ЕВРАНЕТ ПЛЮС

ЕП прие мерки за съчетаване на работата и семейния живот

Най-малко 10 работни дни отпуск по бащинство платени като болнични, 5 дни годишно отпуск за полагащо грижи лице и гъвкаво работно време, което включва дистанционна работа. Това са част от одобрените от Европейския парламент правила за отпуска по..

публикувано на 31.05.19 в 12:51

Цифровата икономика и очакваният сериозен дефицит на хора с дигитални умения на европейския трудов пазар

Дигиталните технологии навлизат с бясна  скорост във всички сфери на живота ни. Те  се превръщат в основен  фактор, който моделира работната ни среда,  изисквайки цифрови умения във почти всички професии. Европа не е готова да отговори на тази..

публикувано на 30.05.19 в 13:08

Христо Христов за кампанията Discover EU

В средата на този месец изтече срокът за подаване на заявления за картите за пътуване в рамките на кампанията на Европейската комисия Discover EU (Открий Европейския съюз). В рамките на кампанията всички класирани 18-годишни младежи ще имат възможността..

публикувано на 30.05.19 в 08:30

Успешни операции на Европол

Европол продължава да води консултации с различните правоохранителни органи на държави в Европейския съюз. Това е част от стратегията 2020 на организацията,която включва подобряване на сътрудничеството между полицейските органи в държавите членки на..

публикувано на 29.05.19 в 14:55

ЕС след изборите в края на май (обобщение)

Европейските лидери обсъждат висшите постове Държавните и правителствени ръководители на ЕС се събират на извънредна среща, на която се очаква да обсъдят кандидатурите за висшите постове на европейските институции след проведените избори за..

публикувано на 28.05.19 в 10:43

Европейският съюз затяга режима за оръжия и експлозиви

Европейският парламент въведе поредни мерки за предотвратяване на терористични атаки, като затегна правилата за използването на взривните вещества и оръжията. Усилията са насочени в превенция, след като се оказа, че при много терористични атаки в..

публикувано на 28.05.19 в 07:20

Проект URBiNAT - интеграция на градски райони чрез природосъобразни решения

Над 80 чуждестранни и български експерти са участвали в международна работна среща, част от проект „Регенерация и интеграция на градски райони чрез прилагане на социални и екологични решения, базирани на природата“ - URBiNAT.  По време на представянето..

публикувано на 27.05.19 в 17:32
Бежанският поток през Гърция не секва

Темата миграция остава предизвикателство пред Европа и след изборите за Европейски Парламент

Миграцията ще продължи да бъде водеща тема за Европа и след изборите за Европейски парламент. Новият състав на европейските институции ще трябва да търси по-успешен подход -  при управлението на миграцията и реформата на общата европейска система за..

публикувано на 27.05.19 в 08:10

Цитау, в сърцето на Европа

Близо 30 хиляди души наброява Цитау. Малкият граничен град се намира в най-източната част на Германия, на границата на бившата ГДР с Полша и Чехия. До падането на Берлинската стена регионът страда от географското си разположение на брега на реките Одер..

публикувано на 26.05.19 в 10:31
Валдис Домбровскис

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС

По-ниски такси за трансгранични плащания в евро в Европейския съюз извън еврозоната одобри европарламента преди да приключи мандата си. Така потребителите ще бъдат защитени от прекомерно високи разходи за превалутиране. Това означава, че банките..

публикувано на 23.05.19 в 13:25

Започват евроизборите, очаква се оставката на Тереза Мей (обобщение)

Великобритания и Холандия са първите държави, в които се гласува От днес започват евроизборите в различните страни членки на Европейския съюз. До 26-и май гражданите на 28-те ще гласуват за своите представители в новия Европейски парламент. Това..

публикувано на 23.05.19 в 12:00

Българите на Острова след евроизборите и Brexit

От днес до 26-ти май страните  членки на Европейския съюз ще изберат своите представители в европейския парламент за следващите 5 години  до 2024 г. С право на глас е и Великобритания, въпреки задействаната процедура по напускането на съюза. Кога..

публикувано на 23.05.19 в 08:31

Европейска агенция ще защитава трудовите права в общността

До 2023 година се очаква да започне работа нова европейска агенция, която ще подпомага държавите-членки и Европейската комисия при прилагането на трудовото законодателство в съюза, мобилността на работниците и социалната сигурност. Създаването на..

публикувано на 22.05.19 в 07:53

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС

От 15 май тази година влезе в сила нова максимална цена за всички международни повиквания и SMS в рамките на ЕС. По-евтините телефонни обаждания са в резултат на мерките, които ЕС предприема срещу доста по-високите цени, начислявани от..

публикувано на 21.05.19 в 09:45

Великобритания, Австрия, протести срещу национализма в Европа (обобщение)

Тереза Мей обсъжда с министрите си ново предложение за Брекзит Британският министър-председател Тереза Мей започва тази седмица обсъждания със своите министри на детайлите по обещаното от нея "ново смело предложение" за Брекзит.  Тя ще се..

публикувано на 20.05.19 в 12:17

Доц. д-р Николай Попов: Всеки трябва да използва акта за делегиране на власт

Доц. д-р Николай Попов е преподавател в Катедра „Международни отношения“ в Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград.  „ Веднъж на пет години ние гласуваме за европейски депутати.  Правото на ЕС, което формират като съзаконодатели..

публикувано на 20.05.19 в 10:25

Тази седмица избирателите определят политиките в Европа за следващите пет години

Европейските граждани ще могат да окажат въздействие на бъдещите политики в Европа през следващите пет години, вкл. върху състава на водещия орган – Европейската комисия и това кой ще е нейния ръководител. Европейските избори ще ще се проведат..

публикувано на 25.05.19 в 10:30

Климатът се превърна в една от основните предизборни теми в Европа

Темата за климата се превърна в една от водещите в предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Видни са значими различия между европейските партийни семейства. Всички подкрепят опазването на климата и споделят тревогите на младите..

публикувано на 20.05.19 в 07:45

Прецизното земеделие- повече добив с по-малко разход на средства и природни ресурси

Технологиите ще играят ключова роля за развитието на селското стопанство през следващите десетилетия. Очаква се до 2050 г. световното население да се увеличи от 7 на 10 милиарда души. За да бъде преодоляно това демографско предизвикателство, добивите..

публикувано на 19.05.19 в 08:30

Европейска агенция за гранична и брегова охрана: 10 000 души постоянен корпус до 2027 г.

Европейската комисия   даде зелена светлина на постигнатото политическо споразумение за укрепване на европейската гранична и брегова охрана, с което амбициите за нея се повишават до степен, че да може да се справи с общите предизвикателства, пред..

публикувано на 16.05.19 в 17:55