ЕВРАНЕТ ПЛЮС

Започват филмовите дни "ЛУКС"

От днес до 12 декември Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал "София филм фест" организират традиционните филмови дни "ЛУКС". В седем български града - Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 11:35
Кристин Лагард, Урсула Фон Дер Лайен, Шарл Мишел и Давид Сасоли отбелязват 20-годишнината от Лисабонския договор

Банков съюз - предизвикателството пред Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард, за което още и двете не говорят

"Искам тази комисия да бъде балансирана географски и по пол. И както можете да видите, заместник - председателите са от запад и и изток, от север и от юг". Думите са на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В Страсбург вчера..

публикувано на 28.11.19 в 07:20

Комисията фон дер Лайен - баланс на парламентарни интереси

След няколко месечно бягане с препятствия новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен получи и дългоочакваното парламентарно одобрение за своя Колегиум. Най-често споменаваната дума при формирането му беше баланс.   Намирането,..

публикувано на 27.11.19 в 18:00

Александър Йорданов за наградата за свобода на мисълта „Сахаров“

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека..

публикувано на 28.11.19 в 08:25
евранет

ЕП ще разгледа резолюции за климатична неутралност в навечерието на Конференцията на ООН по изменението на климата

Предстоящата от 2 до 13 декември Конференция на ООН по измененията на климата в Мадрид и извънредната ситуация в областта на климата и околната среда бяха обсъдени в началото на седмицата в Европейския парламент. Проектът на резолюция, дебатиран от..

публикувано на 27.11.19 в 09:49

50 млн. евро повече за "Еразъм+" в бюджета за 2020 г. на ЕС

След като европейските институции се споразумяха за бюджет 2020 година, стана ясно, че общо поетите задължения са определени на 169 милиарда евро. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков бе единственият български евродепутат, който участва в..

публикувано на 27.11.19 в 09:18

Влакът за Европа и младежта

Наближава крайният срок за инициативата „Открий европейския съюз“, той е на 28 ноември, четвъртък. Инициативата е за млади хора, които са навършили пълнолетие през тази година. Билети за безплатното пътуване из Европа, ще могат да получат онези,..

публикувано на 26.11.19 в 11:40

Данък върху въглеродните емисии за вноса в Евросъюза: въпроси и отговори

Въпросът ще събере ли подкрепа "Европейската зелена сделка" на Урсула фон дер Лайен все повече набира скорост. Този пакет от политики има за цел да насърчи декарбонизацията на европейската икономика и достигане на неутралитет на климата до 2050 г...

публикувано на 26.11.19 в 09:48

Губи ли влиянието си Европейският съюз в Западните Балкани ?

Поредното отлагане на разглеждането на темата за разширяването на Европейския съюз в посока Западните Балкани и желанието за изработване на нови критерии за членство само ще подсилят антиевропейските настроения в региона, предупреждават европейски..

публикувано на 26.11.19 в 07:36

Защитници на животните отново призовават за приемане на позитивен списък за екзотичните животински видове

Търговията с екзотични домашни любимци процъфтява и до голяма степен е неконтролирана, констатирани са различни условия между държавите от Европейския съюз кой вид е забранен и кой - разрешен. Спасяването на нелегално транспортирани и изтъргувани..

публикувано на 23.11.19 в 08:39

Европейският съюз с повече инвестиции в наука и образование

"Ситуацията в сферата на образованието се влошава. Европа изостава с инвестициите в сектора" , казва еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, част от „Комисията Юнкер“, чийто мандат изтича. Според едно..

публикувано на 22.11.19 в 12:25

Защо Европейският съюз все още се колебае за членство в него на страните от Западните Балкани ?

2020 година бе поредният срок, който европейските лидери посочиха като период за вземане на решение за това ще продължи ли разширяването на Съюза и какво ще е бъдещото в него на страните от Западните Балкани. Европейският съюз ще се върне към..

публикувано на 21.11.19 в 15:38

Емил Радев за необходимостта от спешни мерки за предотвратяването на прането на пари

Какви мерки трябва да бъдат предприети, за да се предотврати прането на пари на територията на Европейския съюз и какви са пропуските в прилагането на съществуващата правна рамка в момента. Чуйте коментара на евродепутата Емил Радев какво трябва да..

публикувано на 21.11.19 в 08:30

ЕП призовава за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия

Евродепутатите призоваха за санкции срещу Турция заради военната операция в Сирия. В залата беше отчетено, че най-малко 300 000 души са напуснали домовете си в резултат на турската офанзива. Данните са на ООН. Евродепутатите искат установяването на..

публикувано на 20.11.19 в 11:25
евранет  плюс Емил Радев

Подкрепа в ЕП за отпадане на мониторинга на България

Мнозинството в комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи не възразява на предложението на Европейската комисия да бъде прекратено наблюдението над България по механизма за сътрудничество и проверка...

публикувано на 19.11.19 в 11:20

Мария Габриел за жените в киберсигурността

Само преди дни Мария Габриел – еврокомисар за цифровата икономика и общество, бе обявена от водещото европейско списание за киберсигурност SC Media UK за една от 50-те най-влиятелни жени в Европа в областта на киберсигурността за 2019 г. Съвсем..

публикувано на 19.11.19 в 08:30

Eвропейският парламент с резолюция за спешни действия срещу фалшивите новини и външната намеса в изборите

Външната намеса и фалшивите новини в изборите представляват сериозна заплаха за европейските демократични общества в полза на антиевропейски, десни екстремистки и популистки сили, а опитите за намеса в процеса за вземане на решения в Европейския съюз..

публикувано на 18.11.19 в 07:20

Инвестиция в Западните Балкани, риск от корупция (обобщение)

8 млн. евро за бърза реакция при криза в областта на киберсигурността До края на юли Европейската комисия ще одобри нов проект на стойност 8 млн. евро за програма, по която страните от Западните Балкани ще разработят механизъм за бърза реакция при..

публикувано на 10.07.19 в 10:58

Чисти плажове, чист въздух

Девет милиона тона пластмасови отпадъци попадат в океана от плажовете и реките всяка година, казват запознати с проблема в световен мащаб. Въпреки че тази година Европейската агенция по околна среда посочи като отлични места за къпане над 85 % от водните..

публикувано на 09.07.19 в 06:35

Гърция, Великобритания (обобщение)

Кириакос Мицотакис - премиер Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис ще бъде следващият премиер на Гърция, след като партията му спечели близо 40 процента на извънредни парламентарни избори на 7 юли. Шест партии влизат в новия парламент, а..

публикувано на 08.07.19 в 10:13