ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Цветелина Пенкова: Важно е как всяка държава от ЕС ще разпредели отпуснатите й средства

Кризата, която доведе разпространението на Covid-19, постави здравните, социални и икономически системи на държавите пред огромни изпитания. Като израз на солидарност държавите от ЕС полагат усилия за взаимна подкрепа, като споделят ресурси за..

публикувано на 21.04.20 в 10:30

Детективи на европейски проекти

България, Хърватия, регионите Алентежу(Португалия), Каталония (Испания), Пелопонес, Тесалия и Йония Нисия (Гърция) реализират пилотна инициатива, в която учениците да бъдат ангажирани да открият и анализират проекти, финансирани от ЕС. На територията на..

публикувано на 21.04.20 в 11:00
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен: Възрастните хора може да останат под карантина до края на годината

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че може да се наложи възрастните хора да бъдат поставени под карантина до края на годината , за да бъдат предпазени от коронавируса. Според нея, без ваксина, контактите на..

публикувано на 20.04.20 в 08:10

Призиви от Европарламента: Да спрем нарастването на домашното насилие по време на извънредното положение

Случаите на домашно насилие нараснаха с една трета в някои държави от ЕС след въвеждането на извънредно положение заради мерките срещу новия коронавирус. Върху тази тревожна тенденция обръща внимание Комисията на ЕП по правата на жените. Нейният..

публикувано на 17.04.20 в 18:10
Виктор Орбан

Унгария - непослушното дете на ЕС

Европейският съюз трябва да "каже истината право в очите" на Унгария за заграбването на властта. За това призова бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. И последва с изказването си критиката на наследничката си на поста Урсула фон..

публикувано на 16.04.20 в 06:45
Пластмасов макет на молекулата на Ковид-19.

Как работят журналистите в пандемия

В свят с пандемичен взрив новините заемат в живота ни важно място. Следим ги с тревога и надежда. Но заплахата от зараза, санитарните и ограничителните мерки също оказват влияние върху работата на журналистите. Как те се справят с тези ограничения и..

публикувано на 15.04.20 в 13:10

Европейският съюз ще финансира борбата с COVID-19 по програмата "Хоризонт 2020"

         Европейският съюз ще финансира научните изследвания за COVID-19 по програма "Хоризонт 2020". Като част от мерките за овладяването на епидемията от коронавируса, средствата ще бъдат предоставени за спешно разработване на ваксини, по-добра..

публикувано на 14.04.20 в 12:30

Мобилните данни от КОВИД-19- лични или общи?

Данните от мобилния телефон станаха единственото средство за проверка на хората, които са в карантина - да бъдат следени дали я спазват. От началото на глобалната пандемия редица държави предприеха подхода за използването на мобилни приложения...

публикувано на 13.04.20 в 09:00
евранет  плюс Емил Радев

Евродепутати притеснени за разпространение на COVID-19 сред мигрантите

Евродепутати изразяват безпокойство от евентуалното разпространение на COVID-19 сред мигрантите, събрани в големи лагери в Гърция, както и пренасянето на болестта с бежанците, искащи да влязат на територията на Европейския съюз. Съюзът и неговите..

публикувано на 10.04.20 в 12:25
евранет Ангел Джамбазки

Ангел Джамбазки: "Пакетът "Мобилност" застрашава икономиките на страните"

Съветът на ЕС прие на първо четене на писмена процедура спорните промени в пакета "Мобилност“. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент на второ четене. С промените се предвижда камионите да се връщат в страната, в която е..

публикувано на 10.04.20 в 09:17

Мерките, които предприема ЕС за справяне със заразата с КОВИД-19

„ Това, от което има нужда най-много ЕС сега, е план за възстановяване, защото предстоящата социална и икономическа рецесия ще бъде сериозна. Един адекватен Механизъм за взимане на бързи решения по време на кризи, защото сякаж ЕС се движеше след..

публикувано на 09.04.20 в 15:49

Бъдещето на Северна Македония и Албания в Европейския съюз

В разгара на борбата, водена от Европейския съюз за преодоляване на щетите от пандемията от Ковид 19 и във време, в което една от най - често споменаваните думи е солидарност, станахме свидетели на такава спрямо две страни от Балканите, които от дълго..

публикувано на 09.04.20 в 09:45

Андрей Новаков: Усилията на самите държави помагат на гражданите, които искат да се приберат

В края на миналата седмица  Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, обяви че 250 хиляди граждани на Съюза чакат да бъдат репатрирани от трети страни. С помощта на консулствата и по европейския механизъм за гражданска..

публикувано на 09.04.20 в 09:35

Европейският парламент в извънредно положение

„От края на Втората световна война не сме се сблъсквали с такава драматична криза. Днес Европейският съюз предприема действия. Не се съмнявахме, че това ще се случи." Това изявление направи  председателят на Европейския парламент Давид Сасоли след..

публикувано на 08.04.20 в 07:30

Европейската комисия ни предизвиква да се включим в борбата с дезинформацията за COVID-19

Броят „фалшиви новини” за коронавирусната епидемия, циркулиращи най-вече онлайн, напоследък нараства стремглаво – това посочи във видео обръщение към европейските гражданипредседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя алармира,..

публикувано на 07.04.20 в 16:32

Мария Габриел: Сега е времето за наука и сътрудничество

За иновациите в медицината и за усилията за намиране на ваксина срещу коронавируса от страна на европейските учени, говорим с еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Дали има парадокс в това, че..

публикувано на 07.04.20 в 09:25
Урсула фон дер Лайен

ЕK създава първия по рода си резерв от медицинско оборудване в rescEU, за да помогне на страните от ЕС в борбата с коронавируса.

Европейската комисия създава първия по рода си резерв от медицинско оборудване в rescEU , за да помогне на страните от Евросъюза, борещи се с пандемията от COVID-19. rescEU е част от Механизма на Европейския съюз за гражданска защита, който..

публикувано на 07.04.20 в 07:00

ЕС срещу разпространението на фалшиви новини за COVID 19

Твърдение : Пророчество на баба Ванга е предсказало пандемията „ковид-19“. Тя е предупреждавала за болест, която идва от Китай. Вече има лекарство, както е предсказала баба Ванга, и то е руско откритие на основата на сибирско кедрово дърво...

публикувано на 06.04.20 в 06:35

Битката за ваксината срещу коронавируса е в разгара си

Битката за ваксината срещу коронавируса е в разгара си. А серия събития през последните седмици показват желанието редица държави да имат своя дял от бъдещата биозащита от коронавируса. Преди седмици председателят на Европейската комисия Урсула фон..

публикувано на 03.04.20 в 09:25
евранет Ангел Джамбазки

Пакетът „Мобилност“ да бъде замразен поиска българският евродепутат Ангел Джамбазки

Депутатът в Европейския парламент Ангел Джамбазки и негови колеги са поискали пакетът "Мобилност" да бъде забравен.  "Трябва да се свали всякакво придвижване на този пакет и ние настояваме за това, категоричен е евродепутатът. " Защото ако той..

публикувано на 03.04.20 в 09:15