ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Регионални перспективи в Европейската година на железопътния транспорт

ЕС обяви своята водещата цел – климатична неутралност до 2050г.. За изпълнение на амбициозната цел европейските институции, лидери и страните членки се ангажираха с редица стъпки, конкретизирани в т.нар. зелен пакт- „Зелената сделка“. Наред с..

публикувано на 28.01.21 в 13:55

Атидже Алиева-Вели: Всеки има право на достойно жилище на разумни цени

Европейският парламент прие резолюция, в която се посочва, че достъпът до достойни жилища следва да бъде основно човешко право . Като под достойно жилище се визира достъпна цена, чиста и висококачествена питейна вода, подходящи санитарни и хигиенни..

публикувано на 28.01.21 в 08:30

Ваксинационните сертификати в ЕС няма да бъдат паспорт за пътуване

Идеята на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за ваксинационни сертификати срещна одобрението на европейските лидери по време на видео срещата им в края на миналата седмица, посветена на действията в отговор на пандемията. Гръцката страна поиска..

публикувано на 28.01.21 в 07:10
Петър Витанов

ЕП: Правото на откъсване от работната среда да бъде основно право в ЕС

Членовете на Европейския парламент считат, че правото на откъсване от работната среда е основно право, което позволява на работещите да се въздържат от извършване на задачи, свързани с работа, телефонни обаждания, имейли и други електронни..

публикувано на 27.01.21 в 08:00

Център за знания в областта на наблюдението на Земята обединява наука и бизнес

Център за знания в областта на наблюдението на Земята ще заработи от пролетта. Новината обяви комисар Мария Габриел. Създаването му ще доведе до оптимизиране и предоставяне на точни и надеждни данни и информация по въпросите на околната среда,..

публикувано на 26.01.21 в 08:50

Възможности за бъдещите студенти от ЕС във Великобритания са в двустранните отношения между държавите

Великобритания вече не е част от ЕС, но това не е край, а начало на нов етап в отношенията на сътрудничеството между Съюза и отделните негови членове и Кралството. Както е добре известно, много български младежи са избрали да продължат образованието си..

публикувано на 26.01.21 в 08:35

Ваксините за ЕС се бавят, а новият щам на вируса сковава Европа

„Началото на кампанията по ваксиниране в цяла Европа дава лъч надежда", казва Ана Паула Закариас, държавен секретар по европейските въпроси на Португалия. Въпреки умората от пандемията в Европа има причина за оптимизъм: "Портфолиото на одобрените..

публикувано на 26.01.21 в 06:35

Европа вече с приятел в Белия дом

Промяна в отношенията между Европейския съюз и Съединените щати и развиване на традиционното двустранно партньорство очакват от новия американски президент Джо Байдън председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула..

публикувано на 25.01.21 в 07:00
Мария Габриел

Рекорден бюджет за програма „Творческа Европа“ за следващите 7 години

„Творческа Европа“ е програма на Европейския съюз, която подкрепя културния, творческия и аудиовизуалния сектор. От 2014 г. до 2020 г. програмата разполагаше с 1,46 млрд. евро за подкрепа на проекти, с цел достигане до нови публики, насърчаване на..

публикувано на 22.01.21 в 06:40

Разширяването на ЕС и Западните Балкани: случаят Северна Македония и българската позиция

В седмицата, в която се навършиха 3 години от подписването на Договора за добросъседство, к ореспондентът на БНР Ангелина Пискова разговаря с евродепутатите Андрей Ковачев, заместник-председател на парламентарната група на Европейската народна партия, и..

публикувано на 21.01.21 в 12:10

Евродепутатите ще настояват за "право на откъсване от работа" без последствия в целия ЕС

Наситена със социални теми е пленарната сесия на Европейския парламент през тази седмица. Ще бъдат разгледани и гласувани няколко важни доклада, един от които е регулиране на правото на откъсване на работещите от работната среда, по-известно като..

публикувано на 21.01.21 в 08:30

Стела Кириакидес: До лятото 70 % от европейците трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавирус

До лятото 70 % от европейците трябва да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19. Това е амбициознанта задача, поставена от Брюксел в момент, когато има одобрени две ваксини срещу коронавируса и се очаква до края на месеца да има позитивен отговор за още една...

публикувано на 21.01.21 в 06:50

Зеленият пакт и дигитална трансформация - възможностите за българската икономика

Европейският Зелен пакт е пътната карта за постигането на устойчивост на икономиката на Европейския съюз. За да преодолее предизвикателствата на измененията в климата и състоянието на околната среда, Европа се нуждае от нова стратегия за растеж,..

публикувано на 20.01.21 в 16:10

Ще сработи ли стратегията за ваксините на Европейската комисия

Европейската комисия цели всички граждани на страните от ЕС да имат равнопоставен достъп до одобрените срещу Covid-19 ваксини. До края на годината между държавите членки ще бъдат разпределени 600 милиона дози, като целта на ЕК е да създаде богат..

публикувано на 19.01.21 в 15:20

2,2 млрд. евро допълнително към програмата „Еразъм+“

Като част от европейското пространство за образование, Комисията предоставя 2,2 млрд. евро допълнително финансиране към програмата „Еразъм+“. А България е една от страните-членки, които се справиха най-добре с въвеждането на дистанционната..

публикувано на 19.01.21 в 09:00

Кръговата икономика – приоритет на Европейския съюз

Планът за кръговата икономика е част от промишлената стратегия на ЕС и е в рамката на инициативите по Европейския зелен пакт. Кръговата икономика е част от обновяването на  законодателството на ЕС. Чрез нея се очаква намаляване на отпадъците и..

публикувано на 19.01.21 в 08:35

Ваксинирането срещу Covid-19 в ЕС: достъпност и кампании за изграждане на доверие

" Ваксината не е панацея, която незабавно ще ни позволи да се върнем към нормалния живот. "Старото нормално" вече няма да съществува, ще има "ново нормално" и ще трябва всички да работим заедно за общото ни благоденствие "  - заяви пред Европейския..

публикувано на 19.01.21 в 06:45

С паспорти до Великобритания след средата на годината

След Брекзит ще спре свободното движение на хора между Европейския съюз и Великобритания. Гражданите на Обединеното кралство, както и жителите на Евросъюза няма вече да имат свободата да работят, учат, създават предприятия или да живеят на..

публикувано на 18.01.21 в 06:40

Европа с финансова подкрепа за работещите в сферата на културата заради Covid-19

Пандемията променя формата на срещи на артистите с публиката, но именно в криза зрителите имат нужда от лечебните свойства на културата. Признава го и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас: „Културата е част..

публикувано на 15.01.21 в 06:35

Андрей Ковачев: По-добрата координация ще облекчи придвижването в Евросъюза

Дали е възможно стриктното ограничение за придвижване между страните от Евросъюза по време на пандемия и въведените строги мерки да ограничават прекалено много свободата на движение, но да не гарантират сигурността на гражданите? „Темата е..

публикувано на 14.01.21 в 08:45