ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Европейските институции увеличават употребата на електронни документи

Кризата с Covid-19 и навлизането на новите технологии и бързината в общуването посредством електронни съобщения разшири използването на електронните документи в търговския и гражданския оборот. Те осигуряват бързина при преговори и сключването на..

обновено на 26.05.20 в 10:17

Каква е подкрепата на ЕС за туризма

На 15 май Европейският парламент одобри мерки за облекчаване на транспортния сектор с цел ограничаване на ефекта от кризата върху авиокомпании, жп компании, сухопътни и морски превозвачи. Европа посреща най-много туристи в света, което прави..

публикувано на 26.05.20 в 09:35

Европейският съюз осигурява финансиране в подкрепа на държавите членки за съхраняването на работните места, застрашени от кризата с коронавируса.

          Европейският съюз одобри до 100 млрд. евро помощи за временна заетост в държавите-членки на общността, заради удара върху икономиката, предизвикан от COVID-кризата.  Схемата е временна и може да осигури парите под формата на заеми, при..

публикувано на 22.05.20 в 14:50
Адина Вълян

Повече подкрепа и по-добра координация за транспортния сектор за преодоляване на кризата с COVID-19

Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент настоя за по-голяма подкрепа за транспортния сектор, като призовава Европейската комисия да координира мерките за възстановяване на общоевропейско ниво. Членовете на комисията поискаха..

публикувано на 21.05.20 в 10:55

След пандемията- безопасното завръщане на работното място

Образование, отдих, развлечения, промишленост и строителство- почти няма сектор, незасегнат от пандемията от Ковид 19. След отшумяването й, основна грижа на правителствата, работодателите и обществото е, как да се гарантира здравето и безопасността на..

публикувано на 21.05.20 в 08:35

#EUsolidarity now – пространство за истории за европейска взаимопомощ

Когато примерите за солидарност в рамките на ЕС са толкова много, а почти не достигат до медиите, един италианец решава да направи група във Фейсбук, в която тези истории да бъдат споделяни. Изобщо не предполага, че буквално за дни членовете ѝ ще са..

публикувано на 20.05.20 в 10:38

Ситуацията с коронавируса ще отложи внедряването на 5 G технологиите

Подозрителност, догадки и страхове, свързани с внедряването на  5 G технологията у нас намериха израз в публикации и петиция срещу технологията в социалните мрежи по време на извънредното положение заради коронавируса. Страховете на хората у нас са..

публикувано на 20.05.20 в 07:30

Андрей Слабаков: Направих предложение за нов европейски фонд, който да подпомага независимите творци

Предложение да се направи нов европейски фонд за спасяване на независимите хора в изкуството е направил евродепутатът Андрей Слабаков. В страната бяха отменени представления, концерти и премиери, вследствие пандемията от КОВИД – 19. Конкретните..

публикувано на 19.05.20 в 22:04
Евродепутатът Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Външните граници на ЕС ще останат затворени за един по-дълъг период от време

Европейската комисия препоръча забраната за влизане в рамките на Европейския съюз да бъде удължена до 15 юни. Външните граници бяха затворени с цел да се спре разпространението на заразата от COVID-19 в средата на март. В същото време Комисията..

публикувано на 19.05.20 в 09:35
Стела Кириакиду

ЕК с пътна карта за координирано излизане от карантината

Новият коронавирус може никога да не изчезне и да се превърне в болест, с която човечеството ще трябва да се научи да живее, предупреждава Световната здравна организация. Д-р  Майкъл Райън, директор на програмата за извънредни ситуации: "Ако свалите..

публикувано на 19.05.20 в 07:05

Борбата с трафика на антики сред приоритетите на Европол

Международна полицейска операция под ръководството на Интерпол и Европол разби мрежа за трафик на културни ценности. Полицията в няколко държави членки на Европейския съюз, както и в държави извън Европа, е арестувала 101 души и е заловила 19 000..

публикувано на 18.05.20 в 13:25

Аня Хазекамп " Начинът, по който се отнасяме към животните, увеличава риска от зоонози"

Председателят на интерпарламентарната група за хуманно отношение към животните Аня Хазекамп е евродепутат за втори пореден мандат от Партията за животните в Нидерландия. В началото на този си мандат тя посочи като свой абсолютен приоритет постигането..

публикувано на 16.05.20 в 09:46

България с условия към Република Северна Македония за еврочленството

 Република Северна Македония получи остро предупреждение от България да не си прави предизборната кампания за сметка на историята. Това стана след последната среща ЕС-Западни, Балкани, когато беше даден път за югозападната ни съседка и за Албания към..

публикувано на 15.05.20 в 14:25

ЕС трябва да даде приоритет на конкретни проекти в полза на хората от Западните Балкани

Членовете на комисията по външни работи на ЕП направи препоръки относно Западните Балкани. Евродепутатите призовават ЕС да либерализира визовия режим с Косово възможно най-скоро, както и да ангажира тясно представителите на страните от Западните..

публикувано на 14.05.20 в 09:45

Европейска подкрепа за инвестиции в критични сектори

Европейският инвестиционен фонд и Европейската комисия ще помагат на физически лица и организации, които искат да инвестират в умения и образование, чрез пилотен гаранционен механизъм в размер на 50 млн. евро. Той ще осигурява подкрепа за някои от..

публикувано на 13.05.20 в 10:20

Поставена ли е под риск програмата "Еразъм" заради Ковид-19

Пандемията от Ковид - 19 постави в затруднение  десетки хиляди участници в европейската образователна програма "Еразъм". "В момента, в който се случи Ковид - 19, ние имахме 165 хиляди участници по програмите "Еразъм" и "Еразъм +". Тези данни обяви..

публикувано на 13.05.20 в 07:20

Държавите-членки категорично се обявиха за „Зелен рестарт“ на европейската икономика

Европейският „Зелен пакт“ обхваща всички сектори на икономиката, в него е предоставена пътна карта с действия за по-ефективно използване на ресурси чрез преминаване към чиста, кръгова икономика и за спиране изменението на климата. Списъкът на..

публикувано на 12.05.20 в 09:30
Валдис Домбровскис

Домбровскис: Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната

Епидемията от Ковид-19 е заплаха за стабилността на еврозоната и ще задълбочи още повече икономическите различия в страните от Европейския съюз. Това се посочва в пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия. В конференция, организирана..

публикувано на 12.05.20 в 07:15

Валдис Домбровскис: България може да се присъедини към ERM II през юли

България може да се присъедини към „чакалнята на еврозоната“ (валутно-курсовия механизъм ERM II) през юли, ако изпълни и последното условие. Това заяви в отговор на въпрос на програма "Хоризонт" на БНР заместник-председателят на Европейската..

публикувано на 11.05.20 в 19:50
Асим Адемов

Нова пилотна схема за умения и образование в ЕС в размер на 50 милиона евро

Пандемията от коронавирус нанесе и продължава да нанася сериозни щети върху обществените сектори, в това число образованието и културата. „ Образованието не подлежи на обща европейска регулация и единна политика, но все пак ЕС не стои в страни от тези..

публикувано на 11.05.20 в 14:08