.21 в 10:37
Цветелина Пенкова - евродепутат

Цветелина Пенкова: Казусът със сезонните работници създава дискриминационна практика, което е недопустимо в рамките на ЕС

Всички помним колко трудно ЕС и Великобритания постигнаха консенсус в преговорите за бъдещите взаимоотношения. Британският парламент гласува Споразумението за търговия и сътрудничество, но депутатите от Европейския парламент задържат процедурата по..

публикувано на 25.02.21 в 08:45

ЕК е допуснала грешки при осигуряването на ваксини срещу Covid-19

Европейската комисия е допуснала редица грешки при осигуряването на ваксини срещу Covid-19 за страните-членки. Това призна председателят й Урсула фон дер Лайен , която беше сериозно критикувана в Европейския парламент от различни евродепутати заради..

публикувано на 24.02.21 в 07:20
Председателят на Евромисията Урсула фон дер Лайен изнася реч по време на сесията на Европейския парламент в Брюксел, 16 декември 2020 г

ЕС ще започне да изплаща средствата за възстановяване на европейската икономика преди края на лятото

„Нашето послание е ясно: идва подкрепата от Европейския съюз за всички, които имат нужда! Това са пари, които щени помогнат да преодолеем тази криза“, подчертава евродепутатът Зигфрид Мурешан, след като по-рано през февруари Европейският..

публикувано на 23.02.21 в 13:50

Трафикът на хора в ЕС

Трафикът на хора се разглежда като модерна форма на робство и е сред видовете престъпления, които бележат най-бърз ръст. Цифровите технологии, миграционните потоци и кризата с COVID-19 създават нови рискове и предизвикателства. Страните в ЕС са..

публикувано на 23.02.21 в 09:00

ЕС започва консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие

Обществена консултация относно борбата с насилието срещу жени и домашното насилие, започна през февруари Европейската комисия. Мненията, събрани по време на консултацията, ще бъдат включени в законодателна инициатива, обявена в Стратегията за..

публикувано на 23.02.21 в 08:30

Европол засече фалшиви PCR тестове в продажба

Измамници фалшифицират сертификати за отрицателни тестове за коронавирус и ги продават на летища, гари и в онлайн пространството в Европа. За новата измамна схема предупреждават от Европейската полицейска служба Европол. Докато ограниченията за..

публикувано на 22.02.21 в 06:40

#ДасигражданинЕСуперяко – новата кампания на ЕК за насърчаване на активното гражданство сред учениците

От септември 2020 г. учениците в 11-и клас за първи път започнаха да изучават предмета "Гражданско образование" в училище. В съответствие с учебния план Европейската комисия в България, заедно с най-популярния образователен портал "Уча.се" и..

публикувано на 19.02.21 в 17:00

Плановете на ЕС за космическата му стратегия

Създаване на нови работни места, икономически растеж и привличане на нови инвестиции в Европа. Това са само част от предимствата, които Европейският съюз залага в развиването и усъвършенстването на разработваната от него стратегия по въпросите на..

публикувано на 19.02.21 в 07:00

Европейските лидери чертаят визията за бъдещето на селските райони

Бъдещата политика на ЕС за развитие на селските райони трябва да бъде по-амбициозна и да съдържа конкретна рамка, която ще бъде наблюдавана и оценявана. Около това становище се обединиха членовете на Комисията за природните ресурси в..

публикувано на 18.02.21 в 09:00