ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Мигрантите в Полша, Латвия и Литва - трябва ли нова политика за предоставяне на убежище в ЕС?

Трябва ли правилата на Европейския съюз за предоставяне на убежище на мигранти в Полша, Латвия и Литва да бъдат адаптирани? Такова запитване към Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз отправиха евродепутатите по време на дебат през..

публикувано на 29.12.21 в 13:46

Годината на бързи обороти през погледа на "Евранет Плюс"

2021 започна с оптимизъм – ваксините са тук и пандемията е въпрос на време да остане в миналото. Надеждата бързо отстъпи, потъпкана от разказ а за две Европи – едната – вярваща във ваксината и другата, която вярва, че мерките на..

публикувано на 29.12.21 в 11:20

Европейската нишка в различните национални истории или за много-окия Аргус на европейската журналистика

ми напомниха за битка на Дон Кихот, толкова безполезно и празно беше посещението!" Почти 12 месеца по-късно, Дария, дъщерята на Навални, прие наградата Сахаров на ЕП от името на Алексей Навални със специално послание към Европа. "Искаме Европа да..

публикувано на 28.12.21 в 12:15

Джордж Кремлис: До 2035 г. е заложено 65% рециклиране на отпадъците и едва 10% депониране

„Кръгова икономика” беше темата на уъркшоп във Варна с домакин Факултета по „Международна икономика и администрация“ на Варненския свободен университет ”Черноризец Храбър”. Събитието събра в хибриден формат – присъствено и онлайн консултанти, кметове на..

обновено на 28.12.21 в 10:13

Андрей Ковачев: Позицията на България за Северна Македония не е партийна, а национална тема

Позицията на България за започване на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония ще се реши по време на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента в началото на 2022 година, каза евродепутатът..

публикувано на 28.12.21 в 09:25

"Зелената сделка" с помощ при въвеждане на изкуствения интелект

Сериозни предизвикателства стоят през 2022 г. пред ЕС, свързани с въвеждането на изкуствен интелект на различни нива. В ЕС продължава дебатът за законодателството, което уточнява степента на контрол на приложения с изкуствен интелект . На масата са..

публикувано на 28.12.21 в 06:15

ЕП: Нужен е по-стриктен контрол за безопасността на детските играчки в ЕС

По-строги правила и надзор на пазара, за да се гарантира, че всички детски играчки, продавани на територията на ЕС и онлайн, са безопасни. За това настояха в доклад евродепутатите. Документът получи зелена светлина от Комисията за вътрешния пазар и..

публикувано на 27.12.21 в 22:29

Зелена светлина за новите правила за автомобилното застраховане

Европейският парламент прие ревизираната Директива за автомобилното застраховане . С новите текстове се уреждат европейски правила за обезщетение на пострадалите при пътно-транспортни инциденти, дори в случай на фалит на застрахователната компания...

публикувано на 27.12.21 в 06:45

Да се забрани ли използването на диви животни в цирковете в ЕС?

Забраната за използване на диви животни в цирковетe е от компетенциите на отделните държави-членки на Европейския съюз. Това предупредиха от Европейската комисия евродепутатите по време на дебат по темата през декември. „ Дивите животни не би..

публикувано на 26.12.21 в 08:16

EС с план за инвестиции по света като алтернатива на Китай

Привличане на инвестиции до 300 милиарда евро до 2027 година, е една от целите на новата европейска инициатива „ Глобален портал “. Тя има за задача да осигури свързаност на държавите – членки на Европейския съюз с партньори от цял свят в..

публикувано на 25.12.21 в 09:00

Работещите трябва да усвояват знания и умения през целия си живот

Очакванията са да има спад при наемането на нискоквалифицирана работна ръка с около 1,5 процентни пункта и увеличение при квалифицираните работници с около един процентен пункт – това заяви Алфред Камер, директор, Европейски департамент в..

публикувано на 23.12.21 в 11:00
Радан Кънев

ЕК с проект за нова Директива за платформените работници

Комисията по заетост в ЕП работи по проект на ЕК за нова Директива за платформените работници . Това са (само)наети лица, като куриери, шофьори на таксиметрови услуги, дизайнери, архитекти, софтуерни инженери и тепърва още много други професии, които..

публикувано на 23.12.21 в 08:25

Българите са готови да участват в мерките на ЕС срещу изменението на климата

Зелената трансформация се оказва едно от най-големите предизвикателства на века, не само за България, но и за Европейския съюз, а също и за целия глобален свят. Проучване, проведено през октомври тази година у нас показва, че българското общество..

публикувано на 22.12.21 в 15:05

Предизвикателства „2022“ пред 27-те страни-членки

ЕС изпраща тежка година със серия от кризи. Пандемията продължи своя ход и през отминалите 12 месеца, въпреки първоначалните прогнози за затихване на инфекцията с масирания ваксинационен процес. Днес европейските държави продължават да редуват..

публикувано на 22.12.21 в 13:26

Франция поема председателството на Съвета на ЕС

Франция поема председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2022 г. Председателството на Съвета се сменя на шестмесечен ротационен принцип между държавите-членки на Съюза. През този период страната-председател ръководи заседанията на..

публикувано на 21.12.21 в 08:15

ЕК даде 2 месеца отсрочка на България, за да изчисти забележките в Плана за възстановяване

Европейската комисия даде 2 месеца отсрочка на България, за да изчисти забележките, които Брюксел има в Плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни очаква да получи малко над 12 и половина милиарда евро за възстановяване от пандемията до 2026 г...

публикувано на 21.12.21 в 07:05

ЕК прие няколко инициативи за цифровизиране на правосъдните системи в ЕС

Пандемията от Covid-19 показа нуждата от цифровизация на правосъдните системи в ЕС. Така тя става по-ефективна, подобрява обмена на информация, а самият съдебен процес става по-бърз, с висока степен на прозрачност и отчетност.  Така коментира..

публикувано на 21.12.21 в 09:00
Никола Шмит

ЕП призовава за бързо въвеждане на европейски паспорт за социална сигурност

Евродепутатите призоваха за бързо въвеждане на европейски паспорт за социална сигурност. Те настояват Европейската комисия да представи законодателно предложение за това преди края на 2022 г., за да се намали административната тежест за мобилните..

публикувано на 20.12.21 в 06:45
Подполковник Антонио Де Сеса

Европейската отбрана и България - повече предизвикателства

ЕС продължава да обсъжда стратегическия си документ, който трябва да очертае развитието на европейската сигурност и отбрана за следващите десет години, известен като „ Стратегически компас “ . Върховният представител по външна политика Жозеп Борел..

обновено на 19.12.21 в 10:12

Автономни превозни средства в Европа

Какво е бъдещето на мобилността в Европейския съюз? И по-специално на все по-често срещаните поне на ниво разработка автономни превозни средства. Впечатляващ е разказът на Айша Евънс – изпълнителен директор на голяма американска компания в тази..

публикувано на 18.12.21 в 11:05